Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

jolanka 13:59, 11 lut 2022

Agatko, Rossi tak ma, niestety. Jeśli nabierze masy to będzie lepiej ale na pewno cieniste miejsce to nie jest dla tego miscanta dobrze. Ja swojego musiałam latem wiązać
Brzozowadzie... 14:33, 11 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z tego, co wiem, to jedyne miskanty do półcienistych zakątków to Variegatusy. Do hortensji by pasowały.

Trawiasta przesłona dobrze robi tej rabacie. Masz nad czym dumać.

A nie nie, Variegatusy w półcieniu już przerabiałam, też się kładły. Myślę
Brzozowadzie... 14:34, 11 lut 2022

jolanka napisał(a)
Agatko, Rossi tak ma, niestety. Jeśli nabierze masy to będzie lepiej ale na pewno cieniste miejsce to nie jest dla tego miscanta dobrze. Ja swojego musiałam latem wiązać

Jola, a masz je na pełnym słońcu? Bo właśnie mi o to chodzi, czy w słońcu też się pokładają.
jolanka 15:19, 11 lut 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jola, a masz je na pełnym słońcu? Bo właśnie mi o to chodzi, czy w słońcu też się pokładają.

No właśnie nie, muszę go jednak przesadzić. Miscanty wolą słońce a poza tym on jest bardzo wysoki i kiedy ma żyźniejszą glebę to na pewno urośnie jak g…pi i będzie się rozkładał
Ale jest piękny więc warto znaleźć mu właściwe dla niego miejsce.
April 17:04, 11 lut 2022

Dziewczyny, ja mam jednego Rosi i stoi na baczność. Ma raczej słonecznie. Więc podejrzewam że niedoświetlony i dlatego się kładzie.

Ja dziś byłam tak zdesperowana że mimo deszczu a nawet chwilowo lekkiego gradu, półtorej godzinki poskubałam suchelce. Jak mi już ręce zgrabiały to przerwałam. Trochę się przewietrzyłam
Brzozowadzie... 17:38, 11 lut 2022

Jolu, to może jednak ten brak słońca. To jednak nie ma sensu sadzić tu inny, też nie da rady.
Jolu, April, widzisz, to oddam w dobre ręce na słońce, już czekają, sobie zostawię jakiś kawałek, może gdzieś na słońcu wcisnę, bo po dwóch latach mam ogromne kępiszcza.
No podziwiam Cię, mnie ten deszcz, a potem śnieżyca, skutecznie zniechęciła. A teraz mam bajkowo biało za oknem, tylko jakoś ciężko mi się cieszyć
Brzozowadzie... 17:41, 11 lut 2022

Kwartecik mi też kiedyś mówiła, że miskanty kładą się też, gdy mają za ciasno, lubią mieć luz, więc może być problem, nie dość, że słońce to jeszcze luz Podobno Iza tez ma Rossiego, który się nie kładzie.
No szkoda mi, bo fajnie ta rabata wyglądała z tymi wysokimi trawami, nawet jeszcze przed kwitnięciem, muszę jakieś ekraniki zastępcze wymyśleć. Może te piżmówki, które posadziłam w zeszłym roku tam pod płotem, jak się bujną, to trochę zastąpią trawy. Zobaczymy
April 17:44, 11 lut 2022

Moje miskanty mają ciasno i się nie kładą. Ja mam jedną rabatę słoneczną i tam naćkane na maksa.
Brzozowadzie... 17:47, 11 lut 2022

April napisał(a)
Moje miskanty mają ciasno i się nie kładą. Ja mam jedną rabatę słoneczną i tam naćkane na maksa.

Tak to jest jak się mieszka w lesie, prawda? Każdy słoneczny skrawek na wagę złota, nie?
Agatorek 17:59, 11 lut 2022

Tak to jest jak się mieszka w lesie, prawda? Każdy słoneczny skrawek na wagę złota, nie?

Haha, zamienię kawałek mojego „pola” na kilka drzew (co najmniej 10-metrowych) .

Zobaczcie, one robią fajną masę zieleni, ale nie napiszę, ile razy je podnosiłam bo dosłownie kładły się na kaliny. To zdjęcie z sierpnia.

Zielono mi . Ależ pięknie wygląda ten zakątek .

Niestety nie znam się na miskantach. Ale pięknie wyglądają.