Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kamcia 14:25, 28 mar 2019

Witam sie u Ciebie

Przebieglam przez Twoj watek bardzo szybko.

Pozdrawiam
eVka 15:14, 28 mar 2019

Makusia napisał(a)
W rozpędzie mi się podoba

Ehehe Makusia, kocham Twoje teksty Rabata "w rozpędzie". No mi tez jakos tak bardziej, całkiem zgrabnie, tylko co dać, cis szeroki a buks zawodny...
eVka 15:29, 28 mar 2019

asiak napisał(a)
Ja bym się rozpędziła

Hehe Drugi głos za rozpędem Dzięki!
eVka 15:30, 28 mar 2019

Zana napisał(a)
Rozpędź się jeszcze bardziej i pociągnij na prosto

Oj na razie nie, bo mąż się rozpędzi i mnie wywali na ogród na stałe
Każdy cm kwadratowy trawnika jest dla niego na wagę złota
eVka 15:41, 28 mar 2019

Makusia napisał(a)
Można się wykończyć z tymi różnymi teoriami sadzenia rodków- jedni w torf, inni byle nie w torf, jedni z korzeni zrobić naleśnik, inni nie ruszać, nawet nie spoglądać na nie, jedni ściółkować, inni nie ściółkować.
Bądź tu człowieku mądry

Niech Ci rodki rosną pięknie i zdrowo!

Makusia, żebyś wiedziała, sfiksowac idzie. Ja wybrałam złoty środek, glębę szykuję wg wytycznych Toszki, czyli wszelakie dobroci, siarki, igliwie etc ale sam dołek pod rodka dodatkowo wysypuję dobrej jakości torfem kwaśnym.
Kupowałam rodki u Ciepłuchy i on zakazuje kategorycznie rozrywać bryłę korzeniową ALE... no właśnie, jest drastyczna różnica między bryłą korzeniową Ciepłuchowych rodków a wszystkimi które do tej pory kupowałam... Te pierwsze mają delikatną, puszystą ziemię, ładnie rozrśnięte korzenie, nie ściśnięte, nie ma wogóle potrzeby ich rozplątywać, szarpać, trzepać torf, nie ma wogóle filcu. Natomiast inne rodki jakie do tej pory miałam miały zbitą sfilcowaną bryłę korzeniową, z której po wielu męczarniach, nacinaniu etc można było wytrzepać trochę torfu. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia porównawczego.
Co do ściółkowania, pod dużymi sosnami nie mam kory, tylko samo igliwie, bo po prostu spada z sosen i to jest fajne. W tym nowym miejscu, które widać na fotkach sosenki tycie więc nie mam naturalnej ściółki, nie będę przysypywać korą (tylko pomiędzy rodkami jest kora) pozbieram igliwie i delikatnie rozłożę wokół bryły korzeniowej rh.

Dzięki!
eVka 15:45, 28 mar 2019

anulajda napisał(a)
Hej u Ciebie czytam że magnolia i róża to raczej skarpety cisowe po całości odpadają, może jednak ten bukszpan jak go lubisz i Cię on lubi

Chyba tak Aniu, cisy jednak potrzebuja mnóstwo miejsca. Jeszcze dziewczyny z berberysów robią ładne obwódki ale jednak one niezimozielone...
eVka 15:46, 28 mar 2019

Kamcia napisał(a)
Witam sie u Ciebie

Przebieglam przez Twoj watek bardzo szybko.

Pozdrawiam

Cześć! Zapraszam do zaglądania
Odpisałam u Ciebie Kocham lotnictwo i wszystko co z nim związane
mrokasia 15:52, 28 mar 2019

effka napisał(a)

Chyba tak Aniu, cisy jednak potrzebuja mnóstwo miejsca. Jeszcze dziewczyny z berberysów robią ładne obwódki ale jednak one niezimozielone...

no to może tujki danica?
eVka 15:54, 28 mar 2019

mrokasia napisał(a)

no to może tujki danica?

Hmm, nie widziałam tujek danica ciętych w prostopadłościany, masz może jakąś inspirację?
mrokasia 16:03, 28 mar 2019

effka napisał(a)

Hmm, nie widziałam tujek danica ciętych w prostopadłościany, masz może jakąś inspirację?

mam takie coś - to małe zdjęcie