Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Elinkowy ogród

Elinkowy ogród

Elinka 11:56, 12 paź 2016

To byla inspiracja
makadamia 11:57, 12 paź 2016

Elinka napisał(a)

Akurat w miejscu gdzie zolty deren to tego miejsca az nadto nie ma poza tym musi byc w lini z jalowcami w szpalerze ktore rosna dalej bo jak to bedzie wygladalo jak nagle zywoplot odsune robiac miejsce dla dereńia,

Tam akurat rabata ma wciecie i sie zweża przy brzozie

poza tym wydaje mi sie na odwrot zeby zachamowac jego przelazenie trzeba go " przycisnac " tujami a nie zrobic mu miejsce na swobodny rozrost. Czy zle mysle?

Wydaje mi się, że "przyciskanie" nic tu nie da. Obie rośliny będą się na siebie pchały, chorowały i łysiały.

Ja bym tu widziała dwie możliwości:

1. całkowicie zastąpić obecne niskie rośliny i brzozę dużymi, średnimi i wysokimi krzewami, przykłady tu, tu i tu lub

2. pod samym dereniem coś niskiego, ciemnozielonego (niska odmiana cisa?) a na front dosadzić brzóz i zrobić taką rabatę jak ma np.: Lindsay.
Elinka 12:06, 12 paź 2016

No prosze i mamy calkiem nowa koncepcje...
Niski zielony zywoplot pod dereniem , podoba mi sie , obawiam sie tylko ze ten przelazacy deren go zadusi jednak i przysloni.

Zas co do propozycji wysokich kolorowych nasadzen to jest maly problem chyba bo tu gdzie brzoza teren jest ciut wyzszy a idac do natoznika jest spadek jak tu nasadze wysokich drzew to wizualnie powieksze jeszcze roznice poziomow tak mi sie zdaje.

A czy Ty czasem ńie momylilas rabat bo ta moja kolorowa inspiracja dotyczyla tej rabaty w innej czesci gdzie podalam 3 moje propozycje uzupelnienia dziur nie dereniowej/ szambowej
lojalna_ 12:10, 12 paź 2016

Po co walczyć z Dereniem jak on tez może być dodatkiem ozdobą na tle Twojej zieleni ))
anbu 12:13, 12 paź 2016

Fajny pomysł Asi aby derenia zostawić i elegancko przycinać, faktycznie można pod nim posadzić cisa albo berberysy czerwone kolumnowe?
Po bokach derenia dać zielone żywopłoty, podoba mi się ten pomysł
makadamia 12:16, 12 paź 2016

Elinko, to co masz na swojej inspiracji, to jest kompozycja kształtów i barw, zaprojektowana jako jedna całość.
Tutaj i tutaj (nie musisz wszystkiego czytać ale przejrzyj dokładnie rysunki z planami) masz wskazówki jak się to robi.

Jeżeli nadal chcesz iść w tym kierunku (a osobiście uważam, że to fantastyczny pomysł - mało kto ma takie naturalistyczne nasadzenia i takie głębokie rabaty aż się proszą o to rozwiązanie) to trzeba by było zaprojektować nasadzenia od razu dla całej rabaty, wykorzystując duże krzewy (kaliny, derenie, pęcherznice, ostrokrzewy itd).
Nie da się zaplanować oddzielnie najpierw żywopłotu, a potem reszty.
makadamia 12:23, 12 paź 2016

Elinka napisał(a)
No prosze i mamy calkiem nowa koncepcje...
Niski zielony zywoplot pod dereniem , podoba mi sie , obawiam sie tylko ze ten przelazacy deren go zadusi jednak i przysloni.

Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.

Elinka napisał(a)
Zas co do propozycji wysokich kolorowych nasadzen to jest maly problem chyba bo tu gdzie brzoza teren jest ciut wyzszy a idac do natoznika jest spadek jak tu nasadze wysokich drzew to wizualnie powieksze jeszcze roznice poziomow tak mi sie zdaje.

Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.

Elinka napisał(a)
A czy Ty czasem ńie momylilas rabat bo ta moja kolorowa inspiracja dotyczyla tej rabaty w innej czesci gdzie podalam 3 moje propozycje uzupelnienia dziur nie dereniowej/ szambowej

Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić
Elinka 12:32, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)

Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.

Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.

Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić

Dziewczynki powoli bo teraz ja nie nadazam:
Przed dereniem w okolicy placzacej brzozy nie ma wiecej jak 4 m potem rabata sie rozszeza i w narozniku jest wielka i NIZSZA

Propozycja nr 1 tzn ktora ....?
Elinka 12:42, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)
Elinko, to co masz na swojej inspiracji, to jest kompozycja kształtów i barw, zaprojektowana jako jedna całość.
Tutaj i tutaj (nie musisz wszystkiego czytać ale przejrzyj dokładnie rysunki z planami) masz wskazówki jak się to robi.

Jeżeli nadal chcesz iść w tym kierunku (a osobiście uważam, że to fantastyczny pomysł - mało kto ma takie naturalistyczne nasadzenia i takie głębokie rabaty aż się proszą o to rozwiązanie) to trzeba by było zaprojektować nasadzenia od razu dla całej rabaty, wykorzystując duże krzewy (kaliny, derenie, pęcherznice, ostrokrzewy itd).
Nie da się zaplanować oddzielnie najpierw żywopłotu, a potem reszty.

Makadamia, mowisz ze fajne , no widzisz a na poczatku Ci sie nie podobalo, tylko Cie zmartwie ta rabata nie jest az tak gleboka jak np ta z dereniem w najwezszym punkcie tam gdzie choiny moze z 2 m jest na cypelku troche wiecej dlatego jak zaczelam sadzic przerazilam sie ze busz bedzie i dlatego sie wstrzymalam .nizej wkleje p,an calosci z zaznaczeniem tych rabat aby sie nie zgubic
Elinka 12:45, 12 paź 2016

Plan ogrodu, gdzie zolty pasek to szambowa/ dereniowa
Gdzie czerwone to ta druga " kolorowa" jest z boku w tyle