Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Elinkowy ogród

Elinkowy ogród

Kamajla 23:26, 13 paź 2016

Nie dam rady przeczytać całości, ale po przeczytaniu killku pierwszych i kilku ostatnich stron powiem Ci tak: słucha się Toszki
Nie przejmuj się, że coś gdzieś rośnie, przesadzisz, oddasz sąsiadowi, wymienisz się z kimś na coś innego.
U mnie też glina w jednym rogu. Jesteśmy na etapie wykopywania jej na +/- dwa szpadle. Później przekopiemy z mączką bazaltową, piaskiem, obornikiem, dowieziemy ziemi i dopiero przyszłą jesienią obsadzimy. Wygląda to na razie okropnie, ale przymykam oko, a drugie kieruję w stronę frontowej rabaty z ambrowcem
Kupując projekt wiedziałam, że nie będę w stanie zrealizować go w 1 sezon, ale zależało mi właśnie na rabacie frontowej i od niej faktycznie zaczęłam. Teraz skupiłam się na tej widocznej z salonu/jadalni. A reszta musi poczekać.
Danusia odpisze, poczekaj. I z pewnością zrobi Ci rewolucję, musisz być na to przygotowana
Elinka 19:56, 14 paź 2016

dzieki a odwiedziny.
No nasze historie podobne jak wiekszosci na forum, jak czytam to sporo watkow w tym rowniez tych z ladnymi ogrodami na final zaczynaja sie tak samo: czesc witam, czytam was od dawna i sie ujawńiam bo potrzebume pomocy i tez chce taki ladny ogrod. Tak w skrocie , jak czytam to mi sie wydaje jak bym siebie czytala . Normalnie to forum powinno byc obowiazkowa lektura wszystkich co mysla o zalozeniu ogrodu.
Twoj ogrod super, rabata z ambrowcem genialna zwlaszcza o tej porze. Tak jak mowisz trzeba Toski i innych sluchac a rosliny darowac....
Elinka 20:03, 17 paź 2016

Witajcie po krotkiej przerwie.
U mnie pogoda byla paskudna i nawet cebule nie wsadzone ale udalo sie dokonczyc ogrodzenie dlatego wstawiam jeszcze raz smietnikowa rabate proszac was o pomoc aby zakonczyc tutaj nasadzenie tej jesieni.

Plaan jest taki ze na linii przesel 3 wisnie nigra ( choc Toszka widzialaby tu umbry wiec mam watpliwosc)
Pod wisniami na calej linii przesel hortensje magical moonlight przeplatane miskantem morning light
W najszerszym miejscu kilka kulek bukszpanowych podsadzonych zurawkami ciemnymi.

Od razu uprzedzam pytania w wiekszosci rabata ma szerokosc 1 m wylko tam gdzie kulki iest ok 3 m .
Co sadzicie czy to sie obroni czy zńowu wszystko spapram ( nie umie niestety robic tych kolorowych malunkow jak Danusia dlatego tylko opisowo.

Elinka 19:34, 27 paź 2016

Dziewczyny, minelo troche czasu z moja duza rabata szambowa nic nie wymyslilam , wiem ze jest rrudna przez jej wielkosc dlatego juz nawet nie pytam o pomoc, ale tasmietnikowa co powyzej jest bardziej ksztaltna moze pomozecie mi zaplanowac co pod trzema drzewkami nasadzic mozechoc ta udaloby mi sie przed zima zrobic.
Dla przypomnienia ok 12m dl, szerokosc w najwezszym pkt 1m w najszerszym 3.

Wczesniej zamieszczalam rozne uklady drzew radzilyscie zeby wybrac ta opcje drzew, a co pod nimi, czy isc w te hortensje i miskanty.
makadamia 09:28, 28 paź 2016

Jeżeli nie potrzebujesz tu lepszego zasłonięcia, to hortensje i miskanty są sprawdzonym zestawem. Tylko przez całą wiosnę będziesz tu miała łyso.

No i 1 m szerokości to niezbyt wiele. Hortensje potrzebują z 1,5. Ale w zasadzie masz tu dużo miejsca, więc jak Ci będą wystawać na kostkę, to nie powinno to chyba przeszkadzać?
Elinka 15:17, 28 paź 2016

Dzieki za rade, widzisz zgodnie ze sztuka i ogrodowiskiem to powinnam sie zaslonic szczelnie bo i wiatry i droga i sasiedzi ale na drugiej szali zdanie meza ktory nie chce zaslaniac swojego ladnego ogrodzenia no i od sosiadow musu nie ma zeby sie zaslonic wiec tak naprawde kompromis powinien byc. A moze tak jakos rzadziej albo do polowy wsadzic jakies tujowate bo rzeczywiscie nie tylko zima ale i wiosna pusta bedzie, co myslisz czy nie mieszas i albo zywoplot na calosci albo kwiatki na calosci?
makadamia 20:29, 28 paź 2016

Nie mieszać.
Na cokolwiek się zdecydujecie, posadźcie to po całości. Tam gdzie szerzej, można dosadzić coś dodatkowo.

Mogą być tuje, mogą być jakieś krzewy liściaste, mogą być te hortensje.
To nie jest obowiązek, żeby mieć szczelny żywopłot z każdej strony.
Osobiście nie miałabym ochoty oglądać domu sąsiada ale to ja.
Elinka 10:53, 29 paź 2016

No ja tez wolalabym zamiast domu sasiada cos zielonego stad chec obsadzenia zimozielonym tak e 1/3 a reszte luzniejszego cos np hotke sje plus trawy.Ty mowisz ze hortensje 1,5 m potrzebuja , to niewiarygodne jaka wyobraznie przestrzenna trzeba miec wsadzasz patyczki ktorych przez pol roku nie widac ale miejsca 1,5 m trzeba im zostawic ....
ZUZANNA 17:28, 29 paź 2016

Elinko dziewczyny chyba się poddały w doradzaniu.
Najwyższa pora abyście z eMem podjęli decyzję co tak naprawdę chcecie.
Widok na piękne rośliny czy na płot.
Potrzeba konkretnej DECYZJI!!!!!!! a wtedy ogród sam będzie się tworzył.
A tak przy okazji-podziwiam Toszkę za cierpliwość -tchnęła tyle serducha i dobrych rad w komentarzach a Ty dalej nie wiesz co tak naprawdę chcialabyś mieć w ogrodzie.Mam nadzieję,że nie będziesz smutna z powodu mojego komentarz ale takie obiektywne uwagi nasunęły mi się po przeczytaniu całości.
Głowa do góry,będzie dobrze.Pozdrawiam ciepło.
Elinka 18:41, 29 paź 2016

Dzieki z komentarz prawda lezy po srodku. Jakbym wiedziala co chce to nie zawracalabym glowy nikomu, a poniewaz nie wiem albo inaczej za duzo rzeczy mi sie podoba i nie umiem sama wybrac - dlatego pytam.
Najlepiej pasuja mi rady jakie daje Danusia w formie kolorowych rysunkow , jakie i mńie dala do innej rabaty narysowala kolorami co gdzie ma byc i to mi pasuje, chociaz byloby jeszcze lepiej aby ktos kto ZNA SIE NA KOMPONOWANIU roslin naszkicowal mi cala rabate , wowczas biore i mam, a tak sie miotam, wlasnie odkrylam i czytam kolejny watek anulajdy bodajze i wiele rzeczy mi sie podoba ale nawet skopiowac trzeba umiec i mniec to wyczucie ktorego ja nie mam. Owszem trzeba decyzji ale zeby je podjac trzeba miec z czego wybierac co porownac , a narazie krece sie w kolo wokol wslasnych pomyslow. Pytalam wczesniej jaki razstaw drzew na tej rabacie podpowiedzialyscie ze ten co wkleilam u gory i zdecydowalam ze ten no ale co dalej , to ze hortensja i trawy sama sobie zaproponowalam ale moze to zla propozycja bo sie nie znam przeciez i tak w kolko...