Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:25, 23 lut 2025

Margo2 napisał(a)
Kasia, wreszcie ruszyłas w ogród.
Ja zrobiłam kolejne podejście.
Całe szczęście, że zaczęłam wczesniej, bo znowu robiłabym wszystko na wariata. A tak teraz robię rzeczy, których wcześniej nie robiłam, czyli na przykład czyszczę tuje
Ale dwutygodniowa przerwa zrobiła swoje i dzisiaj pleców nie czuję.

I tak jest wcześnie, jeszcze luty przecież .
Ja będę ciąć i nawozić tujowy żywopłot jak się już konkretnie ociepli. Ten przesadzany po nabyciu nowej części. Coś mi marnieje. Jedna tuja chyba wypadnie . Muszę też rozłożyć pod nim linię kroplującą by w razie przedłużającej się suszy podlać je od czasu do czasu.

U mnie nawet tydzień przerwy sprawia, że czuję różne mięśnie. Peseloza, co zrobić…
mrokasia 10:26, 23 lut 2025

Basieksp napisał(a)

Kurczę, te tuje, mnie też to czeka. Ale może będę miała pomocnika, zawsze sama to robiłam, jakoś nikogo nie wolałam do pomocy, dziś rzuciłam hasło synowi

I słusznie, syn pewnie duży i silny, niech się na coś przyda . Ja swojego też czasem proszę o pomoc.
MagdaLenka 10:51, 23 lut 2025

TAR napisał(a)
Mialam ostatnio problemy z poruszaniem szyja tak sie skleszczylo wszystko.

Z takimi dolegliwościami warto udać się do fizjoterapeuty. Długotrwałe spięcie mięśni prowadzi do zwyrodnień kręgosłupa.
Basieksp 11:12, 23 lut 2025

mrokasia napisał(a)

I słusznie, syn pewnie duży i silny, niech się na coś przyda . Ja swojego też czasem proszę o pomoc.

Ja zbytnio nie lubię jak ktoś, no oprócz eMa, kręci się po ogrodzie, ale chyba to ten czas, że pomoc do niektórych prac się przyda
TAR 12:39, 23 lut 2025

MagdaLenka napisał(a)

Z takimi dolegliwościami warto udać się do fizjoterapeuty. Długotrwałe spięcie mięśni prowadzi do zwyrodnień kręgosłupa.

Fizjo przyjezdza do mnie raz w tygodniu od kilku lat. Postawil mnie w tym czasie na nogi. Mialam taki stan ze nie bylam w sdanie utrzymac kubka w dloni. A teraz moge sie podrapac po plecach
Ten bol w szyi jest stresowym, mamy ostatnio mocno stresujacy okres i przeklada sie to na silne spiecia miesniowe.
Ogrodoterapia jak dotad jest najlepszym lekiem na to napiecie. Plus kajaczki i plywanie. Znalazlam nisze, ktora pomaga
mrokasia 13:40, 23 lut 2025

Basieksp napisał(a)

Ja zbytnio nie lubię jak ktoś, no oprócz eMa, kręci się po ogrodzie, ale chyba to ten czas, że pomoc do niektórych prac się przyda

Nie no, wiadomo, ścisły nadzór musi być .
mrokasia 13:43, 23 lut 2025

Dla Magarki - aktualny stan czyśćca Humelo. Tak jak mówiłam - wygląda tak sobie .
mrokasia 13:52, 23 lut 2025

Dziś kolejny piękny dzień, w sam raz na prace ogrodowe .
Przycięłam seslerie jesienne i oczyściłam dwie rabatki za domem. Zostały mi na nich do przycięcia 2 hortki, 2 derenie IH i 3 tawuły oraz 1 miskant. Potem tylko rozsypię nawóz i gotowe .
Przycięłam też borówki amerykańskie i wycięłam stare pędy pęcherznicy. Sekator akumulatorowy to wspaniałe narzędzie, polecam! Normalnie by mi ręka odpadła a tak - sama przyjemność.
Bilans po 2 dniach - 5 worków śmieci bio. I taczka gałęzi .
Magara 23:07, 23 lut 2025

Kaśku, dzięki za fotki humello Mój wygląda identycznie więc spazmów i globusa nie dostaję
Pisałaś, że go będziesz ciąć? Znaczy te wszystkie niewyględne listki mu wytniesz???
mrokasia 08:11, 24 lut 2025

Magara napisał(a)
Kaśku, dzięki za fotki humello Mój wygląda identycznie więc spazmów i globusa nie dostaję
Pisałaś, że go będziesz ciąć? Znaczy te wszystkie niewyględne listki mu wytniesz???

Całą kępkę przytnę nisko przy ziemi .
On jest taki półzimozielony. A z moich doświadczeń wynika, że takie rośliny zachowują zielone liście przez całą zimę a potem te liście bardzo brzydną i wygląda to fatalnie. Przy czyśćcu trzeba uważać by nie przyciąć za wcześnie bo on szybko puszcza młode listki i one są wrażliwe na przymrozki. Ale nawet gdyby ściął je przymrozek to trzeba przyciąć ponownie i znów będą młode, ładne listeczki .