Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Margo 20:03, 04 kwi 2014

No to niefajnie
To ze na agro chwasty rosna to wiem z własnego doświadczenia, miałam przed domem rabate z agro przez rok...
To pozostaje mi chyba tylko wyrywanie czego sie da na bieżąco, i nadzieja ze kiedys odechce im sie odrastac.
Ciekawe kto sie podda pierwszy: ja czy chwasty
Gardenarium 11:02, 06 kwi 2014

Margo napisał(a)
To jak sie pozbyć chwastów między roslinami ??? Wyściólkować grubo korą ?
To na perz i mu podobne da radę ?
Boję sie ze z czasem u podstawy żywopłotu bedę miała drugi..... z chwastów

Pielić, pielić i jeszcze raz pielić, albo przykrywać gazetami namoczonymi w wodzie i ściółką. Skoszoną trawą na przykład.

Systematyczne pielenie z czasem spowoduje likwidacją chwastów całkowicie.

Przed sadzeniem trzeba tak przygotować glebę, aby chwastów już nie było, dopiero sadzić. A jak są chwasty to pielić, wyrywać, nie dopuszczać do wysiewania się. Samo ściółkowanie perzu nie zlikwiduje. trzeba wybierać kłącza ile się da, przekopywać widłami nie szpadlem. Wybierać, wybierać a ż do znudzenia. Pielenie to podstawowe narzędzie walki z chwastami. NIkt nie powiedział, że ogród żyje sam, musimy mu w tym pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
Agacia 12:50, 06 kwi 2014

Margo napisał(a)
To jak sie pozbyć chwastów między roslinami ???

Pielić !!!
reniutek 12:51, 06 kwi 2014

Witam,
Jestem nowa na forum. Do tej pory uprawiałam swój ogród bardziej "intuicyjnie", opierając się na doświadczeniach znajomych. Ale przed kolejnym etapem w realizacji mojego ogrodu zajrzałam na forum. I czego się dowiaduję? Ze agrowłóknina jest szkodliwa dla roślin i nie rozwiązuje wszystkich problemów? Przekonują mnie argumenty przeciw macie. Muszę w takim razie zmienić koncepcję co do dalszej części ogrodu. W samą porę tu zajrzałam-)))) A może przeciw chwastom można stosować jakieś opryski?
Gardenarium 13:40, 06 kwi 2014

Sama decydujesz czy uprawiasz ogród bez chemii czy z chemią czyli herbicydami. W artykule powyżej w linku podałam te ekologiczne, a Ty zdecyduj jaki sposób wybierzesz.

Instagram Ogrodowiska
Margo 22:20, 06 kwi 2014

Bardzo dziękuję za porady.
Wysciółkuję gazetami i korą, ewentualnie potraktuję octem najpierw i mam nadzieję że sie uda ))
madzielena 09:18, 07 kwi 2014

reniutek napisał(a)
Witam,
Ze agrowłóknina jest szkodliwa dla roślin i nie rozwiązuje wszystkich problemów? Przekonują mnie argumenty przeciw macie.

Agrowłóknina nie szkodzi roślinom ponieważ służy do okrywania , natomiast mata przeciw chwastom to jakiś poroniony pomysł.

Opryski herbicydami są czasem koniecznością, ale posiadając działkę stosunkowo niewielką - 300 - 400 m jest się w stanie powalczyć z perzem własnoręcznie. Wiem bo przećwiczyłam na własnej skórze
benia9185 11:20, 07 kwi 2014

Witam serdecznie w sobotę wsadziłam 80 tuji szmaragd bez ówcześnie przygotowanego podłoza po prostu bezpośrednio w trawnik. I niestety dopiero teraz trafiłam na wasze forum i cenne uwagi .Proszę o pomoc,bo wiem ,ze koszenie trawy,a i sam wzrost tuji może być problematyczny w takim podłożu.Myślę o wytyczeniu rabaty i wysypaniu korą w szpalerze i już wiem ,ze bez "szmaty" tylko nie wiem jak zabrać się za "zdejmowanie" trawnika? czy po prostu szpadlem podkopywać trawę i "ogień" z pieleniem.Natomiast boję się ze zaniżę sobie w ten sposób ten "pas" w którym rosną tuje? macie jakiś pomysł ?
gosiak 16:49, 07 kwi 2014

Myślę, że od soboty to nie zaczęły się jeszcze ukorzeniać i chyba raz a porządnie lepiej przygotowac dla nich miejsce, zamiast walczyć w nieskończoność z trawą i chwastami pomiędzy nimi. Ja bym chyba zorganizowała ekipę pomocników i wykopała ostrożnie drzewka. Przygotowała odpowiedni pas ziemii, przekopując i usuwając wszystkie chwasty i resztki darni i dopiero równo sadziła szpaler. Przy 80 tujach jest co robić, ale chyba warto, aby był lepszy efekt i mniej pracy w przyszłości. Pozdrawiam.
Agacia 17:04, 07 kwi 2014

Zgadzam się, tak będzie najszybciej, do dzieła!