Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Gruszka_na_w... 00:25, 01 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Haniu, właśnie obserwuję je pod tym kątem cały dzień. Powiem tak, słońca mają sporo, ale też odpoczynek m od niego w postaci tych sosen przed domem, teraz już niemal całe w lekkim cieniu. Wczesny wschód też mają zasłonięty rosnącym wysokimi sosnami, które jeszcze ocalały na sąsiednich działkach.
Zobaczymy jak będzie.

Będzie dobrze. Masz akuratne warunki. Przy wyborze żółtolistnych drzewek trzeba na to zwracać uwagę.Swojego Wredei musiałam oddać, bo co roku go przypalało. U sąsiadki ma lekkie zacienienie od moich brzóz i odżył.
Piękny masz teraz na kloniki widok, ale jesienią to one tam dadzą czadu na froncie. Przepięknie się przebarwią. Miód, cud i orzeszki.
Świetnie, że są już duże.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 10:33, 02 cze 2019

Właśnie stanęłam w drzwiach tarasowych i pomyślałam, że brzozom można wszystko wybaczyć, pylenie, śmiecenie, za ten światłocień. I za ten szum.

Ach!!! Też tak mam
Brzozowadzie... 10:36, 03 cze 2019

Helen napisał(a)

Agata, bardzo ładnie masz na frontowej, strasznie lubię szałwie, właśnie się zastanawiam na białymi. Masz je także?
Jaką masz trawę pomiędzy szałwiami?

Mam tylko różowe i fioletowe, miały być niskie odmiany Sensation Deep Blue i Rose, w tym roku trochę się rozpędziły, ale właśnie zaczęły pięknie kwitnąć więc im wybaczę tą wysokość
Pomiędzy mam trawę Amazon Mist, ładnie mi przezimowała, bardzo ją lubię.
Ale o tych białych muszę pomyśleć, traktuję je jako zamiennik lawendy, która u mnie nie chce ładnie rosnąć.
Brzozowadzie... 10:38, 03 cze 2019

Magleska napisał(a)
Kadr z frontowej zachwycający
ale też zachwycił mnie widok z brzozami i nowe nabytki

masz piękny ogród Agatko - Brzozowa Dziewczyno -naprawdę zjawiskowy

Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa. Wiesz, w tym roku poczułam wreszcie, że idę w dobrym kierunku, a to już chyba sporo
Brzozowadzie... 10:39, 03 cze 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne klony,ach ten kolor limonkowy za takie duże drzewa to tak trzeba zaplacić,coś za coś

Ostatnio widziałam moją limonkową glediczję też ze 3m ,już zacieram łapki na zakup

Widziałam ją w tej szkółce, w której kupowałam klony, jest piękna!
Brzozowadzie... 10:44, 03 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Obejrzałam klony - cudne są . Świetnie będą na frontowej.
A na tyłach cudny brzozowy światłocień.
W zeszłym roku kupiłam i posadziłam 3 sadzonki takiego ciemnego bodziszka z jasnymi kwiatami. Po zimie żaden nie wylazł... .

O, to dziwne, bo ja posadziłam je dość późno w zeszłym roku i też trochę obawiałam się, czy przeżyją. Dały radę, jedna była tylko mocno osłabiona, myślałam że nie przeżyje, ale dała radę, nawet dzisiaj widziałam, że jednak zakwitnie Spróbuj może jeszcze raz, Ty masz podobną ziemię, a jest naprawdę bardzo ładna. Buziak!
P.S. Po cichu się przyznam, że zamówiłam sobie jeszcze jednego takiego klona na tył Jest tak piękny, ja tam potrzebuję jasnego drzewa, bo będzie miał ciemne tło, klony są nie wymagające co do podłoża, że stwierdziłam, że będzie nawiązanie do frontu, a w szkółce został taki jeden samotny...
Ja to jestem jednak wariatka, robię wywiad, stwierdzam, że kupię graba, klona albo magnolię i jadę i kupuję klona, haha
Brzozowadzie... 10:46, 03 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Będzie dobrze. Masz akuratne warunki. Przy wyborze żółtolistnych drzewek trzeba na to zwracać uwagę.Swojego Wredei musiałam oddać, bo co roku go przypalało. U sąsiadki ma lekkie zacienienie od moich brzóz i odżył.
Piękny masz teraz na kloniki widok, ale jesienią to one tam dadzą czadu na froncie. Przepięknie się przebarwią. Miód, cud i orzeszki.
Świetnie, że są już duże.

Powiem Ci, że mi się serce raduje, ile razy stoję w oknie, a stoję często - przy nim mam długi blat roboczy
Mam nadzieję, że sobie poradzą. Widzę, że one po szkółce mają w tym sezonie sporo przypalonych listków, ale w tym roku dbam tylko o to, żeby się dobrze ukorzeniły, w przyszłym będzie im już łatwiej.
P.S. kupiłam jeszcze jednego
Brzozowadzie... 10:47, 03 cze 2019

Johanka77 napisał(a)

Ach!!! Też tak mam

mrokasia 10:48, 03 cze 2019

O, to dziwne, bo ja posadziłam je dość późno w zeszłym roku i też trochę obawiałam się, czy przeżyją. Dały radę, jedna była tylko mocno osłabiona, myślałam że nie przeżyje, ale dała radę, nawet dzisiaj widziałam, że jednak zakwitnie Spróbuj może jeszcze raz, Ty masz podobną ziemię, a jest naprawdę bardzo ładna. Buziak!
P.S. Po cichu się przyznam, że zamówiłam sobie jeszcze jednego takiego klona na tył Jest tak piękny, ja tam potrzebuję jasnego drzewa, bo będzie miał ciemne tło, klony są nie wymagające co do podłoża, że stwierdziłam, że będzie nawiązanie do frontu, a w szkółce został taki jeden samotny...
Ja to jestem jednak wariatka, robię wywiad, stwierdzam, że kupię graba, klona albo magnolię i jadę i kupuję klona, haha

Nie, ten ciemny bodziszek już mi się odwidział .
Fajnie z tym klonem na tył. A z tym kupowaniem czego innego to nic dziwnego dla mnie - jak coś zagada do człowieka w ogrodniczym to jak to zignorować? U mnie tak było przecież z klonikiem...
Brzozowadzie... 10:49, 03 cze 2019

Dziewczęta, klony zadołowane w sobotę, zerwaliśmy częściowo też darń, ale to ch...nie ciężka robota, tym bardziej, że przenosimy ją w miejsce, gdzie do tej pory stał basen, więc zdjęcia będą jutro, jak dziś skończymy zrywanie, bo na razie nic nie widać, ogólna rozpierducha Ha, przeczytałam, to co napisałam Mam nadzieję, że nie czytają mnie polonistki