Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Dorii 13:20, 02 paź 2019

Ja nie Ewcia ale o ile dobrze pamiętam to Ewcia ma trawiaste ścieżki w warzywniaku a to jest ścieżka do warzywniaka.

Podobają mi się schodki od Dominiki
eVka 14:58, 02 paź 2019

Dorii napisał(a)
A ja bym włączyła tą luksusową, wcięcia fajne ale jakby to kosisz?

Na dach są takie maty z rojnikami i tego typu roślinami. Kombinuje jak tu najtaniej zrobić domek ogrodnika z zielonym dachem ale największy problem by przekonać P do tego pomysłu.

Dominika11 napisał(a)
jak robisz takie schodki, to może i tutaj też by zrobić np tak

No właśnie sama już nie wiem, jak bym włączyła tyle co Dominika pisze, powstały by takie fajne schodki ale znów to kawał rabaciska. Chyba na razie za dużo. Choć nie powiem, jest to mega kuszące!

Maty z rojnikami superowe ale drogie, przy 50 m2 dachu garażu podejrzewam, że koszty zabójcze by wyszły.
eVka 14:59, 02 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Uuuu, ale planowanko fajne .
Ewcia, a ten wąski pasek trawniczka to tam jest do czegoś potrzebny? (to co zaznaczyłam czerwonym zygzaczkiem)

Planowanko jak zawsze u mnie raz na jakiś czas nigdy chyba nie skończe tego "skończonego" ogrodu. A chodniczek zielony prowadzi do warzywnika i jest bardzo potrzebny. Jeżdzę tamtędy z kosiarką do garażu, z taczką do warzywnika itd itp.
eVka 15:03, 02 paź 2019

Dorii napisał(a)
Ja nie Ewcia ale o ile dobrze pamiętam to Ewcia ma trawiaste ścieżki w warzywniaku a to jest ścieżka do warzywniaka.

Podobają mi się schodki od Dominiki

O tak tak dokładnie

Schodki świetne, ale nierealne na razie, wszyscy domownicy zawału by dostali jakbym im tak ograniczyła dojście do ogrodu... fani przestrzeni
eVka 14:33, 04 paź 2019

Od miłej forumki dostałam nasionka kosmosów, kiedy mam je wysiać? Chciałabym wprost do gruntu, żeby nie bawić się w pikowanie roślinek.
Iwonka 09:18, 05 paź 2019

Ja też od miłej forumki dostałam nasionka kosmosów. Jak dla mnie to niezapomniana chwila, moje pierwsze nasiona kwiatów. Agania dziękuję
Ostanie tygodnie to jakiś maraton, ale podczytuję Efcia w wolnej chwili. Pewnego wieczoru myślałam, że mam z tego zmęczenia zwidy i widzę u ciebie drzewo na dachu, na szczęście ze mną wszystko porządku A zdolność roślin do zapuszczania korzeni niezmiennie mnie zadziwia.
My w końcu ogarnęliśmy działki. Plusem pewnego zaniedbania jest sterta czarniutkiego kompostu. Wczoraj do zmroku rozwoziłam a endorfiny jak bym skarb znalazła
Ależ ten sąsiad ci namieszał. Ale to dobrze! U mnie też mnóstwo takich niespodziewanych sytuacji i nowe przemyślenia.
Magnolia będzie duża, widać po liściach. Będziesz cięła od strony garażu, natomiast na wysokość stworzy ci piękną przesłonę. Liście magnolii są przepiękne. A jak popracujesz nad koroną to wyjdzie cudne, wielopniowe drzewko. Magnolia lubi cięcie, przetestowałam! Kwitnie wtedy obficiej.
Co do poszerzenia rabat, czarna linia równo z magnolią super! Będzie ci lepiej kosić trawnik. Poza tym łatwiej obsadzić szerszą rabatę niż wąski kawałek.
Pasek ścieżki - czerwony zygzak - musi zostać bo jak piszesz to ważny ciąg komunikacyjny. Bez niego ani rusz.
Czerwony pytajnik - od Lukasa - na razie zostawiłabym w spokoju. Tak skomponuj rabatę magnoliową aby w przyszłości, gdy ci zabraknie miejsca na chciejstwa, ewentualnie ten kawałek trawiszcza zagospodarować
I jeszcze słówko o "burdello rabacie" Wcale nie tak prosto taką "rozwiązłość" skomponować I też mnie Effka coraz bardziej ściąga na manowce
Miało być krótko, ale to nie ja Buziak weekendowy zostawiam. Ściana deszczu za oknem, ale to dobrze, mogę spokojnie labować na ogrodowisku
eVka 13:50, 05 paź 2019

Iwonka napisał(a)
Ja też od miłej forumki dostałam nasionka kosmosów. Jak dla mnie to niezapomniana chwila, moje pierwsze nasiona kwiatów. Agania dziękuję
Ostanie tygodnie to jakiś maraton, ale podczytuję Efcia w wolnej chwili. Pewnego wieczoru myślałam, że mam z tego zmęczenia zwidy i widzę u ciebie drzewo na dachu, na szczęście ze mną wszystko porządku A zdolność roślin do zapuszczania korzeni niezmiennie mnie zadziwia.
My w końcu ogarnęliśmy działki. Plusem pewnego zaniedbania jest sterta czarniutkiego kompostu. Wczoraj do zmroku rozwoziłam a endorfiny jak bym skarb znalazła
Ależ ten sąsiad ci namieszał. Ale to dobrze! U mnie też mnóstwo takich niespodziewanych sytuacji i nowe przemyślenia.
Magnolia będzie duża, widać po liściach. Będziesz cięła od strony garażu, natomiast na wysokość stworzy ci piękną przesłonę. Liście magnolii są przepiękne. A jak popracujesz nad koroną to wyjdzie cudne, wielopniowe drzewko. Magnolia lubi cięcie, przetestowałam! Kwitnie wtedy obficiej.
Co do poszerzenia rabat, czarna linia równo z magnolią super! Będzie ci lepiej kosić trawnik. Poza tym łatwiej obsadzić szerszą rabatę niż wąski kawałek.
Pasek ścieżki - czerwony zygzak - musi zostać bo jak piszesz to ważny ciąg komunikacyjny. Bez niego ani rusz.
Czerwony pytajnik - od Lukasa - na razie zostawiłabym w spokoju. Tak skomponuj rabatę magnoliową aby w przyszłości, gdy ci zabraknie miejsca na chciejstwa, ewentualnie ten kawałek trawiszcza zagospodarować
I jeszcze słówko o "burdello rabacie" Wcale nie tak prosto taką "rozwiązłość" skomponować I też mnie Effka coraz bardziej ściąga na manowce
Miało być krótko, ale to nie ja Buziak weekendowy zostawiam. Ściana deszczu za oknem, ale to dobrze, mogę spokojnie labować na ogrodowisku

Kochana Iwonko jak ja lubię jak do mnie zagladasz i takie elaboraty piszesz mnóstwo złotych rad i przemyśleń Dziękuję Ci za nie. Zrobię tak jak piszesz, na prosto rabatę bez stopniowania a lukasową zostawię w spokoju (na razie). Pomysłów na nasadzenia zupełnie brak ale od czego jest zima!
Magnolia wygląda teraz dramatycznie, wszystkie liści uschły większość opadła, więc nie rokuję jej jakoś ale najwyżej jak padnie to w to miejsce posadzę inne drzewo miejsce już jest!

U nas leje okrutnie od rana, wszystkie zbiorniki na deszczówkę już pełne
W końcu posprzatamy w domu, bo w ogrodzie nic się nie zrobi. Palenisko ogrodowe doszło, szpikulce na kiełbaski kupione, czekam na bezdeszczowy dzień i robimy ognicho!
Pozdrawiam kochana weekendowo

Aaa i super z nasionami, ja też serdecznie podziękowałam Aganii, kochana jest Kosmowy uzupełnią moją pierwsza mini łączkę
eVka 13:25, 06 paź 2019

Pozdrawiam niedzielne, we Wrocławiu cudowna pogoda, ciepło, świeci słońce, od razu chce się żyć

eVka 13:27, 06 paź 2019

Miałam plewić ale jest tak cudnie, że leżę na leżaczku i podziwiam
Babie lato mając we włosach
Taka jesień jest nawet wspanialsza od lata...

eVka 13:37, 06 paź 2019

Giardina pnie się ku słońcu

Trawy błyszczą a hortensje dodają koloru