Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Elinkowy ogród

Elinkowy ogród

Elinka 10:57, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)
O matko.

Powiem Ci, że ja kompletnie nie rozumiem zamysłu tych nasadzeń.
Czy ktoś może mnie oświecić, o co tu właściwie chodzi?
To wszystko ma służyć jako żywopłot?!

Elinko, nie dziwię się, że Toszka tak długo myślała nad radami dla Ciebie, bo tu w ogóle nie wiadomo, od czego zacząć.

Jeżeli to ma być żywopłot, to ja po całości dałabym choiny kanadyjskie.
Ewentualnie zostawić wśród tych choin 5 tych żółtych tui jako "okienko" i nawiązanie do żółtej ściany przy dereniu.
Graby przesadzić PRZED żywopłot, niech robią za akcenty.
Jałowce wyrzucić a tego cyprysika przenieść gdzieś w zupełne inne miejsce ogrodu.

O czerwonych klonach na razie nie myśleć, dopóki się trochę porządku tutaj nie zrobi.

To jest tylko moje zdanie i każdy ma prawo się z nim nie zgadzać

No nie dolujcie mnie dziewczyny. Moze nie jest tak zle, mam tez grupy zywoplotow np serby, cisy tuje w innych miejscach Te jako zywoploty sa chyba ok a ten powyzej fragment jest zly i dlatego o nim mowimy. Powiem wam ze w projekcie tych roslin nie bylo a 3 bydleje tylko ktore mialy robic za zywoplot bo 3 m wysokosci przeciez maja w innym miejscu na 10 mb mialam 4 szt tawuly van hotta wsadzonej bo miala sie rozrosnac . Ogrod po zalozeniu zamiast cieszyc przyprawial o placz.
Dlategosama zaczelam dosadzac dokladac w plecy zeby sie troche oslonic od wiatru glownie. I jak widzicie zmyslu do komponowania nie mam dlatego wyszlo co wyszlo, teraz wiem ze moglam od razu prosic Was o pomoc a nie sama wsadzac, wtedy nie bylo roslin taraz sa czesc moge wywalic ale nie wszystkie.

Mowisz jalowce wyrzucic a ja juz z frontowej szambowej musze wyrzucic 3 to z tad mam kolejne 3 wyrzucic?
A czy ktos dysponuje zdjeciem na dowod ze te jalowce rzeczywiscie sa takie brzydkie , moze chodzi o srebrne , ja mam zielone sparteny i widuje takie 3 m i sa ladne.

A o co chodzi w tych nasadzeniach , pisalam zemial to byc niestrzyzony luzny kolorowy przenikajacy sie fragment , tylko niemmialam roslin na raz i dosadzalam po kolei i stad takie dziury dwie wyszly .

Co do nawiazania do zoltego derenia tozupelne inne miejsca ogrodu nie widac tego razem , wiec nie koniecznie musi nawiazywac.
A grabow to ja nie mam gdzie przesunac do przodu bo zajete wszystko ((
C
Elinka 10:58, 12 paź 2016

Nett napisał(a)
Elinko, zgadzam się z Asią. Ciężko Ci doradzić (dlatego ja też siedze cicho), bo strasznie dużo gatunków masz i jeszcze nowe chcesz dołożyć. Asia dobrze Ci radzi żeby zrobić porządek z tym co jest. My po prostu tego wszystkiego nie ogarniamy- a przynajmniej ja

A gdybys miala tylko ten fragment wziazc pod uwage to ktora wersja pomijajac wszystko inne?
Elinka 11:03, 12 paź 2016

anbu napisał(a)
Ja też bym jałowce wyrzuciła i zrobiła w tym miejscu zieloną ścianę, tym bardziej że może w innym miejscu będzie żółta ściana - jeżeli się zdecydujesz przed tymi dereniami sąsiada

A tak szczerze, to zastanawiam się po cichu czy szmaragdy naprawdę nie są w stanie zasłonić tego żółtego derenia? Ile im to zajmie? Przecież to są wielkie tuje ? Trzeba je tylko umiejętnie, gęściej posadzić.

No wlasnie Aniu to jest pytanie, zaslonia i sie uda albo te zolte pedy beda sie na sile przedzierac jak nie bokami ( co ostatecznie moge za sasiada przycinac) to zawsze gora moga wylezc a gora to juz sasiadowi nie ciachne przeciez bo mi kompozycje psuja...

Od siatki jakies 0,5 - 0,6 m moge posadzic

Ty brutusie tym razem przeciw mnie bo tez jalowce kazesz wyrzucic , no kurcze naprawde te zielone tez brzydna chyba zaczne szumac w necie sterych egzemplarzy.
A jak w szkolce chcialam wyzsze zamowic to mi powiedzieli ze te to nie bo zarezerwowane dla projektanta ktory cale zywoploty z nich robi przy poznanskich willach i bad tu madry.
Elinka 11:11, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, podejrzewam że problem jest bardziej w bardzo ekspansywnym dereniu. Elinka pisała tutaj, że wychodzi jej na metr od siatki.
trzeba byłoby posadzić te tuje bardzo daleko od ogrodzenia, żeby można było go przycinać. Inna sprawa, że akurat Elinka to ma miejsce na odsunięcie się

Akurat w miejscu gdzie zolty deren to tego miejsca az nadto nie ma poza tym musi byc w lini z jalowcami w szpalerze ktore rosna dalej bo jak to bedzie wygladalo jak nagle zywoplot odsune robiac miejsce dla dereńia,

Tam akurat rabata ma wciecie i sie zweża przy brzozie

poza tym wydaje mi sie na odwrot zeby zachamowac jego przelazenie trzeba go " przycisnac " tujami a nie zrobic mu miejsce na swobodny rozrost. Czy zle mysle?
Nett 11:16, 12 paź 2016

Ja nie wiem... Ciężki orzech do zgryzienia. Jakbym robiła dla siebie, do dałabym ciasno wysokie szmaragdy i ciachała tego derenia od swojej strony niemiłosiernie i jeszcze sąsiadowi nawrzucała, ze nie panuje nad roślinami i sobie nie życzę.
Ale to ja...
makadamia 11:42, 12 paź 2016

Elinka napisał(a)

No nie dolujcie mnie dziewczyny. Moze nie jest tak zle, mam tez grupy zywoplotow np serby, cisy tuje w innych miejscach Te jako zywoploty sa chyba ok a ten powyzej fragment jest zly i dlatego o nim mowimy. Powiem wam ze w projekcie tych roslin nie bylo a 3 bydleje tylko ktore mialy robic za zywoplot bo 3 m wysokosci przeciez maja w innym miejscu na 10 mb mialam 4 szt tawuly van hotta wsadzonej bo miala sie rozrosnac . Ogrod po zalozeniu zamiast cieszyc przyprawial o placz.
Dlategosama zaczelam dosadzac dokladac w plecy zeby sie troche oslonic od wiatru glownie. I jak widzicie zmyslu do komponowania nie mam dlatego wyszlo co wyszlo, teraz wiem ze moglam od razu prosic Was o pomoc a nie sama wsadzac, wtedy nie bylo roslin taraz sa czesc moge wywalic ale nie wszystkie.

Mowisz jalowce wyrzucic a ja juz z frontowej szambowej musze wyrzucic 3 to z tad mam kolejne 3 wyrzucic?
A czy ktos dysponuje zdjeciem na dowod ze te jalowce rzeczywiscie sa takie brzydkie , moze chodzi o srebrne , ja mam zielone sparteny i widuje takie 3 m i sa ladne.

A o co chodzi w tych nasadzeniach , pisalam zemial to byc niestrzyzony luzny kolorowy przenikajacy sie fragment , tylko niemmialam roslin na raz i dosadzalam po kolei i stad takie dziury dwie wyszly .

Co do nawiazania do zoltego derenia tozupelne inne miejsca ogrodu nie widac tego razem , wiec nie koniecznie musi nawiazywac.
A grabow to ja nie mam gdzie przesunac do przodu bo zajete wszystko ((
C

Elinko, przykro mi, że Cię zdołowałam. Znowu mnie trochę poniosło.

Powiedz w takim razie, jaki efekt chciałaś osiągnąć. Czy to miał być
- żywopłot kolorowy formowany (drugi przykład

- żywopłot nieformowany taki lub taki lubtaki

Zwróć uwagę, że takie mieszane żywopłoty są ozdobą samą w sobie. Nie ma przed nimi rabat.
Elinka 11:44, 12 paź 2016

A wiesz co , teraz przyszedl mi do glowy taki pomysl ze caly czas mowimy zoltych lub zielonych tujach , a moze jedno i drugie.
Przeciez nie musi byc ten sam gatunek na calosci czyli caly deren i az do naroznika
Moze tak : na tle derenia dac zolte to byloby ok 6-8 szt, a potem jednak szmaragdy ok 5-6 szt i konczymy naroznik jodla, drugi bok naroznika pewnie tez trzebaby pociagnac kilka szmaragdow.

Co sadzicie.
Bo rozumiem ze mieszanka 3 zielone 3 inne to pstrokato ale jak po kilka szt to chyba jest ok?

A tak wogole to pocieszam sie ze i tak u mnie nie jest najgorzej zawsze moglam posadzic na przemian jedna zolta jedna zielona bo przeciez 1/3 ogrodkow tak ma
Elinka 11:54, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)

Elinko, przykro mi, że Cię zdołowałam. Znowu mnie trochę poniosło.

Powiedz w takim razie, jaki efekt chciałaś osiągnąć. Czy to miał być
- żywopłot kolorowy formowany (drugi przykład

- żywopłot nieformowany taki lub taki lubtaki

Zwróć uwagę, że takie mieszane żywopłoty są ozdobą samą w sobie. Nie ma przed nimi rabat.

Zdecydowanie najblizsze sa ostatnie dwie propozycje ale masz racje ze w mojej inspiracji tez jest trawa przed a nie rabata i to jest ten problem, dlatego jak wsadzilam czesc tych tuji, jalowcow i choin przestraszylam sie ze straszny oczoplas wyjdzie i zatrzymalam wsadzanie kolejnych gatunkow i teraz chce to troche uspokoic dlatego prosba czym uzupelnic te 2 dziury zeby maksymalnie ujednolicic tlo tego co juz rosnie i moc wsadzic tam buka czerwonego i trawki.
Elinka 11:56, 12 paź 2016

To byla inspiracja
Elinka 11:56, 12 paź 2016

To byla inspiracja