Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 20:39, 26 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jarząb polecany przez Toszkę ma zaletę w postaci jadalnych owoców, ale wadę w postaci niewielkiej wysokości. Na jednej stronie podają 2-2,5 m, na drugiej 3-5m. Dodatkowo może być duży problem z dostępnością, bo brakuje listy producentów(to w sumie mniejszy problem)
Drzewko miało robić przesłonę domu sąsiada. Tymi gabarytami ciężko będzie to osiągnąć.
W dalszym ciągu oddaję swój głoś na jarząby. Jakoś mi się tam widzą. Tę najzwyklejszą lubię za kolor kory. W okresie bezlistnym dobrze się prezentuje.

Aj, widzisz, nie zwróciłam na to uwagi, a u mnie ma to znaczenie. Jednak 2m to byłoby za mało. To myślę dalej.
Brzozowadzie... 20:43, 26 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jarząb polecany przez Toszkę ma zaletę w postaci jadalnych owoców, ale wadę w postaci niewielkiej wysokości. Na jednej stronie podają 2-2,5 m, na drugiej 3-5m. Dodatkowo może być duży problem z dostępnością, bo brakuje listy producentów(to w sumie mniejszy problem)
Drzewko miało robić przesłonę domu sąsiada. Tymi gabarytami ciężko będzie to osiągnąć.
W dalszym ciągu oddaję swój głoś na jarząby. Jakoś mi się tam widzą. Tę najzwyklejszą lubię za kolor kory. W okresie bezlistnym dobrze się prezentuje.

Aj, widzisz, nie zwróciłam na to uwagi, a u mnie ma to znaczenie. Jednak 2m to byłoby za mało. To myślę dalej.
Toszka 20:57, 26 sie 2018

Przypominam, że zazwyczaj podawana jest wielkośc drzewka w wieku 10lat (nie od zakupu, a od sadzonki).
Na stronie ZSP notka napisana przez pp.Szmit mówi o docelowej wysokości do 5m.
Producentów można znaleźć bez problemu...dlatego napisałam o googlowaniu, bo wyskakują szkółki: Konieczko, Szmit etc...
mrokasia 21:10, 26 sie 2018

Nie odzywałam się, ale śledzę z uwagą temat drzewka. Ciekawam na czym stanie .
Nie wiem czy w przyszłym roku też nie będę szukać drzewka/krzewu ale małego. Może będę pozbywać się lilaka, bo choruje i przez to trochę zaczynam mieć go dość.
Brzozowadzie... 21:28, 26 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Nie odzywałam się, ale śledzę z uwagą temat drzewka. Ciekawam na czym stanie .
Nie wiem czy w przyszłym roku też nie będę szukać drzewka/krzewu ale małego. Może będę pozbywać się lilaka, bo choruje i przez to trochę zaczynam mieć go dość.

Cześć Kasia, na czym stanie, tego jeszcze nikt nie wie, nawet ja
Muszę na spokojnie przespać się z tematem i popatrzeć na te wszystkie jarząby, bo coś one mi chodzą najczęściej po głowie. Ale weź kup jakiegoś konkretnego, jak samych pospolitych jest kilka odmian. I bądź tu człowieku mądry...
Kasia_CS 21:41, 26 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Mój najmłodszy, ile razy coś je, to już pyta: a ile ten kotlet ma witamin, a ile ta kasza ma witamin. I oczekuje konkretnej liczby
Tylko mało zdjęć znalazłam. Mam nadzieję, że ładny jest w kształcie i liściu.
No i punkty u taty i jednej z sióstr będę miała - Oni zapaleni pszczelarze. Moja siostra rzuciła pracę w banku i też pasiekę założyła

hihi, moj ostatnio też o witaminkach nawija źe w jeżynach są i trzeba jeść

a u mnie taka ironia losu - dziadek był pszczelarzem, a ja nie przepadam za miodem - tylko jak chora jestem to stosuję.

Podglądam wybór drzewka, choć u mnie burza mózgów skończyla się na świdośliwie, bo się uparłam, a która na ten moment niezbyt mnie zachwyca
Brzozowadzie... 21:47, 26 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

a u mnie taka ironia losu - dziadek był pszczelarzem, a ja nie przepadam za miodem - tylko jak chora jestem to stosuję.

Podglądam wybór drzewka, choć u mnie burza mózgów skończyla się na świdośliwie, bo się uparłam, a która na ten moment niezbyt mnie zachwyca

No właśnie świdośliwę znam z ogródka mamy i mnie też nie zachwyca, ale wiem, że każdy ma swoje typy Mojego M. zachwyca wiąz Camperdowni - i niestety go mamy, a ja na niego nie mogę patrzeć, bo nie przepadam za tymi zwisającymi Ale muszę na spokojnie przeanalizować, bo ja lubię się nakręcić. I te jarząby za mną chodzą, ale oddech ambrowca też czuję na plecach Liście ma piękne
Brzozowadzie... 21:48, 26 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

U mnie żąda konkretów: 7, 10, 15
sylwia_slomc... 21:54, 26 sie 2018

Czytam tak o dylematach drzewkowych. Ja swoje z wysyłek u Konieczki kupowałam i ze wszystkich zadowolona byłam, jak tam dobrze pogrzebiesz to cudeńka znajdziesz
A nie chcesz klona usuryjskiego ?
Anda 22:04, 26 sie 2018

A moze jakis Crataegus? Sa rozne odmiany.
Widzialam kiedys piekna Koelreuteria paniculata.
Parocja tez (w roznych odmianach) jest piekna.
Heptacodium miconioides rowniez

Pieknych drzew jest duzo. Jesli chodzi za Toba ambrowiec, to dlaczego nie? Sa jakies szczegolne powody?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies