Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 07:19, 25 paź 2017

bogumila napisał(a)
Dzisiaj spacerowałam u Ciebie...widzę ile pracy musiałaś włożyć,żeby uzyskać takie kwiatowe widoczki.Pozdrawiam.

Bogusiu dziękuję za odwiedziny, ... trochę pracy włożyłam, tyrałam w pocie czoła i z bólem pleców... ale z pełną satysfakcją. Sama wiesz najlepiej, że pasja i miłość do ogrodu zapomina o wszystkim. Z roku na rok nabywam więcej doświadczenia i patrzę szerszym okiem, są rzeczy, które nie podobają mi się, zmieniłabym chętnie, wtedy zastanawiam się czy mam na to siłę. Pewnie dużo rewolucji jeszcze zrobię, tak, żeby było profesjonalniej (a nie tak napaćkane)
Nowalijka 07:22, 25 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Oczko fajnie przerobione koleusy na zimę na parapet

Sylwia, takie słowa od specjalistki ogrodowo- oczkowej to dla mnie zaszczyt. dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Oczywiście koleus wyląduje na parapecie
Nowalijka 07:30, 25 paź 2017

A to moja nowa rabata (hortensjada). Jeszcze w tym tygodniu będzie wykańczana bo dziś przyjedzie 8 doniczek żurawek fire alarm, które dam na tą rabatę jako obwódkę. Mam nadzieję, że będzie ładnie a ta czerwona żurawka nada tej rabacie pazurka

oczywiście na koniec dosypię kory, a wiosną dopracuję zakrycie beczki na której teraz leżą te duże kamienie (tam jest takie małe a'la szambo). zdjęcia były robione jak robiło się ciemno, stąd kiepski efekt
Nowalijka 20:01, 26 paź 2017

Są. Przyjechały żurawki. Wsadzone i obsypane korą. Nie zdążyłam zrobić zdjęć bo zaczęło robić się ciemno . Mam nadzieję że sobota będzie pogidna bo dużo roboty jeszcze w ogrodzie. Zebranie liści, usunięcie przekwitłych kwiatów, okopczykowanie róż i okrycie innych roślin.
kerii 21:35, 26 paź 2017

Metamorfoza oczka fajna w przyszłym sezonie pewnie całkiem obrośnie roślinnością
Hortensjada też udana ciekawe jak się będą prezentowały twoje żurawki, ja mam dylematy żurawkowe ale to czytałaś. Namnożyłam ich sobie trochę w tym sezonie i praktycznie rosną u mnie na każdej rabacie oprócz różanki Dokarmiam nimi moje opuchlaki

Moja mama na zimę koleusom uszczykiwała zawsze czubeczki, ukorzeniała a potem do doniczki i na nowy sezon miała nowe swoje
eVka 20:37, 30 paź 2017

Wpadam z rewizytą i zaczynam czytac Twoja ogrodowa przygodę
Pozdrawiam
Nowalijka 21:09, 30 paź 2017

effka napisał(a)
Wpadam z rewizytą i zaczynam czytac Twoja ogrodowa przygodę
Pozdrawiam

Zapraszam choć moja przygoda jest zupełnie inna niż Twoja. Ja jestem ogrodnikiem "beztalenciem". Wszystko mi się podoba, wszystko chcę a nic nie umiem potem dopasować. Wtedy improwizuję, wymyślam i cuduję. Podglądam na O, sledze Maje w ogrodzie i inne programy i publikacje i zazdroszczę że ogrody innych są takie eleganckie, wysublimowane i z gustem. Ja ogrodnik z chaosem i brakiem zdecydowania... Ewa mam nadzieję że nie usniesz podczas odwiedzin. Dlatego tez zapraszam na mocną kawę i szarlotkę na ciepło. Wczoraj piekłam
zoja 09:46, 31 paź 2017

Elu macham!
nie pisz, że jesteś 'beztalenciem' - po pierwsze nie jest to prawdą, a po drugie nie można sobie takich negatywów utrwalać!
kochasz ogródek i czynisz go pięknym, a wszystkiego innego ciągle się uczymy...
Macham
Nowalijka 15:13, 31 paź 2017

Zoju masz racje. Pojechałam po sobie ale pisząc o moim beztalenciu miałam na myśli to, że mimo kolejnego sezonu daleko mi do perfekcjonizmu, mam nadal mało ogrodowej wiedzy mimo ze dużo czytam, oglądam. Nadal spragniona jestem tej wiedzy i doświadczenia. Jestem bardzo pracowita (mówię to z pełną świadomością) ale nie mam tego czegoś co Wy (Ty Zoju) macie, i wszystko przychodzi Wam z taką lekkością i finezją. Jedni mają talent inni wylewają siódme poty żeby zdobyć to co inni mają od ręki. Tak to miałam na myśli po prostu cały czas czuję taki dziwny niedosyt, takie zaległości i niedociągnięcia. Patrzę na Wasze ogrody i zadaję sobie pytanie jak Wy to robicie ze jest tak elegancko, z klasą i smakiem. I to jest to moje malutkie beztalencie. Dlatego uwielbiam Was podglądać i czerpać pomysły. Po prostu zgapiaca ogród kocham i ciągle mi go mało...
Dziękuję Zoju za ciepłe słowa.
zoja 15:50, 31 paź 2017

Elu bładzisz kochana, błądzisz...
my też wylewamy siódme poty i też szukamy wszędzie wiedzy i nabieramy doświadczenia - cóż większość to szaleni amatorzy

Macham szybko bo wpadłam na sekundkę

ps. pogadamy za rok