Irenko, cieszę się, że popierasza, bo nie jestem pewna słuszności kształtu tej rabaty ale innej koncepcji brak, chyba będzie ok
Koszenie w takich miejscach to koszmar, trzeba wąsy docinać przy ściance grilla bo kosiarka nie docina, przy chodniku, który jest sporo wyżej też ciężko, będzie zdecydowanie mniej roboty
Iwonko nie ma za co Dzięki Tobie w końcu przejrzałam wszystkie swoje rodki pod kątem odmian
Królewskie są niesamowite, widziałam je wszystkie na żywo u Ciepłuchy i zachwycają. Na pewno dokupię Jagiełło.
Słuchaj z tą gliną to musisz coś zrobić. Ja miałam też taką gliniastą rabatę w dodatku z martwicą glebową i wszystkie rh, które tamr soły w końcu padły. Jak wykopałam dołek i wlałam wodę, bardzo długo stała i stała. Teraz ta nowa rabata rodkowa ma bardzo przepuszczalny przekrój. Wodla po wlaniu prawie od razu wsiąka.
Może przekop mocno z piaskiem, korą przekompostowaną i dobrej jakości torfem kwaśnym. Znawcą nie jestem ale tak bym na Twoim miejscu zrobiła i chyba wywierciłabym w tym dołku w glinie dziury w które wsypałabym drobny żwir. Aha i ina lekkej górce bym je wsadziła. Są w necie instrukcje jak sadzić rodki na gliniastym podłożu. Takie kopczyki z torfu się usypuje.
A co do nowych rabat bardzo dziękuję zakibicowanie Przyda się na pewno. Dużo pracy nas czeka. Ja jak widac tylko proste linie preferuje. Łuki mi się podobają u kogoś, u siebie w ogrodzie nie umiałabym ich zrobić. Siwe poduchy to rozplenice ale to tylko taka luźna koncepcja bardziej chodzi o formę niż o konkretne gatunki roślin. W środku to trzcinniki KF lub Overdam ale chyba je tym razem odpuszczę. To rysunek z zeszłego roku, w tym roku nwe pomysły
Chcę iśc w cisy Chcoś sesleria t kuszący pomysł bo pięknie u mnie rośnie, jest już w maju taka wielka i błyszcząca, że może rzeczywiście na tej rabacie ładnie by wyglądała.
W wolne chwili zwrócę się o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty na O.
Im mniej trawnika tym lepiej, uwielbiam go ale bardziej uwielbiam rabaty. Chciejstw mam sporo, dlatego ta rabatka musi być odpicowana na maxa Drzewo kula na pniu na pewno będzie a co dalej hmm zobaczymy.
Emka chwalę na potęgę, miło tak razem robić w ogrodzie, spędzać czas