Kurczę blade, tak to jest z rysowaniem przez internet:/.
Te wywietrzniki od oczyszczalni nie mogą być w trawniku

.
Niezależnie od wszystkiego - obkaszanie ich to będzie mordęga.
Zmodyfikowałabym plany tak, żeby one się zmieściły w rabacie - jak posadzisz tam byliny, to im nie zaszkodzą.
(zapomniałam dorysować drzewek na pierwszym zdjęciu)
Żywopłoty:
- sadzenie tui między świerkami to bardzo kiepski pomysł; jeśli już to dosadź świerków i wszystko razem tnij w żywopłot. Tylko błagam - dopytaj Toszki czy Danusi, czy ze świerkami pospolitymi taki manewr w ogóle przejdzie. Z tego co pamiętam, serby dlatego są polecane na żywopłoty, bo - w przeciwieństwie do pospolitych - nie łysieją od dołu.
- od wschodu żywopłot (może być tujowy, choć po weekendowej walce z korzeniami od tui jestem im z zasady przeciwna

) posadziłabym na granicy działki; mam nadzieję, że drzewka, które tam posadziliście, się zmieszczą

- na końcu rabaty, przed drogą, możesz posadzić jakiś niższy żywopłot (mógłby być nawet z krzewów liściastych, typu derenie czy pęcherznice) ale tak naprawdę nie jest on niezbędny, na rysunku zaznaczyłam go na jaśniejszym kolorem.
Drzewa:
- na rysunku drzewo przy altance narysowałam w rabacie, poza placykiem, ale w sumie przemyślałam sprawę, że nawet gdyby placyk miał być wykostkowany, a nie wyżwirowany, to można w nim zrobić dziurę dla drzewa

- inne drzewa posadziłabym w samym rogu, w grupie; raczej nie brzozy: one się płytko korzenią i zabierają roślinom wodę i składniki pokarmowe, a masz już tam świerki, które też w ten sposób rosną; jak dodasz jeszcze brzozy, to nic Ci tam nie urośnie.