Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 10:36, 20 paź 2017

Kilka mglistych widoczków. Za radą Asi Makadamii pod brzozami wsadziłam kępy zawilców Honorine Jobert. Właśnie kwitną i jedna myśl nie daje mi spokoju....przecież miały być białe.... Ciekawe, czy szkółka coś pomyliła, czy ja już widzę świat przez różowe okulary
Kawka wypita w ogrodzie, to zupełnie inna kawka...Nawet, jeśli jest to tylko zaczątek pięknego ogroduAleż u nas piękna, ciepła, gęsta mgła. Mój telefon nie daje rady z ostrością

DorKa 11:25, 20 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Kilka mglistych widoczków. Za radą Asi Makadamii pod brzozami wsadziłam kępy zawilców Honorine Jobert. Właśnie kwitną i jedna myśl nie daje mi spokoju....przecież miały być białe.... Ciekawe, czy szkółka coś pomyliła, czy ja już widzę świat przez różowe okulary
Kawka wypita w ogrodzie, to zupełnie inna kawka...Nawet, jeśli jest to tylko zaczątek pięknego ogroduAleż u nas piękna, ciepła, gęsta mgła. Mój telefon nie daje rady z ostrością

Może chwilowo zawstydzone są i jeszcze zbledną Białe czy różowe i tak śliczne.
Miłego dnia.
sylwia_slomc... 12:42, 20 paź 2017

Witaj nie wiem czy już coś u Ciebie pisałam...może nie choć byłam na pewno bo zmiany pod brzozami pamiętam
Pisze własne spostrzezenia i może wielu się ze mną nie zgodzi , ale....
Nie zmieniałabym charakteru Twojego ogrodu bo masz cudny leśny klimat i w te klocki bym poleciała właśnie, dom idealnie pasuje do tego stylu. Mnie się podoba rabata przed domem i to właśnie z tymi płożącymi jałowcami. Wielu ich nie lubi . Ja lubię i sadzę. Nie wszystkie jałowce chorują ... to nie prawda, tylko niektóre łapią grzyba- reasumując z wielu moich złapał w ciągu 4 lat jeden. Ładnie się rozrastają i robią zielony dywan. Po latach można z nich wyciąć bonsai i to też do Twojego domu będzie pasowało.
Proponuję Ci do poczytania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1442-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-cz-i

Są kolejne watki tego ogrodu , ale to był początek.
Ogród o podobnym charakterze do Twojego, cudny leśny klimat i ogromna wiedza. Oraz " Ogród pełen złudzeń i niespodzianek"
Myślę , że tam znajdziesz to czego szukasz Powodzenia.
Brzozowadzie... 13:47, 20 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj nie wiem czy już coś u Ciebie pisałam...może nie choć byłam na pewno bo zmiany pod brzozami pamiętam
Pisze własne spostrzezenia i może wielu się ze mną nie zgodzi , ale....
Nie zmieniałabym charakteru Twojego ogrodu bo masz cudny leśny klimat i w te klocki bym poleciała właśnie, dom idealnie pasuje do tego stylu. Mnie się podoba rabata przed domem i to właśnie z tymi płożącymi jałowcami. Wielu ich nie lubi . Ja lubię i sadzę. Nie wszystkie jałowce chorują ... to nie prawda, tylko niektóre łapią grzyba- reasumując z wielu moich złapał w ciągu 4 lat jeden. Ładnie się rozrastają i robią zielony dywan. Po latach można z nich wyciąć bonsai i to też do Twojego domu będzie pasowało.
Proponuję Ci do poczytania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1442-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-cz-i

Są kolejne watki tego ogrodu , ale to był początek.
Ogród o podobnym charakterze do Twojego, cudny leśny klimat i ogromna wiedza. Oraz " Ogród pełen złudzeń i niespodzianek"
Myślę , że tam znajdziesz to czego szukasz Powodzenia.
[/quote

Cześć Sylwia, witam Cię bardzo serdecznie! Bardzo Ci dziękuję za wszystkie spostrzeżenia, na pewno wezmę je pod uwagę! Teraz jest dobry czas na wszystkie przemyślenia, decyzje, czego chcę, co mogę, a co nie bardzo tu pasuje. Całą zimę mam na to Na pewno również zajrzę do wątków, które podlinkowałaś, do Ciebie również
Widzisz, mój gust ogrodowy też się dopiero kształtuje i wciąż szukam rozwiązania, jak zachować ten leśny klimat z wewnętrzną potrzebą ładu i harmoni, której bardzo potrzebuję w moim zabieganym życiu
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
Brzozowadzie... 13:48, 20 paź 2017

Oj, coś nie tak poszło, zatem wkleję jeszcze raz:
Cześć Sylwia, witam Cię bardzo serdecznie! Bardzo Ci dziękuję za wszystkie spostrzeżenia, na pewno wezmę je pod uwagę! Teraz jest dobry czas na wszystkie przemyślenia, decyzje, czego chcę, co mogę, a co nie bardzo tu pasuje. Całą zimę mam na to. Na pewno również zajrzę do wątków, które podlinkowałaś, do Ciebie również
Widzisz, mój gust ogrodowy też się dopiero kształtuje i wciąż szukam rozwiązania, jak zachować ten leśny klimat z wewnętrzną potrzebą ładu i harmoni, której bardzo potrzebuję w moim zabieganym życiu
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
Brzozowadzie... 13:49, 20 paź 2017

Dorko: Rzeczywiście są piękne, to moje pierwsze zawilce w ogrodzie, chyba nie ostatnie Mam nadzieję, że ich pędraki nie lubią, hehe
sylwia_slomc... 14:20, 20 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dorko: Rzeczywiście są piękne, to moje pierwsze zawilce w ogrodzie, chyba nie ostatnie Mam nadzieję, że ich pędraki nie lubią, hehe

Zawilce szybko przyrastają w odpowiednich warunkach
Pamiętaj tylko, że czasem gusta warto dopasować do charakteru otoczenia i warunków jakie mamy, oraz do bryły domu. W dobrym kirunku szłaś, masz własne wyczucie, tym się kieruj, ufaj sobie. Weź pod uwagę, że moda się zmienia i z ogrodem ciężko za nią nadążyć, nie wszystkie rośliny pasują do każdego ogrodu. W wielu przypadkach coś co jest akurat na topie się sprawdza, z wielu roślin po wypróbowaniu dziewczyny u siebie rezygnują. Teraz jest bardzo dobry czas na przemyślenia i plany, ale pamiętaj, że to Ty i nikt inny będziesz co dziennie patrzyć na ogród, pracować w nim i dbać o rośliny. Tym się kieruj przede wszystkim
Anda 14:24, 20 paź 2017

Pamiętaj tylko, że czasem gusta warto dopasować do charakteru otoczenia i warunków jakie mamy, oraz do bryły domu. W dobrym kirunku szłaś, masz własne wyczucie, tym się kieruj, ufaj sobie. Weź pod uwagę, że moda się zmienia i z ogrodem ciężko za nią nadążyć, nie wszystkie rośliny pasują do każdego ogrodu. W wielu przypadkach coś co jest akurat na topie się sprawdza, z wielu roślin po wypróbowaniu dziewczyny u siebie rezygnują. Teraz jest bardzo dobry czas na przemyślenia i plany, ale pamiętaj, że to Ty i nikt inny będziesz co dziennie patrzyć na ogród, pracować w nim i dbać o rośliny. Tym się kieruj przede wszystkim

Amen
Brzozowa dziewczyno, witam sie u Ciebie i podpisuje pod tym, co napisala Sylwia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 14:52, 20 paź 2017

Tak, tak, to są słowa, które od jakiegoś czasu kołaczą mi się po głowie
To tak jak z tymi tujami - oglądam je w pięknych, zadbanych ogrodach i baaardzo mi się podobają, a u mnie zgrzyt za zgrzytem. Nawet na siłę próbowałam się z nimi przeprosić - kicha, tam gdzie rosną, już myślę jak ich zasłonić
Ale samych kompozycji, zasad tworzenia rabat, doboru ziemi - o tu dla mnie Ogrodowisko i wszystkie super życzliwe dziewczyny, są kopalnią wiedzy i inspiracji
Brzozowadzie... 14:54, 20 paź 2017

Ewa: witaj serdecznie w moim brzozowym ogrodzie Zaraz pobiegnę obejrzeć i przywitać Twój!! Jak ja lubię tą Waszą, ogrodowiskową, różnorodność. Ile osób, tyle pięknych ogrodów. Ściskam ciepło!