Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

mrokasia 12:38, 26 lip 2018

effka napisał(a)

Sypnęłam nawozu 100-dniowego, lałam sporo wody i przede wszystkim zaczęłam wyżej kosić. Trawa nie do poznania, z suchych wkurzającyh mnie ździebełek zrobiła się ciemnozielona piękna darń, jak dywanik.

Danusia kiedyś pisała, ze trawnik i na piachu urośnie, potrzebuje tylko systematycznej pielęgnacji - wertykulacji, nawozu, wody i koszenia .
eVka 12:49, 26 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Danusia kiedyś pisała, ze trawnik i na piachu urośnie, potrzebuje tylko systematycznej pielęgnacji - wertykulacji, nawozu, wody i koszenia .

coś w tym jest
eVka 13:44, 26 lip 2018

Popełniłam kolejne zamówienie...6 hakonek macra zwykłych zielonych, pozazdrościłam wiolce i też se kupiłam, a co! Musze wymienić all gold na te zielone, bo za duże słońce na śliwowej rabacie i mi mega przypala listki. Musze teraz znaleźc miejsce dla nich...
Wiolka5_7 15:29, 26 lip 2018

effka napisał(a)
Popełniłam kolejne zamówienie...6 hakonek macra zwykłych zielonych, pozazdrościłam wiolce i też se kupiłam, a co! Musze wymienić all gold na te zielone, bo za duże słońce na śliwowej rabacie i mi mega przypala listki. Musze teraz znaleźc miejsce dla nich...

Fajnie

Mi mają wysyłać w poniedziałek Albostriatę
eVka 15:38, 26 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Fajnie

Mi mają wysyłać w poniedziałek Albostriatę

Oo fajowo, nie mam jej jeszcze, ona do słońca, półcienia, cienia?
Wiolka5_7 15:41, 26 lip 2018

effka napisał(a)

Oo fajowo, nie mam jej jeszcze, ona do słońca, półcienia, cienia?

Ja ją będę sadzić na patelni obok altany...bedzie przesadzanko
Z tych co mam to tylko All gold przypala w słońcu,a reszta rośnie super
kaz742011 17:18, 26 lip 2018

effka napisał(a)

No to nie zazdroszczę, wolę wersję - susza. Wpradzie czasu idzie na lanie wody ale słonko to słonko. Przesyłam cC tony słońca do Rzeszowa, dwa tygodnie u Ciebie leje, więc weekend na pewno będzie słoneczny Ty mi wyślij ciut deszczu, ale tylko ciut

Jak prognoza głosi niestety weekend też deszczowo się zapowiada. Najbliższe słońce dopiero ponoć we wtorek .
kaz742011 17:21, 26 lip 2018

effka napisał(a)
Dziewczyny, muszę się pochwalić trawnikiem, wprawdzie na foty ostatnio nie mam wogóle czasu ale musicie mi na słowo wierzyć, że w końcu odratowałam trawniczek.
Sypnęłam nawozu 100-dniowego, lałam sporo wody i przede wszystkim zaczęłam wyżej kosić. Trawa nie do poznania, z suchych wkurzającyh mnie ździebełek zrobiła się ciemnozielona piękna darń, jak dywanik. Jeszcze miejscami, gdzie nierówno sypnęłam nawóz (ręczny siewnik jednak jest beznadziejny) trawa jest jaśniejsza i wyraźnie wolniej rośnie ale to też jest dla mnie bardzo ważna lekcja, że trzeba pilnowac nawożenia. Wcześniej chciałam eko i sypałam kompost i niestety ni to nie dawało...
Dokupiłam kolejne opakowanie nawozu i ręcznie będę supać w jaśnejsze miejsca
Mam troszkę małych chwastów, które ręcznie wyrywam ale w końcu chyba się uda wszystkie usunąc

Jakiego nawozu użyłaś ?
nicol21 18:43, 26 lip 2018

effka napisał(a)

Coś w tym jest. Przy psie rzeczywiście to inna bajka, dlatego robię ogrodzenie z cokołami, jak bym kiedyś miała psa, żeby się nie podkopywał pod panelami.

nasz psina zupełnie niekopie, ale się przeciska podmórówka w tym naszym cudnym ogrodzeniu jest, a on głowa między siatkę i podmórówkę i tyle go widzieli. dodaliśmy siatkę, która zachodzi na podmórówkę i na siatkę

Super, żę trawniczek odżył.
ale powiem Ci że ten nasypałam 3tyg temu polifoski nr 6 [bo 8tki nie było] i lałam wodę i dłużej mu odbicie schodzi bo susza ogromna, ale tam gdzie się odbiło to też świetna jest ta trawa. teraz przeszła 5min burza z 3min deszczem, ale podlała trawnik także gicior. minus taki tej polifoski że jest biała, i tak ze 3-4 dni się bieli zanim zupełnie rozpuści. Ale 50kg kosztuje 80zł jestem to w stanie wybaczyć.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 22:49, 26 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja ją będę sadzić na patelni obok altany...bedzie przesadzanko
Z tych co mam to tylko All gold przypala w słońcu,a reszta rośnie super

Właśnie nie wiem gdzie dać tą all gold, mam 7 sztuk do przesadzenia, muszę poobserwować rabaty i szukać cienia.