Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 10:06, 28 sie 2018

Zana napisał(a)
Ewuś, u Ciebie już wczoraj nadrobiłam zaległości, alem się nie wpisała, bom z pozycji leżącej po sobotniej jeździe męczącej czytała, dochodząc do siebie. W każdym razie piękne fotki zaliczyłam. Trzymam kciuki i kibicuję w walce z ćmą!

A co do świerka, to czy masz napisaną odmianę? Bo wiesz, właśnie znalazłam na którejś stronie 24 odmiany świerka kaukaskiego i różne mogą różnie rosnąć. Jak ma być wysoki to to miejsce zaproponowane przez Hanię wydaje się słuszne. Em kupił, nie masz wyjścia, no musisz posadzić, bo a nóż się negatywnie zatnie na ogród. A tak to będzie miał "swoje" drzewo, od razu łagodniejszym okiem będzie spoglądał na różne przekopywanki, tetrisy itp..

No własnie najgosze jest to, że nie mam odmiany. Emek kupił u Grochowskich w Radkowie i Pani Grochowska powiedziała, że to świerk kakukaski o wąskim pokroju. Boję się jednak upychać tam gdzie Hania zaproponowała, bo jest tam ciasno. Rzeczywiście czegoś tam brakuje, ale chyba bardziej przy tych miskantach hortke dam niż wielgaśne drzewo.
Oj eMek ostatnio wykazuje się inicjatywą ogrodwą, pomaga czasami, więc dlatego tak latam z tym świerkiem, bo ormalnie bym go oddała i problem z głowy.
eVka 10:08, 28 sie 2018

Toszka napisał(a)
Ja proponuję tylko, aby świerka od wiosny mocno ciąć - będzie rozkosznie gęsty i kompaktowy...i do ujarzmienia przez wiele lat

Toszko, wiem, że można ładnie go zagęszczać i to mnie podnosi na duchu... Ja myślisz jaka szerokość może mieć docelowo? bo wysokość nie jest aż tak istotna.
Zana 10:34, 28 sie 2018

A mnie się wydaje, że ten świerk fajnie by się w tym rogu wpasował i w przyszłości zasłonił to coś co się za płotem buduje. Hortka Ci tego nie zapewni. Masz może fotkę z większą perspektywą tego narożnika?
eVka 11:02, 28 sie 2018

Zana napisał(a)
A mnie się wydaje, że ten świerk fajnie by się w tym rogu wpasował i w przyszłości zasłonił to coś co się za płotem buduje. Hortka Ci tego nie zapewni. Masz może fotkę z większą perspektywą tego narożnika?

Sliwy wiśniowe i szmaragdy są posadzone w celu przesłony tego budowanego bloku, na razie prawie niewidoczne, świerk by fajnie przesłonił dom sąsiadów z boku, o tu widać:
jakieś starsze fotki znalazłam

Koliduje ze śliwą wiśniową tylko gdzie i czy ją przesadzić....

eVka 11:04, 28 sie 2018

A tu mam to drugie miejsce koło garażu. Pod samym garażem będze szpaler ciętuch choin kanadyjskich. a na końcu posadziłabym tego świerka, jak myślicie?:
Zana 11:13, 28 sie 2018

effka napisał(a)

Sliwy wiśniowe i szmaragdy są posadzone w celu przesłony tego budowanego bloku, na razie prawie niewidoczne, świerk by fajnie przesłonił dom sąsiadów z boku, o tu widać:

Koliduje ze śliwą wiśniową tylko gdzie i czy ją przesadzić....

Ta miejscówka wydaje się być idealna, masz zimozieloną całoroczną osłonę widoku domu sąsiadów, śliwa wiśniowa Ci tego nie zapewni. Na dodatek raczej nie urośnie tak wysoko, żeby zasłonić dom całkowicie. Przesunęłabym świerczka jeszcze leciutko w lewo, ale to oczywiście zależy z jakiej perspektywy masz widok na ten dom. Spontaniczny zakup eMa może się okazać strzałem w dziesiątkę.
eVka 12:29, 28 sie 2018

Zana napisał(a)

Ta miejscówka wydaje się być idealna, masz zimozieloną całoroczną osłonę widoku domu sąsiadów, śliwa wiśniowa Ci tego nie zapewni. Na dodatek raczej nie urośnie tak wysoko, żeby zasłonić dom całkowicie. Przesunęłabym świerczka jeszcze leciutko w lewo, ale to oczywiście zależy z jakiej perspektywy masz widok na ten dom. Spontaniczny zakup eMa może się okazać strzałem w dziesiątkę.

Oj korci mnie bardzo.... będę dzisiaj ustawiać jeszcze raz
Kasia_CS 12:41, 28 sie 2018

też bym tam w rogu próbowała upchnąć ach Ci eMowie
HannaR 13:12, 28 sie 2018

Zana napisał(a)

Popieram

eVka 13:17, 28 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
też bym tam w rogu próbowała upchnąć ach Ci eMowie

Dziewczyny, nie no ułatwiacie , dobra sadze dzisiaj, przesadzę rozchodnika giganta i rozplenicę i może bardziej na przodzie go wsadzić? Poradzcie