Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 12:06, 29 sie 2018

olga80 napisał(a)
Spaceruję po Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem piękne kompozycje, piękne rabaty a brzozowy zakątek cudo i ten hamak -zazdroszczę oczywiście w pozytywnym słowa znaczeniu.Będę zaglądać do Twojego ogrodu.

Bardzo dziękuję za miłe słowa! Zapraszam
Brzozowadzie... 12:27, 29 sie 2018

Dziewczyny, zaplanowalam na jesień kilka zmian, tylko czasu wciąż brak. Ale ku pamięci plan mam taki:
- obsadzić hakone Aureola rodki przed domem pod sosnami,
- zrobić jakieś sensowne nasadzenia na rabacie pod modrzewiem (wyciętym) na miejscu wywalonych Anabelek,
- mikrorabata,
- przygotować tylną rabatę na nasadzenia wiosenne - przestawić obrzeże, zbierać kompost,
- trzy drzewka na front,
- cebule

I teraz nie ma przeproś, trzeba powoli zacząć odhaczać To tak, mikrorabata przygotowana - wczoraj przekopałam ten malutki kawałek z workiem zeszłorocznych liści dębowych, kompostem, obornikiem, obornikiem granulowanym, korą, polałam humusem. Przydeptałam, nic nie wywoziłam. Byłam w szoku, że nie znalazłam ani jednego pędraka, ale może to przez to, że jeszcze nie mają co tam podeżreć Zdrowy rozum podpowiada, żeby teraz poczekać z nasadzeniami do wiosny, żeby to wszytsko się ładnie połączyło z moim żółciutkim piaseczkiem. Ale mnie już kusi do sadzenia, jak taka mięciutka ziemia leży. Narazie zbieram wszystko, co zaplanowałam, żeby za jednym zamachem poustawiać i posadzić. Czy może jednak zaczekać??... Hmmm.
Wczoraj również wywaliliśmy z M. te Anabelki, dramat, jak te korzenie wrosły w stare korzenie modrzewia. Efekt: złamane dwa trzonki - od łopaty i wideł I teraz robię ustawianki icoś mi nie gra wię c wrzucam robocze zdjęcia i wołałam o pomoc. Chodzi o tą rabatę, latem wyglądała w miarę ok, dopóki Anabelki nie zaczęły bić głowami ukłonów, dosłownie, a mojego ulubionego powojnika zżarła jakaś nornica czy inne licho drążące tunele :

Stan na dzisiaj: usunięte karpy Anabelek (idą do Mamy) i próba wkomponowania tam jednej Hortensji i dwóch miskantów ML I Variegatusa: I proszę o krytykę konstruktywną, co nie gra???
Anusia 17:19, 29 sie 2018

Witaj podglądam Moim zdaniem za gęsto. Trawy się rozrosną, hortensja też.
Brzozowadzie... 17:31, 29 sie 2018

Anusia napisał(a)
Witaj podglądam Moim zdaniem za gęsto. Trawy się rozrosną, hortensja też.

WitajTeż mi się coś widzi. Chyba odpuszczę Variegatusa...
Gruszka_na_w... 20:01, 29 sie 2018

Czy te tuje rosną po Twojej, czy sąsiada stronie?
Tej rabacie brakuje tła i wydaje mi się wąska. Wysoka trawa będzie tam dobrze wyglądać, bo zamaskuje siatkę i słupki. Na hortensję trzeba przeznaczyć ok. 1,5. Na miskanta ok. 1 m. ML jest delikatnym miskantem, Variegatus bardziej gruboskórnym. Zestawione blisko siebie mogą zgrzytać. Może wybrać jedną odmianę?
Coś zimozielonego bym dorzuciła. Kulkę?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 20:29, 29 sie 2018

ML potrafi urosnąć do 1,8 m na wysokość (wiem co mówię, bo moje tak porosły) i istnieje ryzyko że zasłonią hortensję (u mnie tak właśnie jest i jest to do przeróbki)
sylwia_slomc... 20:36, 29 sie 2018

Kurcze jak tak patrze na te tuje to też mi się wydaje za wąsko....
Ale aparat może przekłamuje odległości, ja głosuje za ML bo są lekkie i zwiewne i pasują do hortensji bardziej
Anusia 20:59, 29 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

WitajTeż mi się coś widzi. Chyba odpuszczę Variegatusa...

Zostaw same ML z hortensją. Koniecznie posadz w znacznej odległości. Ja przerabiam u siebie rabatę i Variegatusa mam 3 sztuki posadzone co 120 cm od Pomiędzy nimi posadzę jeżówki, bardziej wysunięte do przodu. Tak sobie wymyśliłam. Czy dobrze, czy żle to się okaże
Brzozowadzie... 21:14, 29 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czy te tuje rosną po Twojej, czy sąsiada stronie?
Tej rabacie brakuje tła i wydaje mi się wąska. Wysoka trawa będzie tam dobrze wyglądać, bo zamaskuje siatkę i słupki. Na hortensję trzeba przeznaczyć ok. 1,5. Na miskanta ok. 1 m. ML jest delikatnym miskantem, Variegatus bardziej gruboskórnym. Zestawione blisko siebie mogą zgrzytać. Może wybrać jedną odmianę?
Coś zimozielonego bym dorzuciła. Kulkę?

Haniu, oczywiście już posadziłam, bo ja jestem w gorącej wodzie kąpana Ale posadziłam tylko ML i hortensję Polar Bear, bo stwierdziłam, że jednak będzie za dużo Jutro zrobię dokładniejsze zdjęcia. Rabata ma 2,5 m szerkości, tuje są po naszej stronie. Ale właśnie trwają rozmowy i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że sąsiednia działka również będzie do zagospodarowania przez nas. To dlatego z tej strony nie robiliśmy drewnianego ogrodzenia, bo braliśmy pod uwagę tąmożliwość. Cieszę się bardzo, bo znikną te słupki, a moje chłopaki będą miały własne boisko Ta sąsiednia działka to dość wąski pas ziemi (ok 15m).
Tam rosną już dwie kulki, słabo jeszcze widoczne - bukszpan i Danica.
Ponieważ idą zmiany, podejrzewam, że ta rabata też będzie musiała zmienić swój kształt, więc chciałam tylko zapełnić w miarę sensownie puste miejsce po Anabelkach i nawiązać do tego szpaleru Limelightów po przeciwnej stronie przy ławeczce. Tak więc cieszę się, że mamy podobne zdanie
Brzozowadzie... 21:16, 29 sie 2018

wiklasia napisał(a)
ML potrafi urosnąć do 1,8 m na wysokość (wiem co mówię, bo moje tak porosły) i istnieje ryzyko że zasłonią hortensję (u mnie tak właśnie jest i jest to do przeróbki)

O, nie wiedziałam, że tak ładnie może urosnąć. Ale wiesz, zdjęcie trochę przekłamuje - posadziłam je obok siebie. Jutro zrobię lepsze Dzięki!