Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Anda 11:25, 29 mar 2019

Margerytka40 napisał(a)
Proszę

Bidulki, chyba niedozywione. Kupilas je teraz czy zimowalas gdzies?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 11:34, 29 mar 2019

Ewo teraz, w zeszłym tygodniu przyszły. Właśnie będę je sadzić. Też pomyślałam, że trochę zmaltretowane ale zaraz po posadzeniu to chyba nic nie zrobię. Miejsce mam dobrze przygotowane więc może się zagęszczą, co?
Pszczelarnia 11:40, 29 mar 2019

anulajda napisał(a)
Ewcia a pomyśl jeszcze o cisie Elegantissima może on Ci się spodoba na obwódki, wstawie Ci zdjęcie https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=481#post_4
go można prowadzić szczuplej niż Repandensa.Z ostrokrzewa ciężko uzyskać obwódki,ja mam Golden Gem i go uwwielbiam ale on raczej rozczapierzony jest.

Coś tutaj się nie zgadza. Ewa, zobacz sobie po prostu w necie docelowe wymiary. I nawet cięciem niewiele zdziałasz (walka z wiatrakami).

Elegatissima jest szerokim cisem.
dzika_roza 11:46, 29 mar 2019

effka napisał(a)

Zachwalam zachwalam bo jest extra. Będę znów dzielić dopiero przyszłą wiosną to wtedy mogę się podzielić
Dziękuję, jutro chyba wracamy do domu. Mąż już dom sprząta, bo stwierdził, że nie przeżyję jak zobaczę sajgon po kilku dniach kawalerskiego życia

a jak wygląda carex morrowii Variegata po zimie? trzeba ją przycinać?
planuję na frontową rabatę do magnolii i szałwii dosadzić, ale boję się, że kiepsko wygląda na wiosnę
Pszczelarnia 11:50, 29 mar 2019

https://zszp.pl/roslina-tygodnia/taxus-baccata-elegantissima/

https://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/317,taxus-baccata-elegantissima

Ew. można z odmiany niskiej i wolnorosnącej 'Summergold' spróbować - ale ona jest żółtkiem.

Ładnym.
eVka 12:00, 29 mar 2019

Margerytka40 napisał(a)
Proszę

Ale to różanecznik jest nie cis, chyba cos źle zrozumiałam
eVka 12:02, 29 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Coś tutaj się nie zgadza. Ewa, zobacz sobie po prostu w necie docelowe wymiary. I nawet cięciem niewiele zdziałasz (walka z wiatrakami).

Elegatissima jest szerokim cisem.

Buuuuu, Pszczółko ja patrzę ale że jestem niepoprawną, nierealną optymistką, wymyśliłam sobie, że będę ciągle ciąć i utrzymam go w ryzach szerokości i wysokości.
Myslisz, że jednak nie dam rady?
eVka 12:06, 29 mar 2019

dzika_roza napisał(a)

a jak wygląda carex morrowii Variegata po zimie? trzeba ją przycinać?
planuję na frontową rabatę do magnolii i szałwii dosadzić, ale boję się, że kiepsko wygląda na wiosnę

Hej, wyglądają świetnie, proszę bardzo:
Przed przycięciem po zimie (luty):

Po skróceniu lekko suchych końcowek (juz kwitnie, marzec)

I wydzieliłam maluszki z niego:
malinia 12:12, 29 mar 2019

Ewa widzę że u Ciebie prace idą jak burza <3 podziwiam
dzika_roza 12:12, 29 mar 2019

super dziękuję
a na słonecznej rabacie dadzą radę?