Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

SylwiaBe 08:50, 19 maj 2021

Ewcia, jak dla mnie Twój Ogród to już jak taki wyjęty z jakiegoś żurnala
Na prawdę, wszystko ma swoje miejsce, jest nie tylko zielono, ale i kolorowo, mega cieszy oko i aż chce się w nim siedzieć. Wszystko przemyślane i ze smakiem. Zazdroszczę
ajka 09:37, 19 maj 2021

Bardzo lubię tą twoją rabatę z dereniami. Taka uporządkowana.

Moje lawendy też niby mają sporo zielonych przyrostów, ale w niektórych miejscach suche jak u ciebie, może jeszcze odbiją.

Rodki też zaczynają się powoli otwierać.

Piękny masz ogród.
eVka 11:02, 19 maj 2021

Martka napisał(a)
Ewo, zamurowało mnie z wrażenia! Cudne drzewa i cała reszta. Lubię takie poranne spacery Jak wysoko wyrośnie Tricolor?

Martuś, matko aż się zaczerwieniłam z tych pochwał. Dzięki kochana! No podoba mi się już u mnie, cieszę się tym ogrodem jak dziecko
Jeśli chodzi o Tricolora to gigantyczne drzewo jeśli się je nie tnie a ja dwa razy w roku, żeby zachowac lekki ażurowy pokrój. U mnie nie może byc wielki bo na to nie ma miejsca. Tnę go mocno od góry i po bokach każdą gałązkę. a tu z netu (Ogrodeus.pl):
"Drzewo z wiekiem wytwarza gęstą majestatyczną, zaokrągloną koronę, która może osiągać 20m średnicę. Nie jest to więc drzewo małe - ani niskie - gdyż pnie się w górę na wysokość 30m, dlatego najlepiej nadaje się do dużych założeń ogrodowych (w mniejszych można ograniczać jego rozmiary cięciem, które bardzo dobrze znosi)."
eVka 11:09, 19 maj 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Świetne spotkanie miałyście
Piękny majowy ogród masz Effcia ! bordowe drzewa bardzo lubię ,fajnie ożywiają zieleń
Z mowymi klonikami jeszcze piękniej

Pozdrowionka

Wiolu, spotkanie było zacne Dziewczyny mega pozytywne i zwariowane jak ja więc nie mogłyśmy się nagadać.

Uwielbiamy z mężem bordo i limonkę i tak staramy się komponować ogrodowe nasadzenia.

Muszę powiedzieć, że bardzo zaczął się angażować w ogród, UWAGA! wczoraj wyplewił skrzynie z truskawkami... szok! Ustawiał klony do posadzenia, patrzył z każdej strony ogrody czy gałązki dobrze wyeksponowane będą. No chłopina się zmienia
eVka 11:20, 19 maj 2021

Kawa napisał(a)
Ewunia no pięknie
ile ty masz tych drzew!!!
dorenbosy piękne! mam nadzieję że moje szybko będa nabierały masy!!!

Kamila, dziękuję Ci bardzo. Drzew mam za dużo zdecydowanie...ale nie możemy się z eMkiem oprzeć kolejnym. Za 10 lat będziemy pewnie płakać i choć staramy się wszystkie ciąć, każde jedno, dwa razy w roku, żeby je ograniczać to i tak pewnie będzie las...
Doorenbosów mam 9 sztuk na wjazdowej i 3 sztuki na końcu ogrodu. Je tylko podkrzesuję do góry, żeby było widać białe pieńki.
eVka 11:30, 19 maj 2021

SylwiaBe napisał(a)
Ewcia, jak dla mnie Twój Ogród to już jak taki wyjęty z jakiegoś żurnala
Na prawdę, wszystko ma swoje miejsce, jest nie tylko zielono, ale i kolorowo, mega cieszy oko i aż chce się w nim siedzieć. Wszystko przemyślane i ze smakiem. Zazdroszczę

Sylwia, bardzo Ci dziękuję. Warto było tyle ciężkiej pracy włożyć dla obecnego stanu. Powiem szczerze, że jak wczoraj zdzierałam mały kwadracik trawnika pod posadzenie klona palmowego (pewnie niedługo skończy się zdjęciem całego pasa trawnika ) to się tak umęczyłam , że chyba teraz już bym nie dała rady tak tyrać jak 4 lata temu przy zakładaniu ogrodu... Całe lato w upale 40 stopniowym spędziłam na zdzieraniu chwastowiska, kopaniu, szykowani trawnika etc. Brrrr, sama zobacz:

2017

2021
SlonecznyOgrod 11:34, 19 maj 2021

Fajne spotkanko miałyście.
Ogród wygląda przepięknie
eVka 11:40, 19 maj 2021

ajka napisał(a)
Bardzo lubię tą twoją rabatę z dereniami. Taka uporządkowana.

Moje lawendy też niby mają sporo zielonych przyrostów, ale w niektórych miejscach suche jak u ciebie, może jeszcze odbiją.

Rodki też zaczynają się powoli otwierać.

Piękny masz ogród.

Ta rabata dereniowa jest taka symetryczna, uporządkowana, tak jak piszesz. Jest przeciweiństwem rabaty wjazdowej z brzozami, masą bylin i jednorocznych, rodkami, różanka i milionem innych roślin. to dwa światy i dwa zupełnie różne ogrody, ale tak chciałam i to jest fajne
Na tej rabacie wjazdowej musze postawic/zawiesić hamak, bo tam mi pasuje taki właśnie hamaczek wśród sosenek, brzóz i kwiatów

Dla lawend to była ciężka zima i wiosna, niby późno cięłam (marzec/kwiecień) ale jednak za wcześnie jak te warunki pogodowe. Trochę się o nie boję, nie wyobrażam sobie że któraś by wypadła i dziura zostanie. Najwyżej kupię sadzonkę i uzupełnię ale zanim dorośnie to będzie mnie wkurzać.
Trzymam kciuki za Twoje!

Rodki kocham i uwielbiam maj jak kwitną

Dziękuję
eVka 11:49, 19 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Fajne spotkanko miałyście.
Ogród wygląda przepięknie

Daria, dzięki! Spotkanie było mega!!! Fajnie, że dziewczyny są z Wrocławia, możemy się co jakiś czas spotykać.

Zobacz co mam

Jutro wyjeżdżamy w góry, będę miała ciekawą lekturę
eVka 11:54, 19 maj 2021

Znalazłam jeszcze wczorajsze fotki orlików, są jak z bajki

Cieszę się, że rozsiewają się po rabatach co roku nowa niespodzianka.