Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

DorKa 09:32, 26 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Toszko, jeśli tu zajrzysz, podpowiedz mi proszę, która odmiana cisa najbardziej nadaje się na formowanie kulki? Trzeba brać byka za rogi
A jaką na niskie obwódki?
Edit: dostepne są: Hicksi, Baccata, Hilli, Repadens, Elegantissima.

bardzo chętnie się dołączę. Planuję zakupy cisów
Kasia_CS 09:38, 26 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Toszko, jeśli tu zajrzysz, podpowiedz mi proszę, która odmiana cisa najbardziej nadaje się na formowanie kulki? Trzeba brać byka za rogi
A jaką na niskie obwódki?
Edit: dostepne są: Hicksi, Baccata, Hilli, Repadens, Elegantissima.

na kulki to baccata, a jak niska obwódka to o ile dobrze pamiętam repandens.
Zana 10:45, 26 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)

na kulki to baccata, a jak niska obwódka to o ile dobrze pamiętam repandens.

Ja też tak pamiętam
Lodzia 13:20, 26 paź 2018

Mam takie rady odnośnie cisów od Toszki zapisane:
cisy-Toszka
Brzozowadzie... 13:45, 26 paź 2018

A to sobie przekopiuję dla pamięci. Dzięki!
Przykładowe na niskie obwódki
Taxus baccata Repandens Krzew o pokroju rozłożystym, igły ciemnozielone, odmiana żeńska. Po 10 latach dorasta do 0,5 m wys. 1,5 m szer. Polecany do nasadzeń pojedynczych jak również jako roślina okrywowa.

Taxus cuspidata Aurescens Niewielki krzew dorasta do 0,5 m wys. 0,8 m szer. Odmiana żeńska zawiązująca czerwone owocki. Igły o zabarwieniu pomarańczowy potem żółtym. Stanowiska słoneczne i półcieniste. Polecany do małych ogrodów, na niskie strzyżone żywopłoty.

Taxus cuspidata Rustique Krzew o pokroju rozłożystym, igły ciemnozielone. Stanowiska słoneczne, półcieniste, cieniste. Po 10 latach 0,8 m wys. 1,5 m szer. Dzięki możliwości cięcia można zastosować na niskie żywopłoty.

Taxus x media Denisiformis Krzew o rozłożystym pokroju, zabarwienie igieł zielone, odmiana męska. Po 10 latach dorasta do 0,8 m wys. do 2 m średnicy. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych jak również w cienistych. Polecana do ogrodów przydomowych.

Taxus x media Fairview Niska odmiana o rozłożystym pokroju, igły zielone. Odmiana żeńska zawiązująca owocki. Po 10 latach dorasta do 0,5 m wys. 1 m szer. Polecana do małych ogrodów, ogrodów skalnych oraz na niskie żywopłoty.

Taxus x media Thayerae Odmiana o pokroju rozłożystym, igły zielone. Dosyć powolnym wzroście po 10 latach dorasta do 1 m wys. 2 m szer. Odmiana żeńska liczne czerwone owocki. Polecany do nasadzeń pojedynczych.
Brzozowadzie... 15:25, 26 paź 2018

Tylko który z dostępnych wybrać na te obwódki, bo dostepne znalazłam tylko Hilli, Hicksi, Baccata, Repandens (a ten z opisu rozłożysty, na obwódki chyba nie bardzo) i Elegantissima. Hmmm...
Kasia_CS 17:38, 26 paź 2018

O ile dobrze pamiętam to repandens ma Anulajda i na obwódki go trzyma zobacz, że da się go mieć w ryzach
Brzozowadzie... 17:46, 26 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
O ile dobrze pamiętam to repandens ma Anulajda i na obwódki go trzyma zobacz, że da się go mieć w ryzach

Ładne są , Kasiu, ale sama zobacz, gałązki jednak bardzo poziomo rosną.
Kasia_CS 18:55, 26 paź 2018

A to źle w przypadku obwódki? Chyba wręcz przeciwnie, chtba że chcesz obwódkę wysokości poł metra
Gruszka_na_w... 20:31, 26 paź 2018

Kasia ma rację. Na obwódki świetnie się nada taki rosnący na boki.

Wkleiłam u siebie zdjęcie choiny Jeddeloh.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies