Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Toszka 11:34, 31 maj 2019

Agatko, no cudne kolory mają te klony Od razu jasno się zrobiło.

TAR napisał(a)

Sadzone wiaosną w 2017 sadzonki frigo, owocowały juz w pierwszym roku po posadzeniu. Natomiast nie widze różnicy w zbiorach po zastosowaniu owczego czy końsko-bydlęcego poza cena oczywiscie w swoich skrzyniach wzbogacam ziemie jesienia zeby obornik sie przerobił z ziemia. Tak robiła moja mama i tak robie ja. Efekty mam w zbiorach. Mam wrażenie, ze teraz "jest moda" na owczy. A za chwile bedzie moda na strusi czy alpakowy

W rankingu oborników owczy jest na pierwszym miejscu. Ale on raczej zasadowy. Świetnie jeżówki na nim rosną. Cieszy też fakt, że wreszcie owczy można kupić a nie tylko zbierać na halach...na Słowacji

Truskawki nie lubią tak zasadowego podłoża i nawozu.

Ja ten obornik granulowany (który wcale nie jest przekompostowanym obornikiem) ostatnio moczę w kuble i biorę do konewki i podlewam rośliny. W ten sposób mam szybciej aniżeli czekać aż napęcznieje na rabatach. Jednak granulowany obornik jest tylko nawozem i nie ma wpływu na poprawę jakości ziemi.
TAR 11:48, 31 maj 2019

Toszka napisał(a)
Agatko, no cudne kolory mają te klony Od razu jasno się zrobiło.

W rankingu oborników owczy jest na pierwszym miejscu. Ale on raczej zasadowy. Świetnie jeżówki na nim rosną. Cieszy też fakt, że wreszcie owczy można kupić a nie tylko zbierać na halach...na Słowacji

Truskawki nie lubią tak zasadowego podłoża i nawozu.

Ja ten obornik granulowany (który wcale nie jest przekompostowanym obornikiem) ostatnio moczę w kuble i biorę do konewki i podlewam rośliny. W ten sposób mam szybciej aniżeli czekać aż napęcznieje na rabatach. Jednak granulowany obornik jest tylko nawozem i nie ma wpływu na poprawę jakości ziemi.

a widzisz ja jesienia nie kupilam tych granulowanych bobkow. dałam taki naturalny on sie swietnie przerobił z ziemia przez zime. smierdziało niemilosiernie.cała taczke dorzuciłam do mojej pryzmy ziemi oczekujacej na rozparcelowanie, tam mam poczekalnie roslinna. i juz wiem dlaczego Wusina lipka wyrosła na ładniejsza niz moja. przez ten obornik. Aż mi zal, ze musze jej lipke odesłac
Anda 11:51, 31 maj 2019

Klony fantastyczne i mają już świetną wielkość.

Co do róży - te przywiędłe pączki zbieraj, żeby larwy sie z nich nie wykluły. I przytnij te wszystkie gałązki do pierwszego pieciolistka. Róża szybciej wypuści nowe pączki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anbu 11:54, 31 maj 2019

Jak dla mnie super żarówki
tulucy 12:05, 31 maj 2019

Piękne te klony.

U mnie nie będzie pierwszego kwitnienia Claire Austin - bruzdownica mi ją załatwiła skutecznie - ale już puściła nowe pędy, zakwitnie trochę później i tyle.
Helen 12:08, 31 maj 2019

Klony piękne, zielono żarówiaste, Jaka to odmiana bo nie mogę doczytać?
Zakrecona 12:51, 31 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Mają ze 4-5 metrów. Cena baaardzo przyzwoita.

Agatko, cudowne

Czy z ciekawości wyślesz mi cenę na priv, bo obawiam się, że kosztowały majątek?
TAR 12:55, 31 maj 2019

Agata to jest taki strzał z tymi klonami jak moj jesienia z jarząbami. W sumie miały byc klony ale wszystkie dostepne byly kulkowe a ja chcialam poszarpance naturalne i te jarzaby przyuwazyłam, płonace czerwienia jak ogien sie wyróżniały z reszty drzew. Maja mnostwo kwiatów, ptaki beda miec używanie a ja widoczki.Spontan czasem nie jest zły
Brzozowadzie... 12:59, 31 maj 2019

Dziewczyny, odpowiem zbiorowo - baaardzo się cieszę, że Wam również podobają się moje kloniki.
Helen - to klon zwyczajny Princeton Gold.
Cenę, mogę napisać, to nie tajemnica - 350 zł za sztukę, uważam, że to bardzo uczciwa cena za tak duże i ładnie poprowadzone drzewa.
Dziś po 17 - sadzenie, a raczej dołowanie. Tak mi zasugerowano w szkółce, ze względu na to, że kilka tygodni temu były przeniesione do tych większych donic i wytworzyły już sporo nowych korzonków - w czasie sadzenia teraz by się zniszczyły. Posadzimy je jesienią.
Ando, Lucy, czyli to bruzdownica? Pierwszy raz mam do czynienia. Zrobię, tak jak piszecie, przytnę i poczekam na nowe pąki Dzięki.
UrsaMaior 13:02, 31 maj 2019

Agata, świetny wybór, okazy rewelacyjne! Pokaż po zadołowaniu.