Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 20:17, 26 lut 2018

iwka napisał(a)
ooo teraz wszystko rozumiem

a tam gdzie serby to przecież masz spory spadek,z tarasu raczej nie powinny dużo zasłonić. Nie planujesz ich ciąc?

em marudzi ,żebym zmieniła ,bo kiedyś widoki zasłoni dlatego plan nowy powstaje ,ale już na całość ,a nie na poszczególne kawałki a ciąć napewno będę
anna_t 20:17, 26 lut 2018

a ponieważ ja nadal jestem za pozostawieniem serbów tam gdzie są a cisy na całej zachodniej ścianie to poczytaj to
https://poradnikogrodniczy.pl/zywoplot-ze-swierka-polecane-gatunki-ciecie-pielegnacja.php
moim zdaniem żywopłot z serba da się okiełznać i ciąć jak cisa
ja tak przynajmniej planuję.............

Magleska 20:18, 26 lut 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Ale jakie efekty i zadowolenie bedą z tej roboty

oby .....chciałabym już tylko w bylinkach mieszać
Magleska 20:21, 26 lut 2018

anna_t napisał(a)
a ponieważ ja nadal jestem za pozostawieniem serbów tam gdzie są a cisy na całej zachodniej ścianie to poczytaj to
https://poradnikogrodniczy.pl/zywoplot-ze-swierka-polecane-gatunki-ciecie-pielegnacja.php
moim zdaniem żywopłot z serba da się okiełznać i ciąć jak cisa
ja tak przynajmniej planuję.............

poczytam za chwilkę ,dziękuję za link
a cisy zostają na zachodniej ścianie -to już postanowione ....
a na wprost ......hmmm em marudzi ,żeby zmienić ....sarny chce oglądac
Anda 20:27, 26 lut 2018

Magleska napisał(a)

kurczęęę ....też fajnie .....no i teraz dylemat znowu .....
mówisz ,że trumienki (są 4 szt ) i palenisko zostawić tam ,gdzie jest ...
..
i tu masz rację z tym widokiem na zachodzące słońce

jedynie ....to ten prawy dolny róg mnie nurtuje -tam wiecznie woda stoi ,a przy ulewach robi się mały stawik ....a serby podobno nie lubią wody ??....
mam 6 szt dorenboosów ,tyle by tam mogło być ?

4 szt. oczywiście, za szybko pisałam

Brzozy porządnie ciągną wodą. Nie wiem, czy w jednym kącie 6 sztuk się zmieści. Szerokość jednego trzeba liczyć ok. 5m jak już dorośnie.
Może w tym jednym kącie trzy, a trzy gdzieś indziej? Zamiast umbr? Umbry gdzieś przy palenisku? Trzeba pomyśleć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 20:27, 26 lut 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Jeśli tak, to jeszcze można dodać jakieś niewysokie drzewka liściaste o innym pokroju. Różowe to np. jakaś śliwa wiśniowa nigra albo jarząb, albo klon japoński (lub coś innego)a te dwa czerwone to np. perukowce lub coś innego.

tu już drzewka nie mogą być ,bo to przejście z kosiarką i taczkami na ogród ,tam ścieżka w planie z płyt chodnikowych

Ewa proponuje ,żeby warzywnik został tak jak jest ....i z jednej strony racja -skubnąc coś do gara ,słońce dla warzyw cały dzień ,
a tam na górze ,gdzie myślałam przenieść -słonce jest do ok 13 ,pózniej dom robi cień .....
hm.... muszę się przespać z tymi pomysłami ,bo i Twój i Ewy mi się bardzo podobają
sylwia_slomc... 20:34, 26 lut 2018

Mnie się podoba pomysł z przeniesieniem tych skrzyń Ale współczuję ilości planowanych prac na ten sezon Chyba nikt więcej nie zaplanował niż Ty
Anda 20:38, 26 lut 2018

Madziu, a jeśli przeniesiesz skrzynie, to od której do której będziesz miała słońce?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 20:57, 26 lut 2018

Anda napisał(a)

4 szt. oczywiście, za szybko pisałam

Brzozy porządnie ciągną wodą. Nie wiem, czy w jednym kącie 6 sztuk się zmieści. Szerokość jednego trzeba liczyć ok. 5m jak już dorośnie.
Może w tym jednym kącie trzy, a trzy gdzieś indziej? Zamiast umbr? Umbry gdzieś przy palenisku? Trzeba pomyśleć.

poczekam cierpliwie na Twoje pomysły
bo podoba mi się Twój I Agnieszki pomysł .....
jedynie ten zagajnik brzozowy bym widziała w prawym dolnym rogu
to tak może uparcie hihi ....ale najbardziej mi by się tam widział ...
a co myślisz ,żeby warzywnik dać na tym wolnym nieużytkowanym kawałku nad skalniakiem ? słońce do 13 ....blisko po kamyczkach też przejść a na dole by więcej miejsca na chciejstwa ,które mam by było ???
i ognisko tam gdzie jest ,tylko tak jak w Twoim projekcie ?
tu zdjęcie z góry ....mam nadzieję ,że nie pogniewsz się ,że mieszam
ale tak mi się wydaje ,że tu by było dobrze z Tymi skrzyniami ,bo i z domu blisko po chodniczku i z ogniska blisko po kamyczkach ?

co myślisz ?
i oczywiście tysiąckrotnie dziękuję ,że poświęcasz swój czas dla mnie

Anda napisał(a)
Madziu, a jeśli przeniesiesz skrzynie, to od której do której będziesz miała słońce?

do 13 na pewno ,a pózniej dom zaczyna zasłaniać
Anda 20:59, 26 lut 2018

Magleska napisał(a)

na razie co z umbrową nie wiem koncepcja się tworzy
dekalog mi się włączył ,żeby było spójnie .....

Wg mnie nie musisz likwidować umbrowej. Powtórz parę roślin z przodu, np. bodziszka pod umbrami. Zagajnik brzozowy może być w kwadracie żwirowym takim jak z przodu ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies