Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 11:11, 28 sie 2018

mrokasia napisał(a)
No bardzo Ci współczuję teho jeżówkowego kłopotu...

Kasiu, patrząc na Twój piękny i wyważony ogród jestem prawie pewna, że Ty byś takich pochopnych zakupów nie poczyniła. Czego Ci zazdroszczę Bo ja teraz muszę je gdzieś upchnąć
Brzozowadzie... 11:25, 28 sie 2018

No musiałam sobie przekopiować tą świetną radę Toszki od Anulki. Zrobię tak z tą moją tylną rabatą - przeniosę obrzeże i przez jesień będę tam sypać różne dobroci.

"Zrób w nim kompostownik!
Warstwami. Przekładaj z drobnymi patyczkami (albo pociętymi), z korą, obornikiem, liśćmi, a nawet słomą, mączką bazaltową (mogą być wiórki rogowe, dolomit). Odpadki kuchenne też bardzo mile widziane. Sporo wyższą górkę usyp (nad poziom usyp, bo i tak opadnie o połowę). Niech pracuje. Możesz jeszcze zlać na prędce zrobionymi gnojówkami bez rozcieńczenia. Poszukaj dżdżownic i je do dołka "wpuść", będzie wermikompost za darmo
Ziemia ciepła to będzie się przerabiać. Jak będzie sucho to pamiętaj o podlaniu tego miejsca. Na koniec obsyp wszystko zmielonymi kosiarką suchymi liśćmi.
Na wiosnę przekopiesz (albo i nie, to sama ocenisz) i będzie cudna rabata.

U ciebie na piaskach pomiędzy roslinami możesz stosować permakulturę - czyli regularnie ściółkować: na wilgotne kartony (te potrzebne są dżdżownicom do tworzenia jaj) układać skoszoną trawę, obornik, resztki roślinne jak na kompost i to ściółkować drobną korą. Co dwa trzy lata dodawać mączkę bazaltową i dolomit. Na piaskach dajemy w mniejszych ilościach, ale częściej, bo przez piaski wszystkie mikro i makro dość szybko wypłukują się.
W przyszłości pracując w tym miejscu i tak będziesz ryć w ziemi - pazurkować, przegrabiać, kopać, haczykować - wszystko zacznie stopniowo mieszać się z piaskiem i zacznie się tworzyć piękna humusowa warstwa. Jak szybko powstanie to zależy od częstotliwości mulczu (ściółkowania) i jego grubości."
Brzozowadzie... 11:42, 28 sie 2018

Efekt wczorajszych zakupów: donice po tuningu Wysadziłam szałwie, które miały już tu za mało słońca i słabo kwitły i wsadziłam wrzosy. Reszta została, jak była Ta rozplenica Rubrum jest zjawiskowa, aż żal, że nie zimuje u nas. Ale w tym roku mam zamiar zeobić eksperyment i jedną z donic przezimuję na strychu. Ciekawe, czy wytrzyma. A hebe robi tło w tej donicy od kwietnia. Żelazna roślinka
Zana 12:00, 28 sie 2018

Troszkę o jarząbach:

http://dendropodroze.blogspot.com/2016/10/jarzebiny-sa-na-topie.html
mrokasia 12:01, 28 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Kasiu, patrząc na Twój piękny i wyważony ogród jestem prawie pewna, że Ty byś takich pochopnych zakupów nie poczyniła. Czego Ci zazdroszczę Bo ja teraz muszę je gdzieś upchnąć

Dobrze, że jesteś prawie pewna prawie robi duuuużą różnicę .
Ja też mam w ogrodzie kwiaty tylko w odcieniach różu, niebieskiego, fioletu i białego. No i od Izy Ursy wzięłam jeżówki Glowing Dream - takie właśnie pomarańczowo-amarantowe. I mają oddzielną rabatę . Do towarzystwa mają perowskię, seslerię jesienną i derenia .
eVka 12:58, 28 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Tragiczna w finale to ona byłaby, gdyby na te moje gorączkowe poszukiwania miejsca dla przypadkowo kuionych roślin patrzył mój M. I komentował odpowiednio O, wtedy, to byłaby tragiczna historia Bo jak ogólnie jesteśmy przykładnie zgodnym stadłem, tak ogród jest takim punktem zapalnym w naszych relacjach Mój M. NIE ZNOSI robót ziemnych, a czasami jest do nich zmuszany przeze mnie Dla Niego nasz ogród JUŻ OD DAWNA jest piękny i skończony I wtedy dochodzi do scen tragicznych w odbiorze i barwnych w kolorycie, hahaha

Piszesz o moim eMie? Jest identyczny, wprawdzie ostatnio lekko się łamie, widząc jak bardzo ogród się zmienił na plus ale generalnie nie lubi prac ogrodowych.
Nie doradzę w sprawach drzewiastych, bo w tym temacie sama pomocy potrzebuję
olga80 17:13, 28 sie 2018

Spaceruję po Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem piękne kompozycje, piękne rabaty a brzozowy zakątek cudo i ten hamak -zazdroszczę oczywiście w pozytywnym słowa znaczeniu.Będę zaglądać do Twojego ogrodu.
Brzozowadzie... 12:03, 29 sie 2018

Zana napisał(a)
Troszkę o jarząbach:

http://dendropodroze.blogspot.com/2016/10/jarzebiny-sa-na-topie.html

Dzęki Anulka! I jak tu wybrać jedno???
Brzozowadzie... 12:04, 29 sie 2018

effka napisał(a)

Piszesz o moim eMie? Jest identyczny, wprawdzie ostatnio lekko się łamie, widząc jak bardzo ogród się zmienił na plus ale generalnie nie lubi prac ogrodowych.
Nie doradzę w sprawach drzewiastych, bo w tym temacie sama pomocy potrzebuję

Witaj w klubie
Brzozowadzie... 12:05, 29 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Dobrze, że jesteś prawie pewna prawie robi duuuużą różnicę .
Ja też mam w ogrodzie kwiaty tylko w odcieniach różu, niebieskiego, fioletu i białego. No i od Izy Ursy wzięłam jeżówki Glowing Dream - takie właśnie pomarańczowo-amarantowe. I mają oddzielną rabatę . Do towarzystwa mają perowskię, seslerię jesienną i derenia .

Towarzystwo ma super dobraneTylko Ty już masz takie dojrzałe zakątki, a ja patrząc z tarasu nadal takie lotnisko, że nie ma gdzie jej skryć, żeby nie raziła z wszechobecnym różem