Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 08:23, 25 lut 2025

Magara napisał(a)

Czyli on taki w typie kuklików? Niby listki zachowuje, ale w średniej formie?
U mnie on rośnie na tzw. słonecznym miejscu, śnieg już tam stopniał, ciąć już teraz?

Taak, w typie kuklików .
Z cięciem się wstrzymaj aż się pogoda ustabilizuje i nie będzie mroziło w nocy. To dopiero koniec lutego .
ajka 09:49, 25 lut 2025

mrokasia napisał(a)
Dziś kolejny piękny dzień, w sam raz na prace ogrodowe .
Przycięłam seslerie jesienne i oczyściłam dwie rabatki za domem. Zostały mi na nich do przycięcia 2 hortki, 2 derenie IH i 3 tawuły oraz 1 miskant. Potem tylko rozsypię nawóz i gotowe .
Przycięłam też borówki amerykańskie i wycięłam stare pędy pęcherznicy. Sekator akumulatorowy to wspaniałe narzędzie, polecam! Normalnie by mi ręka odpadła a tak - sama przyjemność.
Bilans po 2 dniach - 5 worków śmieci bio. I taczka gałęzi .

Cześć Kasiu. Widzę, że już ostro działasz, nie czekasz do marca?
Ja wczoraj wzięłam się za cięcie seslerii, ale parę zostało. Dziś zatrudniam męża do trzcinników KF, polecimy wszystko piłą. No i winogron dziś do cięcia koniecznie.
A z ciekawości jak tniesz borówki? Bo moje nie chcą owocować, nie wiem czy to kwestia cięcia, albo bardziej jego braku?
Magara 22:56, 25 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Taak, w typie kuklików .
Z cięciem się wstrzymaj aż się pogoda ustabilizuje i nie będzie mroziło w nocy. To dopiero koniec lutego .

Dobra rada, czekam
mrokasia 08:04, 26 lut 2025

ajka napisał(a)

Cześć Kasiu. Widzę, że już ostro działasz, nie czekasz do marca?
Ja wczoraj wzięłam się za cięcie seslerii, ale parę zostało. Dziś zatrudniam męża do trzcinników KF, polecimy wszystko piłą. No i winogron dziś do cięcia koniecznie.
A z ciekawości jak tniesz borówki? Bo moje nie chcą owocować, nie wiem czy to kwestia cięcia, albo bardziej jego braku?

Działam Aniu, działam . Wykorzystuję dobrą pogodę . Wczoraj też wyskoczyłam na 2h (plusy pracy w domu ) i uprzątnęłam 3 rabatki. Małymi kroczkami do przodu.
O borówkach napisałam u Ciebie. Może mają za mało kwaśno, że strajkują? Albo za mało wody?
ajka 08:24, 26 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Działam Aniu, działam . Wykorzystuję dobrą pogodę . Wczoraj też wyskoczyłam na 2h (plusy pracy w domu ) i uprzątnęłam 3 rabatki. Małymi kroczkami do przodu.
O borówkach napisałam u Ciebie. Może mają za mało kwaśno, że strajkują? Albo za mało wody?

Mozliwe, zamówiłam kwasomierz, bede na bieżąco sprawdzać. Jedna borówka chyba mi w dodatku padła, nie widzę na niej pąków. podlewam też od święta, moja teściowa ma bujne krzaki, ale chyba codziennie z konewka lata.
TAR 09:31, 26 lut 2025

Chcialam sobote poswiecic na ogrod ale zdecydowalam siebie upiekszyc i ide do fryzjera i tak ma byc zimno z piatku na sobote.
Moze w niedziele cos podzialam. Zaczyna mi sie kurczyc czas na porzadki. A w przyszlym tygodniu maja przyjsc roze. Posadze je tymczasowo do donic, nie mam zrobionych miejscowek, nie mam kompostu a ziemia jeszcze nie rozmarzla. No i nie mam pergoli pod Malvern Hills
mrokasia 10:54, 26 lut 2025

ajka napisał(a)

Mozliwe, zamówiłam kwasomierz, bede na bieżąco sprawdzać. Jedna borówka chyba mi w dodatku padła, nie widzę na niej pąków. podlewam też od święta, moja teściowa ma bujne krzaki, ale chyba codziennie z konewka lata.

Czytałam gdzieś, że właśnie mało wody skutkuje brakiem owoców.
mrokasia 10:57, 26 lut 2025

TAR napisał(a)
Chcialam sobote poswiecic na ogrod ale zdecydowalam siebie upiekszyc i ide do fryzjera i tak ma byc zimno z piatku na sobote.
Moze w niedziele cos podzialam. Zaczyna mi sie kurczyc czas na porzadki. A w przyszlym tygodniu maja przyjsc roze. Posadze je tymczasowo do donic, nie mam zrobionych miejscowek, nie mam kompostu a ziemia jeszcze nie rozmarzla. No i nie mam pergoli pod Malvern Hills

No właśnie dlatego korzystam i powolutku sobie działam. I tak nie dałabym rady robić cały dzień, jednak brak ruchu zimą daje się we znaki i zdecydowanie takie 2-3 godzinki mi bardziej pasują. I tak bolą mnie uda, tyłek i kręgosłup. Po całym dniu bym się kompletnie nie mogła ruszyć.

Ja czekam na derenia .
TAR 11:43, 26 lut 2025

Jak wracam to juz szarowka, zanim sie ogarne, wymiziam siersciuny, wypije kawe i cos na ruszt wrzuce to juz po 19-tej i ciemno. Robic sie nie da. Zmiana czasu by pomogla. Zawsze to godzinke jasniej.

Na przycinki potrzebuje dwa dni. Sprzatanko bede sukcesywnie robic. Na bieząco zgarniam witki brzozowe a liscie wzrusze grabiami, to brzozowe, nie da sie wyzbierac z rabat, zostawiam do rozlozenia.

Tylek mnie boli od rowerowania, nienawidze tego ale sie mecze codziennie by kondycje poprawic

DariaB 12:03, 26 lut 2025

Kasia czy Amethyst rozwinął już kwiaty? Kupiłaś go lokalnie? Nie mogę przestać o nim myśleć haha
Ja póki co tylko seslerie przycięłam i 3 kocimiętki, na następny dzień walnęło mrozami
Na szczęście mrozy już odpuściły, nawet trochę popadało i jest dość mokro. Kret mi zrył rabatę frontową, mam nadzieję, że moje piękne cebule kamasji przetrwały zimę.