Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 08:25, 24 lut 2025

Jak tam ty i twoje zakwasy? No chyba że masz świetną formę już przygotowaną przez zimę
Mnie po wczorajszym bolą plecy i inne dziwne miejsca po wycinaniu traw.
Jak ja sobie zazdroszczę z tą moją dziką górką, na którą leci suchy urobek z igłami. Bardziej wartościowe leci na kompost. Mam już trzy pełne komory. Mam nadzieję że się trochę uleży bo jeszcze masa do cięcia. Nie wyobrażam sobie pakować tego wszystkiego w worki. Tylko przycięte róże rzucam na ognisko.
mrokasia 08:25, 24 lut 2025

Dziewczyny, czy seler naciowy jest wieloletni? W zeszłym roku wsadziłam kilka sadzonek, nie wiem czy wywalać czy zostawiać???
mrokasia 08:32, 24 lut 2025

April napisał(a)
Jak tam ty i twoje zakwasy? No chyba że masz świetną formę już przygotowaną przez zimę
Mnie po wczorajszym bolą plecy i inne dziwne miejsca po wycinaniu traw.
Jak ja sobie zazdroszczę z tą moją dziką górką, na którą leci suchy urobek z igłami. Bardziej wartościowe leci na kompost. Mam już trzy pełne komory. Mam nadzieję że się trochę uleży bo jeszcze masa do cięcia. Nie wyobrażam sobie pakować tego wszystkiego w worki. Tylko przycięte róże rzucam na ognisko.

Jola, jaka forma, o czym Ty mówisz??? . Po dwóch dniach mam takie zakwasy, że ciężko mi wstać z krzesła. Plecy w miarę ok, ale pośladki i uda z tyłu to masakra... Pocieszam się, że będę miała tyłek bogini .

Moje kompostowniki zawalone po sufit, nie mam wyjścia, muszę pchać w wory. Mam nadzieję, że od dołu mam w nich już sporo kompostu, ale teraz za wcześnie na wyjmowanie a coś z suchelcami muszę zrobić. Samych kwiatów hortek i suszu z przyciętych małych traw mam mnóstwo.
April 08:35, 24 lut 2025

Uff, ulga, bo poczułam się bardzo stara po jednym dniu pracy w ogrodzie Tak, tyłek boli najbardziej
MartaCho 08:37, 24 lut 2025

Kasieńko,
gratuluję porządków i zakwasów! Brawo Ty!

U nas też była w weekend piękna pogoda, ale jakoś domowo znowu się zakopałam w robotę. A od wieczora pada deszcz, hurrra, hurrra.

Napisz proszę jakiej firmy masz sekator- wystarczy jak podasz kolor też zastanawiam się właśnie nad zakupem, bo coraz więcej w kolejce do sekatorowania
mrokasia 08:45, 24 lut 2025

April napisał(a)
Uff, ulga, bo poczułam się bardzo stara po jednym dniu pracy w ogrodzie Tak, tyłek boli najbardziej

mrokasia 08:50, 24 lut 2025

MartaCho napisał(a)
Kasieńko,
gratuluję porządków i zakwasów! Brawo Ty!

U nas też była w weekend piękna pogoda, ale jakoś domowo znowu się zakopałam w robotę. A od wieczora pada deszcz, hurrra, hurrra.

Napisz proszę jakiej firmy masz sekator- wystarczy jak podasz kolor też zastanawiam się właśnie nad zakupem, bo coraz więcej w kolejce do sekatorowania

Hej Marta . No, popadać mogłoby i u nas. Sucho strasznie, trawnik to wiór.
Sekator aku mam niebieski czyli Dedra . Mamy już różne narzędzia tej firmy, to bardzo wygodne bo te same akumulatory pasują do wszystkich narzędzi. W zimę kupiliśmy właśnie ten sekator oraz mini odkurzacz.
MartaCho 09:31, 24 lut 2025

A dziękuję bardzo za info!
My mamy podkaszarkę i nożyce w zieleni, to chyba i taki sekator zakupię, żeby właśnie akumulatora specjalnie już nie dokupywać.
mrokasia 10:24, 24 lut 2025

MartaCho napisał(a)
A dziękuję bardzo za info!
My mamy podkaszarkę i nożyce w zieleni, to chyba i taki sekator zakupię, żeby właśnie akumulatora specjalnie już nie dokupywać.

Zdecydowanie warto kompletować wszystko jednej firmy, jeśli jesteś zadowolona z tego co już masz. Akumulatory i ładowarka do nich to jednak spory koszt. No i miejsce zawala .
Magara 23:01, 24 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Całą kępkę przytnę nisko przy ziemi .
On jest taki półzimozielony. A z moich doświadczeń wynika, że takie rośliny zachowują zielone liście przez całą zimę a potem te liście bardzo brzydną i wygląda to fatalnie. Przy czyśćcu trzeba uważać by nie przyciąć za wcześnie bo on szybko puszcza młode listki i one są wrażliwe na przymrozki. Ale nawet gdyby ściął je przymrozek to trzeba przyciąć ponownie i znów będą młode, ładne listeczki .

Czyli on taki w typie kuklików? Niby listki zachowuje, ale w średniej formie?
U mnie on rośnie na tzw. słonecznym miejscu, śnieg już tam stopniał, ciąć już teraz?