Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 18:19, 06 mar 2019

Zana napisał(a)

Myślę, że drugie tyle co są, czyli minimum 1,5 metra. Chyba, że dasz radę tak wysoko wyprowadzić koronę, ponad tuje, to wtedy mogą być bliżej. Ale myślę, że będziesz w tych okolicznościach chciała mieć tuje wysoko (min. 2 metry) więc korona śliw zaczynałaby się jednak niżej niż górna granica tujek. A tujki też coś tam na szerokość potrzebują.

Niech się jeszcze inni wypowiedzą.

Jeszcze dokładnie zmierzę te śliwy, znaczy ich odległość od szmaragdów, zaraz polecę
eVka 18:19, 06 mar 2019

Magleska napisał(a)
dylematy ….Ewa nie doradzę ….rób jak Ci serce dyktuje

Dziękuję Madziu, gdyby to było takie proste...
Brzozowadzie... 18:27, 06 mar 2019

Anulka ma rację, jeśli tam jest 2,5 m, to one się zrosną. Wróżę im na to 2-3 sezony Muszę znaleźć fotki rok po roku z tymi śliwami, żebyś zobaczyła ile one przyrastają w ciągu sezonu. Pod warunkiem skracania każdej gałązki.
eVka 18:34, 06 mar 2019

Pomiędzy dylematami śliwowo-szmaragdowo-serbowymi melduję, że wyciełam całą różankę, w sensie przycięłam ciężka i ostra robota. Wielkie ponad 3 metrowe pędy starych róż nn potraktowałam bardzo surowo, bo wszystkie przyciełam nisko ok. 30-40 cm nad ziemią. Ciekawe jak odbiją.
eVka 18:36, 06 mar 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Anulka ma rację, jeśli tam jest 2,5 m, to one się zrosną. Wróżę im na to 2-3 sezony Muszę znaleźć fotki rok po roku z tymi śliwami, żebyś zobaczyła ile one przyrastają w ciągu sezonu. Pod warunkiem skracania każdej gałązki.

Agatko bardzo bym była wdzięczna gdybyś znalazła taką fotkę, bo mój eMek wkurzony na maxa... uważa, że nigdy nie liczę się z jego zdaniem etc etc
Śliwy wiśniowe są dla niego bez sensu bo nic nie zasłonią, szmaragd będą rosły sto lat itp itd.
Tłumaczę jak dziecku ale nie kuma
Kasia73 18:56, 06 mar 2019

Ewa ja mam akurat taka rabatę szmaragdy z śliwa Pissardi i moim skromnym zdaniem troszkę powinnaś odsunąć śliwowiśnię do przodu i będzie super.

eVka 18:59, 06 mar 2019

Kasia73 napisał(a)
Ewa ja mam akurat taka rabatę szmaragdy z śliwa Pissardi i moim skromnym zdaniem troszkę powinnaś odsunąć śliwowiśnię do przodu i będzie super.

Oki odsunę, nie wiem czemu tak blisko posadziłam
Dziękuję
Wendy79 19:04, 06 mar 2019

Wkurzonego męża współczuję, ale uważam, jak dziewczyny, że obsadę już masz, teraz tylko potrzebuje chwilki na rozruch. Obserwuję tuje posadzone u sąsiada, który sadził je malutkie trzy lata temu i teraz są już wysokości ogrodzenia. Widuję też, jakimi wielkoludami potrafią być w starszych ogrodach, gdzie tylko dachy wystają zza nich. Piszę to ja, z sąsiadami, którzy postawili sobie dom z wejściem 10 metrów od mojego tarasu.
Kasia73 19:06, 06 mar 2019

Ewa na zdjęciu słabo widać czy Twoje śliwowiśnie są szczepione na pniu? Jak wysoko? One tworzą 'kulkę ' od punktu szczepienia w zwyż pieniek rośnie raczej w szerz nie na wysokość

Męża pociesz tuje szmaragd rosną bardzo szybko tylko trzeba mocno podlewać
AnnaCh 19:42, 06 mar 2019

Ewa, muszę się zgodzić z dziewczynami, nie kupuj tycgh serbów. Tuje mega szybko rosną. Sadziłam wiosną 2015 roku takie ok. 40 cm, teraz mają już ok 2 metrów, tylko podlewaj bardzo dużo, ja pod swoje to zimą nawet śnieg rzucam. I nie syp przypadkiem nawozu, bo zrobią się wysokie, ale rzadkie. No i tuje też portafią być wysokie, a do tego śliwy urosną i już masz swoich sąsiadów zasłoniętych