Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

gogo 17:17, 17 lip 2018

Witaj Elu, i u mnie zimno i leje. Odpoczywam od prac fizycznych, ale patrząc przez okno dumam, co by tu jeszcze zmienić Upał, źle, deszcz też niedobrze, jak tu dogodzić ogrodnikowi U nas też żniwa, trwały i w nocy, część rolników zdążyła przed deszczem A iglak zaczeka na cięcie.
Adela 17:37, 17 lip 2018

Mnie już ciągoty do nieustannych zmian w ogrodzie zaczynają męczyć. Ale muszę jeszcze jedną poważną przeżyć, tylko nie wiem, czy zrobić ja teraz, czy zaczekać do wiosny. Mam sporą surmię szczepioną i pod nią jest bardzo sucho. Muszę zabrać stamtąd wszystkie roslinki i rozparcelować po ogrodzie. Pod surmią zostawię chyba samą trawę (o ile będzie rosła). A wiesz, jak to jest z wysadzeniem choćby jednej rośliny - efekt domina
U nas pogodowo tak samo, brr
Urszulla 17:58, 17 lip 2018

Najlepiej rośliny przenosić we wrześniu albo rzeczywiście wiosną.

A ja dziś o tej orszelinie czytałam: krzew do 2m, wiosną się tnie nisko, lubi lekko zacienione i wilgotne. U Ciebie w słońcu ale ten zapach mnie powalał 8 rozmiary krzewu do cięcia.
gogo 18:50, 17 lip 2018

Z trawą pod drzewami gdzie jest sucho może być marnie i co z koszeniem. Może poszukaj coś zadarniającego na takie warunki. Efekt domina znam
Adela 19:30, 17 lip 2018

Urszulko, są źródła, które podają, że orszelina wymaga stanowiska słonecznego. Dlatego ją z półcienia zabrałam - wtedy ruszyła i zaczęła kwitnąć. Nie wiem tylko, czy opadające kwiatostany to normalka? No a poza tym może tam mieć docelowo mało miejsca. Pewnie konieczna będzie przeprowadzka

Grażynko, może trawa będzie kiepska, ale surmia i inne krzewy nie będą rywalizować o wodę. Surmia ma bardzo płytkie ukorzenienie. Jak trawa się nie sprawdzi, to może kora. Kamyczków się boję, bo są ładne świeżo wysypane. A jak Ty Grażynko radzisz sobie z suchymi liśćmi wsród kamieni?
gogo 21:33, 17 lip 2018

Ja chyba mam zdyscyplinowane liście Żartuję, u mnie wiatr zwiewa wszystko pod siatkę i stamtąd łatwo zebrać. Z trawnika też nie grabię. A kamyczki pod drzewami odradzam, źle się wyrywa chwasty, ja na ścieżkach pod żwirkiem mam folię tunelową. W ubiegłym roku, na próbę, dałam w jednym miejscu tekturę, taką cienką falistą i nie sprawdziła się, miejsce do poprawki. Natomiast pod pierwszy cięty iglak dałam tekturę grubą, taką prasowaną i tę przerosła miejscami jakaś trawa, ale reszta jest jest bez chwastów.
Adela 12:13, 18 lip 2018

Mirelko,
Tak wyglądała wiosną 2017. Była przesadzana dwukrotnie, więc jest dość wymęczona. Bardzo mocno ją przycięłam. Załuję, że nie ucięłam lewego z trzech pędów. Byłaby bardziej kształtna. Odetnę go na przyszłą wiosnę

Tak wyglądała jesienią 2017

A tak teraz

Pod nią rośnie Little Lime
mirela 12:35, 18 lip 2018

oOOO.....moja jest ... szersza. Ma wiele odgałęzień na boki - powinnam je wycinać ? Żeby była węższa ?
Twoja ma fajny kształt a moja to dziesiątki gałęzi rosnących we wszystkie strony świata .
Dziękuję za fotkę

ps. zainstalowałam beczkę na deszcz - więc się ciesze że pada
Adela 12:43, 18 lip 2018

Przytnij, jak uważasz. Można ją mocno ograniczyc na szerokość. Widzisz, jakie ja grube pędy skróciłam? Zasadniczy błąd, niestety, w moim wykonaniu, to mocne wycięcie środka. Myslę, że z czasem się wypełni.

Mój pojemnik 360 l jest już pełny
mirela 13:17, 18 lip 2018

Ja myślałam, aby co roku zostawiać dwa oczka. Czyli z biegiem lat będzie wyższa. tylko musze ją bardziej fit koniecznie zrobić
Dzięki.