Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 17:54, 23 paź 2017

UlaB napisał(a)
Zgadzam się z Toszka - żółknące sosny są fajne. U siebie mam z przodu - chyba Ophir - oraz z tyłu (dwie Winter gold), ale teraz jest chyba troche więcej odmian zmieniających wybarwienie igieł na zimę. Widziałam nawet coś wyglądającego jak Varella ale żółknące po pierwszych mrozach. Warto sie rozejrzec - zawsze to jakas zmienność
Ale niestety tak czy siak trzeba sie pogodzic z czyszczeniem opadlych igieł.
Zwyklej kosodrzewiny nie sadziłabym. Rosnei to w tempie zastraszającym.

Tak z ciekawości zrobiłam porównanie - docelowo Ophir będzie niższa i bardziej zwarta niż Golden Glow To tak dla pamięci
A z urody obie podobne kolorystycznie? Bo jeśli masz obie, to łatwo Ci porównać
UlaB 18:37, 23 paź 2017

golden glow to to samo co winter gold? jesli tak to u mnie wybarwiaja siechyba tak samo. Pisze chyba bo nie rosną obok siebie. Musze sie przyjrzec jak zmienia kolor.

A co masz bordowego w ogrodzie?
Gruszka_na_w... 19:47, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)
To jesli chcesz to polecam piękne Varella. Albo niskie, albo na pniu. Wprawdzie nie przebarwiają się, ale są pysznie "włochate"

Gorąco polecam ci te żółknące na zimę. Moja rodzina co roku na jesieni wyczekuje momentu kiedy zaczną się świecić jak żarówki.

Kosodrzewina Wintergold rzeczywiście jest piękna. W sezonie neutralnie zielona, a od późnej jesieni do wiosny pięknie rozjaśnia rabaty.

Varella u Malkul i Madzenki bardzo chorowała. Zastanawiałam się nad nią. Byłam nawet wyjątkowo skłonna zapłacić kilkakrotnie więcej niż za Pumilio. Ostatecznie wybrałam to, co rośnie u mnie bezproblemowo. Dwie pierwsze Pumilio sadziłam 4 lata temu. Nie wiedziałam, że trzeba je uszczykiwać. Poszły mi w górę na jakieś 50-60 cm, na szerokość się nie rozlazły. Te sadzone później, uszczykiwane po roku formują ładne, kształtne poduchy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:53, 23 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dzięki, muszę w takim razie wziąć te żółknące pod uwagę Tylko przemyślę, czy nie będą zbyt kontrastować z moimi bordowymi elementami Bo ja nie lubię dużych kontrastów w ogrodzie. To już wiem

Połączyłam tę żółknącą kosodrzewinę z bordowoczarną żurawką Obsydian i turzycą Silver Sceptre. Fajny tercet wyszedł. Jest u mnie na str.529, post z godziny 20:20
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrsaMaior 21:07, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Varella u Malkul i Madzenki bardzo chorowała.

Zdaje się, że one mają ogrody na glinie, a sosna to raczej piach i sucho woli.
Toszka 21:16, 23 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)

Zdaje się, że one mają ogrody na glinie, a sosna to raczej piach i sucho woli.

Celna uwaga

Te sosny w sezonie są zielone, a zaczynają żółknąć jak robi się zimno
styczeń

a tu początek maja i widać jak zielenieje
Brzozowadzie... 22:14, 23 paź 2017

UlaB napisał(a)
golden glow to to samo co winter gold? jesli tak to u mnie wybarwiaja siechyba tak samo. Pisze chyba bo nie rosną obok siebie. Musze sie przyjrzec jak zmienia kolor.

A co masz bordowego w ogrodzie?

Tak, tak, o to mi chodziło, właśnie oglądałam kilkanaście roślin naraz i zmutowałam nazwę, haha
Bordowe mam drzewa: śliwy Pissardi, wiśnię Royal Burgundy, klona palmowego, perukowca, pęcherznice Diabolo i żurawki...Chyba wszystko
Brzozowadzie... 22:17, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Połączyłam tę żółknącą kosodrzewinę z bordowoczarną żurawką Obsydian i turzycą Silver Sceptre. Fajny tercet wyszedł. Jest u mnie na str.529, post z godziny 20:20

Poszłam, sprawdziłam Rzeczywiście ładnie. Zapisane jako jedna z koncepcji frontu frontowej
Brzozowadzie... 22:20, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)

Celna uwaga

Te sosny w sezonie są zielone, a zaczynają żółknąć jak robi się zimno
styczeń

a tu początek maja i widać jak zielenieje

Rzeczywiście, fajny efekt. Zimą może rzeczywiście świecić jak słońce na rabacie
UlaB 22:20, 23 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Tak, tak, o to mi chodziło, właśnie oglądałam kilkanaście roślin naraz i zmutowałam nazwę, haha
Bordowe mam drzewa: śliwy Pissardi, wiśnię Royal Burgundy, klona palmowego, perukowca, pęcherznice Diabolo i żurawki...Chyba wszystko

poza żurawkami nic z tego zestawu nie ma lisci w okresie gdy te sosenki żółkną gdy wróca im liscie sosenka juz spowrotem bedzie zielona