Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 14:16, 06 mar 2019

Tak to wygląda:
eVka 14:21, 06 mar 2019

Zana napisał(a)
Pissardi wg Ogrodeus i e-katalog roślin osiąga 5m wysokości i 3 m szerokości. Czyli chyba akurat to co potrzebujesz.
Jaki masz rozstaw tych śliw i ile od tujek?

Śliwy mam co 2,5 m, od tujek są kawalątek jak wiem z 80 cm. Chciałam korony pissari trzymać nad szpalarem ciętych w prostopadłościan szmaragdów.
eVka 14:25, 06 mar 2019

Tu widać mniej więcej jak to wyglądało jesienią 2017r.:
eVka 14:26, 06 mar 2019

Makusia napisał(a)
Iglaste mają mnóstwo zalet- głównie to, że stanowią przesłonę też zimą, czy wczesna wiosną. Ja tam czuje słabość większą do liściastych, choć wytłumaczyć logicznie tego uczucia nie potrafię.

Na serbach się nie znam, na planowaniu i warunkach metrażowych też nie, ale Twojego eMa rozumiem. Co wybierzesz będzie lepsze, niż patrzenie na budynek

Masz rację, tylko nie chcę przedobrzyć... i potem się martwić, że drzewa mają za ciasno...
anbu 14:28, 06 mar 2019

Czyli do drzewek chcesz dobić jeszcze serby? Dobrze rozumiem?
Nie sadziłabym tak. Tak jak dziewczyny piszą, te śliwy za chwilę urosną i zasłonią ten dom
Zana 14:32, 06 mar 2019

anbu napisał(a)
Nie sadziłabym tak. Tak jak dziewczyny piszą, te śliwy za chwilę urosną i zasłonią ten dom

Zgadzam się.
Odsunęłabym śliwy od tujek, żeby im dać miejsce na rozwijanie koron. Tujki dadzą przecież ścisłą zasłonę zimozieloną na taką wysokość jaką będziesz chciała. A przecież też są zdolne rosnąć wysoko.
Brzozowadzie... 14:59, 06 mar 2019

Ewa, a może między te Pissardi wsadzić Amanogawy? Ja tak planuję na mojej rabacie ze śliwami i też chcę się osłonić od sąsiadów. Choć lubię serby, to myślę, że one zaburzą Ci całą tą rabatę. A Pissardi naprawdę szybko rosną, trzy lata temu moje ledwie wystawały za płot, a w zeszłym tygodniu cięłam dwumetrowe baty, bo za szybko rosną
eVka 15:21, 06 mar 2019

anbu napisał(a)

Tak... wiem , wiem. Emek twierdzi, że one urosną za sto lat... i gadaj z nim...
eVka 15:22, 06 mar 2019

Zana napisał(a)

Zgadzam się.
Odsunęłabym śliwy od tujek, żeby im dać miejsce na rozwijanie koron. Tujki dadzą przecież ścisłą zasłonę zimozieloną na taką wysokość jaką będziesz chciała. A przecież też są zdolne rosnąć wysoko.

O mamo przesadzać te śliwy, myślisz? A kiedy można?
eVka 15:23, 06 mar 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ewa, a może między te Pissardi wsadzić Amanogawy? Ja tak planuję na mojej rabacie ze śliwami i też chcę się osłonić od sąsiadów. Choć lubię serby, to myślę, że one zaburzą Ci całą tą rabatę. A Pissardi naprawdę szybko rosną, trzy lata temu moje ledwie wystawały za płot, a w zeszłym tygodniu cięłam dwumetrowe baty, bo za szybko rosną

Agatko ja juz nic nie wiem, musze to przemyśleć...