Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

anbu 13:33, 06 mar 2019

effka napisał(a)

Wiolu, całkiem swobodnie nie chę, bo boję się, że za szeroko urosna a tam pełno roślin na tej rabacie. One będą przed szmaragdami i przed wiśniami, więc będę musiała je kontrolować. Na wysokość to parę metrów niech mają, ja wiem ok. 5-6 m, tylko potem jak ciąć...

A to jakiś ekran/pokój w ogrodzie robisz?
mrokasia 13:49, 06 mar 2019

Zana napisał(a)

Kurcze, obawiam się, że nie utrzymasz ich na takiej wysokości.
Może jednak coś innego?
Kolumnowe drzewa liściaste z gęstą koroną? Zimą gałęzie, łyse co prawda, dadzą jednak jakąś przesłonę.

Się przychylam do tego głosu. Zimą to ta przesłona chyba nie jest tak kluczowa a latem liście będą ok. Jakieś kolumnowe zielone ładnie by się komponowały z rozłożystymi śliwami.
eVka 13:55, 06 mar 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

A to szmaragdów nie wykopujesz ?

Nie, bo musiałabym też przesadzić śliwy... są bardzo blisko szmaragdów.
eVka 13:56, 06 mar 2019

anbu napisał(a)

A to jakiś ekran/pokój w ogrodzie robisz?

Hm no nie do końca, to będzie ciasna zarośnięta rabata... Musze to rozrysować, bo widze, że nie do końća umiem wytłumaczyć.
eVka 13:58, 06 mar 2019

Zana napisał(a)

Kurcze, obawiam się, że nie utrzymasz ich na takiej wysokości.
Może jednak coś innego?
Kolumnowe drzewa liściaste z gęstą koroną? Zimą gałęzie, łyse co prawda, dadzą jednak jakąś przesłonę.

Dziewczyny, ja juz sama nie wiem, myślę o tyc serbach codziennie i też boję się ciasnoty i wielkości tych serbów, buuuu.
eVka 13:59, 06 mar 2019

mrokasia napisał(a)

Się przychylam do tego głosu. Zimą to ta przesłona chyba nie jest tak kluczowa a latem liście będą ok. Jakieś kolumnowe zielone ładnie by się komponowały z rozłożystymi śliwami.

Emek chcę koniecznie iglaste choinki, mówi, że nie chce patrzeć na ten dom codziennie jak wraca z pracy... Stoi on na wprost wjazdu na posesję. Ja w sumie też tak uważam.
Zana 14:00, 06 mar 2019

effka napisał(a)
Aniu taka mijanka serbowo-wiśniowa...

Chcę serby mocno ciąć i trzymać nie za wysoko, nie wiem czy mi sie to uda, czas pokaże.

Ewa, a te śliwy to Nigry?
Nigry dorastają do 9-10 metrów (wg e-katalog roślin), na dodatek mają rozłożyste korony. Czy one nie zasłonią Ci za 3-4 lata tego domu.
Na tak małej (w sensie wąskiej) rabacie szmaragdy, wiśnie i serby to chyba za dużo. Przypuszczam, że za kilka lat nie ogarniesz tego (tzn. siły wzrostu roślin)
Makusia 14:02, 06 mar 2019

Iglaste mają mnóstwo zalet- głównie to, że stanowią przesłonę też zimą, czy wczesna wiosną. Ja tam czuje słabość większą do liściastych, choć wytłumaczyć logicznie tego uczucia nie potrafię.

Na serbach się nie znam, na planowaniu i warunkach metrażowych też nie, ale Twojego eMa rozumiem. Co wybierzesz będzie lepsze, niż patrzenie na budynek
eVka 14:07, 06 mar 2019

Zana napisał(a)

Ewa, a te śliwy to Nigry?
Nigry dorastają do 9-10 metrów (wg e-katalog roślin), na dodatek mają rozłożyste korony. Czy one nie zasłonią Ci za 3-4 lata tego domu.
Na tak małej (w sensie wąskiej) rabacie szmaragdy, wiśnie i serby to chyba za dużo. Przypuszczam, że za kilka lat nie ogarniesz tego (tzn. siły wzrostu roślin)

O tym cały czas myślę, te śliwy to pissardi. AAAA może jednak czekać, choć eMek się wścieknie jak mu oowiem, że nie kupujemy serbów.
Zana 14:13, 06 mar 2019

Pissardi wg Ogrodeus i e-katalog roślin osiąga 5m wysokości i 3 m szerokości. Czyli chyba akurat to co potrzebujesz.
Jaki masz rozstaw tych śliw i ile od tujek?