Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 15:02, 14 maj 2019

malgol napisał(a)
zrobię im dokładne fotki po robocie.Ale cięcia wiosennego nie fociłam to nie będzie co porównywać

Zrób, bo aż ciekawa jestem.
Magleska 15:28, 14 maj 2019

effka napisał(a)
Kasiu, Madziu, Aniu macie rację, wiecie, że nawet przez chwilę o tym myślałam ale jakoś mnie zaćmiło
Może dlatego że ta rabata wysepkowa z wiązem jest w formie soliterowej, czyli wiąz a wokół niego kulki i trzcinniki KF i nie wiem jak można by ją połączyć z tą nową rabatą. Coś weny brak tej wiosny...

Kiedyś miałam pomysł zasłonić tylnia ścianę grilla i bedę mieć okazję

POMOCY!!!

ja bym zrobiła taki kształt tej rabaty

co do nasadzeń ...to np. trzcinniki pociągnęłabym za grill do samego końca rabaty ,i gdzieś na tej drugiej części może ...i już by nawiązywało jedno do drugiego...
o coś takiego ...może

poza tym myślę ,że z nasadzeniami na pewno sobie poradzisz sama ...ale nudzę się w domu ,to wymyślam hihi

eVka 15:36, 14 maj 2019

Magleska napisał(a)

ja bym zrobiła taki kształt tej rabaty

co do nasadzeń ...to np. trzcinniki pociągnęłabym za grill do samego końca rabaty ,i gdzieś na tej drugiej części może ...i już by nawiązywało jedno do drugiego...
o coś takiego ...może

poza tym myślę ,że z nasadzeniami na pewno sobie poradzisz sama ...ale nudzę się w domu ,to wymyślam hihi

Madziu, dziękuję Ci bardzo za pomysły, kochana jesteś Rysuję Twój plan, zobaczę co z tego wyjdzie. Wkleję, jak skończę
SlonecznyOgrod 15:55, 14 maj 2019

effka napisał(a)

No właśnie Daria za grillem nie. Zostawiam ta część trawnika.
Tak to wygląda w dwóch wersjach z dodatkową wysepkę i bez. Z ta wysepką, powtórzeniem tej z wiązem jakoś dziwnie ale może tylko na kartce to tak wygląda a w rzeczywistości będzie ciekawiej. Zielone linie to nowa planowana rabatka:

No nie taka prosta ta rabata w wymyślaniu jak myślałam

Tawułka fioletowa by mnie ucieszyła bo tam fioletowe i malinowe azalie też rosną

Widzę, że dziewczyny pomogły mi przekonać Cię do zabudowania rabatą tyłu grilla ( nopóki co teoretycznie )

Na planie widzisz piękną symetrię ale w rzeczywistości przeszkadzałoby Ci, ciężko kosić... Dziewczyny juz nie raz to przerabiały, jak za dużo uskoków to potem prostowały.

Ewka, zrób krótszą rabatę, nowa wersja nr1, żeby nie mieć takiego długiego wąziutkiego paska trawnika, bo to 80cm to rośliny Ci się rozrosną i rozłożą się górą łodygami, za mało będzie na przejście.

Co do tawułki poczekamy zobaczymy albo zapytaj ofiarodawczyni.
eVka 17:11, 14 maj 2019

Tak, dopiero jak zobaczyłam jak dziewczyny narysowały to zrozumiałam że tak lepiej. Nowa wersja pierwsza, to która? Ta powyżej Magdy?
eVka 17:12, 14 maj 2019

Rzadko widuję dawczynię tawuły, nie mam jak spytać
sylwik69 17:47, 14 maj 2019

Ale tu planowanie! piękny soczysty trawnik i jaskrawozielony wiąz fajny ogródek tworzysz...tylko to co za płotem się dzieje to już nie jest takie fajne,ale domów powstaje wow!
Trzeba sobie stworzyć swój azyl,nie ma wyjścia! dziewczyny świetnie doradzają
mrokasia 17:56, 14 maj 2019

Ja bym proponowała połączenie jeszcze tych dwóch rabat - między nimi jest 80cm trawnika.

Brzozowadzie... 18:31, 14 maj 2019

A ja w tym roku wyrzuciłam Snowbelle Taki jakiś chabaziowaty był, chwila kwitnienia, a potem czarny od mszyc i krzaczasty. Może nie umiałam go dobrze prowadzić...
Czekam, którą wersję wybierzesz, bo wybór masz, że ho ho
HannaR 18:47, 14 maj 2019

A ja bym posadziła coś wyższego na plecach tego kominka.