Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 21:58, 28 wrz 2018

basia3012 napisał(a)

Basieńko, ale i jest się czym cieszyć. Przepięknie masz i gdy słonko wyjdzie i bez słonka. Cudnie. Zawsze.
Ale i prawdę mówisz, na brak zajęcia nie można narzekać. Chyba i koszenia trawy też jest trochę? Ale przecież ruch to zdrowie.
Pozdrawiam.

Kosimy tylko ogrodzony fragment przy domu. Pozostała część miedzy ogrodem a laskiem to dzika, trawiasta łąka, w której wykaszamy tylko tunele, żeby dojść do rzeczki. Nie wiem co to za trawa, ale jest wysoka na ponad metr i późnym latem jej kłosy przebarwiają się na różowo.
marba 22:20, 28 wrz 2018

ryska napisał(a)

Co Ty opowiadasz za bajki Zdjęcie to tylko wycinek, chwila, czasem oddaje klimat, nastrój panujący ale dopiero na żywo przekonałam się jak u Ciebie klimatycznie. Pracujesz jak mróweczka, zagospodarowałaś wielki teren wg własnych upodobań ale i dostosowałaś się do panujących warunków. Tworzysz piękne dzieło.

Renatko, największą radość sprawia mi nie tyle dążenie do stworzenia pięknego ogrodu, co sama praca w nim, to taka, można powiedzieć, moja glebo terapia. Gdyby jakimś cudem ogród był już pięknie skończony, a ja ograniczyłbym się tylko do utrzymania go w jako takim stanie, to stałabym się, jak to pięknie określiła szefowa Danusia, kustoszem własnego ogrodu. A gdzie wtedy radość z przesadzania, dosadzania, z nowych nabytków, z nowych pomysłów na zagospodarowanie jeszcze tej, albo tamtej przestrzeni...?
Świadoma wszystkich braków i niedociągnięć działam sobie we własnym tempie i bez pośpiechu, bo pośpiech w ogrodowych pracach zabija całą przyjemność ich wykonywania.

zoja 22:24, 28 wrz 2018

To trawa mojego dziecinstwa - gdy Tata byl w delegacjach i nie mial kto kosic - uwielbialismy jej szum, a nienawidzilam tnacych skore lisci. Dla nas zwala sie 'żyletka'. Z tych klosow pletlam niby wianki niby indianskie pioropusze i wieszalam na scianie ...mile wspomnienia
marba 22:46, 28 wrz 2018

Zoju,

Wyrosły mi takie grzybki. Wie ktoś co to takiego?

anka_ 22:52, 28 wrz 2018

Basiu a to nie opieńka?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
marba 22:57, 28 wrz 2018

Aniu, nie wiem, może opieńka. Obok jest stary pień ze ściętego dawno temu drzewa, może dlatego się tam pojawiły.
Gosialuk 23:03, 28 wrz 2018

Ja też pomyślałam, że to może być opieńka. Ale już bardzo dawno ich nie zbierałam.
anpi 00:56, 29 wrz 2018

Moim skromnym zdaniem ,to nie są opieńki.
anka_ 06:17, 29 wrz 2018

Może być Łuszczak albo Hełmówka...

Basiu jeżeli zależy ci na identyfikacji tych grzybków to polecam https://www.bio-forum.pl/messages/33/33.html
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anabuko1 06:38, 29 wrz 2018

Fajnie wygląda ten łan traw.
Ja na grzyby nie mam czasu.
A moim expertem co do grzybów to zawsze jest mąż.
Zawsze więcej nazbiera.A mi ileś wyrzuci z koszyka