Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 09:23, 14 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
No niemożliwe ,2 rabaty będziesz w trawniku robić ?

Na razie jedna duża z małą wysepką, ta druga widoczna na pseudo wizualizacji w dali to plany na przyszłośc jak eMek dojrzeje jeszcze bardziej ogrodowo
Wiolka5_7 09:25, 14 maj 2019

effka napisał(a)

Na razie jedna duża z małą wysepką, ta druga widoczna na pseudo wizualizacji w dali to plany na przyszłośc jak eMek dojrzeje jeszcze bardziej ogrodowo

Super
eVka 09:25, 14 maj 2019

Milka napisał(a)

Super, popieram pasuje do całości, a faktycznie są miejsca trudne do koszenia....u mnie też

Irenko, cieszę się, że popierasza, bo nie jestem pewna słuszności kształtu tej rabaty ale innej koncepcji brak, chyba będzie ok
Koszenie w takich miejscach to koszmar, trzeba wąsy docinać przy ściance grilla bo kosiarka nie docina, przy chodniku, który jest sporo wyżej też ciężko, będzie zdecydowanie mniej roboty
Magleska 09:55, 14 maj 2019

bardzo dobry pomysł na rabatę przygrilową będzie łatwiej kosić i dodatkowe miejsce na chciejstwa
chwal Ema -bo chłopak na plus się ogrodowo rozkręcił
Brzozowadzie... 10:13, 14 maj 2019

Bardzo fajny pomysł! Tylko teraz ten pasek pomiędzy rabatami będzie trudny do koszenia
Kasia_CS 10:13, 14 maj 2019

OO nowa rabata się szykuje A już myślałaś, że nie masz miejsca na kolejne drzewam a tu BANG!
Wiolka5_7 10:14, 14 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Bardzo fajny pomysł! Tylko teraz ten pasek pomiędzy rabatami będzie trudny do koszenia

Też tak pomyślałam
eVka 10:44, 14 maj 2019

Iwonka napisał(a)

DZIĘKUJĘ za rodkową relację. Mam już swoje typy, królewskie tak jak wszystkim skradły i moje serducho Wykorzystam dziś deszczową aurę i jadę na przegląd Mam już 6 dołków, patrzyłam rano, że po tych naszych ulewach stoi w nich woda - taką mam glinę Jak myślisz czym oprócz ziemi do rodków i piasku to użyźnić i rozluźnić? Kilka lat temu sadziłam na wariata, no jakoś mi rosną, ale ta skarpa po remoncie widzę, że wszystkie rośliny dosłownie dusi i dobrze rosną tylko najpomocniejsze. Reszta jak zahibernowana kilka lat już stoi

Kibicuję twojej nowej rabacie. Zdolniacha z ciebie, projekt super wygląda Proste rabaty wiercą mi ostatnio dziurę w brzuchu No śliczne są! Co to za zielono-siwe poduchy? Bo w środku chyba sesleria.

Iwonko nie ma za co Dzięki Tobie w końcu przejrzałam wszystkie swoje rodki pod kątem odmian
Królewskie są niesamowite, widziałam je wszystkie na żywo u Ciepłuchy i zachwycają. Na pewno dokupię Jagiełło.
Słuchaj z tą gliną to musisz coś zrobić. Ja miałam też taką gliniastą rabatę w dodatku z martwicą glebową i wszystkie rh, które tamr soły w końcu padły. Jak wykopałam dołek i wlałam wodę, bardzo długo stała i stała. Teraz ta nowa rabata rodkowa ma bardzo przepuszczalny przekrój. Wodla po wlaniu prawie od razu wsiąka.
Może przekop mocno z piaskiem, korą przekompostowaną i dobrej jakości torfem kwaśnym. Znawcą nie jestem ale tak bym na Twoim miejscu zrobiła i chyba wywierciłabym w tym dołku w glinie dziury w które wsypałabym drobny żwir. Aha i ina lekkej górce bym je wsadziła. Są w necie instrukcje jak sadzić rodki na gliniastym podłożu. Takie kopczyki z torfu się usypuje.

A co do nowych rabat bardzo dziękuję zakibicowanie Przyda się na pewno. Dużo pracy nas czeka. Ja jak widac tylko proste linie preferuje. Łuki mi się podobają u kogoś, u siebie w ogrodzie nie umiałabym ich zrobić. Siwe poduchy to rozplenice ale to tylko taka luźna koncepcja bardziej chodzi o formę niż o konkretne gatunki roślin. W środku to trzcinniki KF lub Overdam ale chyba je tym razem odpuszczę. To rysunek z zeszłego roku, w tym roku nwe pomysły
Chcę iśc w cisy Chcoś sesleria t kuszący pomysł bo pięknie u mnie rośnie, jest już w maju taka wielka i błyszcząca, że może rzeczywiście na tej rabacie ładnie by wyglądała.

W wolne chwili zwrócę się o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty na O.

Buziaki!
eVka 11:20, 14 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Super

też się niezmiernie cieszę
eVka 11:23, 14 maj 2019

Magleska napisał(a)
bardzo dobry pomysł na rabatę przygrilową będzie łatwiej kosić i dodatkowe miejsce na chciejstwa
chwal Ema -bo chłopak na plus się ogrodowo rozkręcił

Im mniej trawnika tym lepiej, uwielbiam go ale bardziej uwielbiam rabaty. Chciejstw mam sporo, dlatego ta rabatka musi być odpicowana na maxa Drzewo kula na pniu na pewno będzie a co dalej hmm zobaczymy.

Emka chwalę na potęgę, miło tak razem robić w ogrodzie, spędzać czas