Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Zuzka25 12:30, 27 lip 2018

Próbuję, że zdjęć odgadnąć Twoją lokalizację, ale nie wychodzi mi.
Ja mam 3 derenie Ivory Halo posadzone "tymczasowo" pod oknem. Jak trafiła mi się taka kompaktowa odmiana, to nie mogłam nie kupić. Na wiosnę planujemy w tym miejscu warzywniak i ogólną reorganizację ogródka i nie wiem gdzie to derenie przesadzić/ przechować jak miejsce docelowe będzie jeszcze nie gotowe Bo korzenie już mają ogromne.
eVka 12:35, 27 lip 2018

Zuzka25 napisał(a)
Próbuję, że zdjęć odgadnąć Twoją lokalizację, ale nie wychodzi mi.
Ja mam 3 derenie Ivory Halo posadzone "tymczasowo" pod oknem. Jak trafiła mi się taka kompaktowa odmiana, to nie mogłam nie kupić. Na wiosnę planujemy w tym miejscu warzywniak i ogólną reorganizację ogródka i nie wiem gdzie to derenie przesadzić/ przechować jak miejsce docelowe będzie jeszcze nie gotowe Bo korzenie już mają ogromne.

Hehe podpowiem, zachód Wrocławia, osiedle .....(edit)
derenie Ivory Halo sa śliczne, ja przesadzałam moje derenie elegamtissima i rzeczywiście wielgaśne korzenie miały. Przyjęły się na nowym miejscu bz problemu.
Zuzka25 12:43, 27 lip 2018

Ja swoje też przesadzałam ze dwa razy, chociażby, żeby przesunąć o 50 cm A co tam też bez problemu przeżyły. Tylko teraz to potrawa z kilka dni, ale zobaczymy
Obstawiałam okolice Parku KlecinaJa mieszkam na południu, blisko granic Wrocławia
eVka 12:54, 27 lip 2018

Zuzka25 napisał(a)
Ja swoje też przesadzałam ze dwa razy, chociażby, żeby przesunąć o 50 cm A co tam też bez problemu przeżyły. Tylko teraz to potrawa z kilka dni, ale zobaczymy
Obstawiałam okolice Parku KlecinaJa mieszkam na południu, blisko granic Wrocławia

A widzisz, masz wprawe w przesadzaniu
Czyli po dwóch stronach Wrocka mieszkamy
nicol21 14:33, 27 lip 2018

effka napisał(a)

Widuję takie siateczki na ogrodzeniach, to pewnie na takie sprytnie psinki jak Twoja.
Nigdy nie sypałam polifoski, muszę porównać składy. Ten 100 dniowy nawóz poleciła mi projektantka ogrodów i pani w ogrodniczym, obie mają sprawdzony. Nie da się nim spalić trawnika, w sensie przenawozić. Jak jest z polifoską, masz ją sprawdzoną, czy pierwszy raz uzywalas? Cena rzeczywiście śmieszna.

U nas nadal sucho. Leję wodę ile się da.

Pierwszy raz, ale z polecenia rodziców rolników polecali polifoskę 8 [bo czegoś tam ma więcej] ale akurat w centrum nie mieli to wziełam 6tkę. sypnełam na początku lipca, potem podlewałam bo tutaj susza, a jednak rozpuścić się musi. teraz już widać efekty. dziś w tej afryce będę chyba kosić. ale też podwyższę kosiarkę bo miałam bardzo nisko.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 14:41, 27 lip 2018

nicol21 napisał(a)

Pierwszy raz, ale z polecenia rodziców rolników polecali polifoskę 8 [bo czegoś tam ma więcej] ale akurat w centrum nie mieli to wziełam 6tkę. sypnełam na początku lipca, potem podlewałam bo tutaj susza, a jednak rozpuścić się musi. teraz już widać efekty. dziś w tej afryce będę chyba kosić. ale też podwyższę kosiarkę bo miałam bardzo nisko.

Jak często nawozi się trawnik polifoską?
eVka 15:04, 27 lip 2018

Czytałam, że powinno się nawozić 3-4 razy w sezonie, ja tylko raz nawiozłam tym 100 dniowym, bo młoda trawa i jakoś się zagapiłam.
eVka 15:06, 27 lip 2018

Pada, pada, pada deszczyk hihi
ElzbietaFranka 15:16, 27 lip 2018

effka napisał(a)

Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.

Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.

Pozdrawiam
eVka 15:26, 27 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.

Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.

Pozdrawiam

Hej, fajnie, że wpadłaś Ten grys w opasce, który widać po prawej stronie jest ok, tam tylko troszkę kory zwiewa, nie ziemi i chwasty prawie nie rosną, bo to jest a grubej warstwie piachu i grubo grysu. Żwir chce zdjąc właśnie z tej rabaty, którą widać przy trzech słupach tarasowych. Rosna tam buksy, stipy, liatry, szałwie i wygrzebywanie malutkich chwastów spomidzy ostrych kamyczków mnie wkurza. Mały obszar ale i tak mnie nerwi.
O tu (czerwona strzałka)

Trawka jeszcze nie wzeszła, dzisiaj mija 5-ty dzień, mam nadzieję, że za 2-3 dni będzie się zieleniło, podlewam kilka razy dziennie po troszkę. Teraz pada, więc w końcu nawodni porządnie
Pozdrawiam również