Ewa - spieszę donieść, że dylemat gdzie tą swoją magnoliową pięknotkę wsadzić masz już z głowy. Znalazłam Ci ja dla niej miejscówkę - u mnie w ogródku mam jedno takie zaciszne miejsce, idealnie miejsce dla niej - mówię Ci.
Hehehe a już myślałam, że naprawdę znalazłaś!!! Aż Ty! Zazdroszczę zacisznego, słonecznego miejsca. Zaciszne to ja mam ale większość dnia w cieniu A słoneczne odsłonięte i wietrzne...
Effka a kiedy będziesz rodki przeprowadzać? Ja mam posadzone 3 na rabacie przy tarasie, strasznie głupio wybrałam im miejsce bo rabata oczywiście jest słoneczna. W zeszłym roku wieszałam nad nimi osłonę Ale to oczywiście jest bez sensu, roślinom należy się zmiana miejsca żeby było im dobrze. Podobnie jak u Ciebie widzę różnicę : jeden w cieniu ma się świetnie a te na słońcu wiecznie poprzypalane. Zdecydowanie będę je przenosić i wiem już że upieranie się na rodki na słonecznych rabatach jest bez sensu...ja bym się zastanowiła na Twoim miejscu czy sadzenie innych odmian ma sens, żebyś znów nie musiała szukać nowego miejsca
Gdzie to taka dostawa roślin była? Magnolia piękna
Muszę je przeprowadzić jak najszybciej, myślę, że w sobotę, teraz fajnie wilgotno, pulchna ziemia. Mieszankę podłoża pod rodki mam przygotowaną na nowym miejscu, tylko przesadzać.
Też ciąglę się biję z myślami, co tu robić, muszę jeszcze do Bogdzi napisać, czy ma sens sadzenie tych fińskich na słońcu.
A jakie inne roślinki lubia kwaśno i słońce ale i wietrzne stanowisko oprócz wrzosów?
Co do dostawy napiszę na priva