Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

sylwia_slomc... 16:56, 20 sie 2018

Ewo ale jakby orliki w paprociach utopić to już wtedy problemu z ich liśćmi nie ma

Co do zawilców zgadzam się jak wiosna orliki to zawilce jesienne by teraz kolorek dały.
Anda 16:58, 20 sie 2018

Co do rabaty z choinami, to może przed nimi jako średnie piętro Astilbe Thunbergii-Hybride 'Elegans' lub 'Prof. van der Wielen' albo Cimicifuga racemosa var. cordifolia.

Przed nimi mogłyby pasować
Lysimachia punctata 'Alexander'
Polemonium reptans 'Stairway to Heaven'
Polygonatum x hybridum 'Striatum'.
Mają biało-zielone liście i fajnie rozjaśniłyby ten pas z choinami.

Do tego inne rozjaśniające byliny np.
Anemone Japonica-Hybride 'Wirbelwind',
Hosta Hybride 'Francee',
Hosta Plantaginea-Hybride 'Royal Standard' (pachnące kwiaty),
Luzula nivea,
Matteucia orientalis,
Rodgersia aesculifolia,
Tiarella cordifolia.

Jednak nawet te dodatkowe 1,5 m to raczej nie starczy na takie nasadzenia, tak myślę, ale może się mylę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 16:58, 20 sie 2018

Anda napisał(a)
Agatko, a ja jeszcze wrócę do rabatki z MW. Sylwia poleciła orliki, które są przepiękne i też je uwielbiam, ale mają jedno ale. Po kwitnieniu trzeba im przyciąć liście, bo robią się brzydkie. One potem odrastają, ale najpierw będzie dziura. Ta rabata jest mała. Liście anemonów wiosennych po kwitnieniu zanikają, liście przylaszczek robią się brązowe (przynajmniej u mnie). Przez pewien czas będzie widać tylko hakone i cisa (no i różę). Za to liście zawilców jesiennych piękne są od wiosny do jesieni. Znów takie moje przemyślenia

Na pewno wezmę pod uwagę. Bo cenne wskazówki. Ale orliki może uda się wcisnąć tak w hakone, żeby przesłonić dziury?...Muszę przemyśleć. Dzięki!
sylwia_slomc... 17:05, 20 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Wstałam i cyknęłam - teraz też wisi. Więc rośliny prawie wszystkie nie mają tam szans na przeżycie. Jest intensywnie eksploatowany. Dlatego biorę się za tył.

Mają szansę jeśli je posadzisz przy samych pniach brzóz takimi jakby wianuszkami i nie będą za wysokie. Gdyby zrobić takie wyniesione wianuszki, nie przysypując szyjki korzeniowej to jakieś niziutkie roślinki mogłyby tam rosnąć. Zajrzyj do Kondzia do wątku tegorocznego, jakiś czas temu pokazywał jak robią rabaty pod starymi jabłoniami. Oni robią bylinowe, Ty byś mogła zrobić takie z niziutkimi dywanowymi roślinkami, jak kożuszek na korzenie
lub po prostu hederę posadzić, ona znosi deptanie. Na drzewa by puszczać nie trzeba było. Biel pni do takiej zieleni lub innego odcienia bardzo ładnie by wyglądała. Ja mam bluszcz, który jest niebieski i niebiesko biały
Takie moje gdybanie
Brzozowadzie... 17:59, 20 sie 2018

Anda napisał(a)
Co do rabaty z choinami, to może przed nimi jako średnie piętro Astilbe Thunbergii-Hybride 'Elegans' lub 'Prof. van der Wielen' albo Cimicifuga racemosa var. cordifolia.

Przed nimi mogłyby pasować
Lysimachia punctata 'Alexander'
Polemonium reptans 'Stairway to Heaven'
Polygonatum x hybridum 'Striatum'.
Mają biało-zielone liście i fajnie rozjaśniłyby ten pas z choinami.

Do tego inne rozjaśniające byliny np.
Anemone Japonica-Hybride 'Wirbelwind',
Hosta Hybride 'Francee',
Hosta Plantaginea-Hybride 'Royal Standard' (pachnące kwiaty),
Luzula nivea,
Matteucia orientalis,
Rodgersia aesculifolia,
Tiarella cordifolia.

Jednak nawet te dodatkowe 1,5 m to raczej nie starczy na takie nasadzenia, tak myślę, ale może się mylę

Ewo, Ty mnie zawsze ujmujesz takim rzetelnym podejściem do tematu! Bardzo Ci dziękuję! Te tawułki piękne, ale powiem Ci, że mam w kilku miejscach i chyba nie jest im u mnie dobrze, może zbyt słaba ziemia, szybko przekwitają, liście łapie jakaś zaraza... Sama nie wiem. Ale ten zawilec i hosty i paproć zapisałam. Dzieki raz jeszcze. Tylko myślę, że tam jednak miejsca nie ma na tak rozbudowaną rabatę trzypietrową. Muszę jednak się zmieścić w dwóch M. jeszcze nie wie o poszerzeniu tego paska, a dla Niego jest już ok.
Brzozowadzie... 18:05, 20 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mają szansę jeśli je posadzisz przy samych pniach brzóz takimi jakby wianuszkami i nie będą za wysokie. Gdyby zrobić takie wyniesione wianuszki, nie przysypując szyjki korzeniowej to jakieś niziutkie roślinki mogłyby tam rosnąć. Zajrzyj do Kondzia do wątku tegorocznego, jakiś czas temu pokazywał jak robią rabaty pod starymi jabłoniami. Oni robią bylinowe, Ty byś mogła zrobić takie z niziutkimi dywanowymi roślinkami, jak kożuszek na korzenie
lub po prostu hederę posadzić, ona znosi deptanie. Na drzewa by puszczać nie trzeba było. Biel pni do takiej zieleni lub innego odcienia bardzo ładnie by wyglądała. Ja mam bluszcz, który jest niebieski i niebiesko biały
Takie moje gdybanie

Wiesz Sylwia, ja już tam po kryjomu co nieco posadziłam, tylko muszę dyskretne ruchy wykonywać, bo chłopaki wiedzą, że ta wyspa brzozowa to ich miejsce Rożnie tam już kilka małych hakone i bluszcz, i hosty i tawułki, przytulone do pniTylko to malutkie sadzonki jeszcze, nie rzucają się w oczy:
sylwia_slomc... 20:40, 20 sie 2018

No i super będzie jak podrośnie, a podrośnie szybciej niż myślisz Zresztą ani się obejrzysz jak chłopaki wyrosną z huśtawki i z hamaka, a potem pójdą w szeroki świat
Mój wczoraj na Rysy wlazł i dobrze, że nie miałam świadomości jak to w realu wygląda bo bym do reszty osiwiała w jeden dzień chyba
A dopiero co bawił się w piaskownicy
Toszka 20:57, 20 sie 2018

Poglądaj obrazki u Madzi. Klimat ogrodu ma podobny i jest niezmiernie kreatywna.

Ponieważ to moja sąsiadka to miałam okazję podpatrzeć kilka rabat

Choiny wymagają wilgoci i kwaśnej-lekko kwasnej gleby. Przy cięciu mozna je utrzymać na szerokości 60-70cm. Trzeba ciąć regularnie i są bardzo plastyczne. U Madzi dośc szybko "wyskoczyło", że zaplanowana rabata pod choinami jest za wąska.
Kolor pod ciemną zielenią choin bardzo fajnie jest wyeksponowany, mozna żółta hakone dać, albo z paseczkiem, mozna dać żurawki...albo i hortki ogrodowe, te z nowych odmian kwitnace na jednorocznych gałązkach. One nie są tak duże jak zwykłe ogrodówki. Są kompaktowe...
trzeba pomyśleć na spokojnie

Tam jest zupełny cień?
Brzozowadzie... 21:07, 20 sie 2018

Toszka napisał(a)
Poglądaj obrazki u Madzi. Klimat ogrodu ma podobny i jest niezmiernie kreatywna.

Ponieważ to moja sąsiadka to miałam okazję podpatrzeć kilka rabat

Choiny wymagają wilgoci i kwaśnej-lekko kwasnej gleby. Przy cięciu mozna je utrzymać na szerokości 60-70cm. Trzeba ciąć regularnie i są bardzo plastyczne. U Madzi dośc szybko "wyskoczyło", że zaplanowana rabata pod choinami jest za wąska.
Kolor pod ciemną zielenią choin bardzo fajnie jest wyeksponowany, mozna żółta hakone dać, albo z paseczkiem, mozna dać żurawki...albo i hortki ogrodowe, te z nowych odmian kwitnace na jednorocznych gałązkach. One nie są tak duże jak zwykłe ogrodówki. Są kompaktowe...
trzeba pomyśleć na spokojnie

Tam jest zupełny cień?

Zaraz pooglądam,dzięki. Właśnie tak sobie na spokojnie myślę Zanim ja się za nią zabiorę, najpierw muszę urobić M o konieczności poszerzenia tej rabaty. To może chwilę potrwać Ale wolę zacząć już teraz zbierać pomysły.
Nie, tam jest taki rozświetlony cień, a nawet do południa sporo słońca, mimo wszystko. Ale na pewno rośliny typu jeżówki, czy lawenda nie dadzą rady. Choć słyszałam, że te zielonobiałe jeżówki znoszą cień jednak.
Gruszka_na_w... 23:49, 20 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Bo to projekt na mikro rabatkę i na dodatek doświadczone Dziewczyny życzliwie pomagają, więc poszłooo
A co do brzóz, to nie mam pojęcia. Mieszkam tu siódmy rok i gdy kupowałam tą działkę, już były podobne. Ale mam jedną młodą, co w trzy lata potroiła wysokość, więc Twoja nadzieja na hamaczek jest realna

Na moich 5 letnich brzozach bujałam się w zeszłym roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies