Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Kasia_CS 22:37, 20 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Nic ogrodowo nie działam bo wciąż mam gości .

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie powojników. Czy można obok siebie przy jednej kratce posadzić dwie odmiany - wcześnie i późno kwitnące? Bo mam po obu stronach pergoli po jednym wcześnie kwitnącym i chętnie przedłużyłam sobie czas kwitnienia w tym miejscu. Odradzacie, polecacie???

Jeśli nie planujesz nic innego pnącego na tej pergoli... róży np ... to ja bym sadziła - szkoda się pozbawiać możliwości podziwiania kwiatów przez dłuższą część sezonu
inka74 08:24, 21 maj 2018

Dwa powojniki mogą być razem ale trzeba wziąć pod uwagę ich cięcie. Najczęściej do takich zestawień wybiera się odmiany o podobnych wymaganiach. Druga sprawa - powojniki po kilku latach dosyć mocno się rozrastają -czy starczy ci miejsca na 2 sztuki. Te co mam po 3 latach opanowały już kratki po 80 cm szerokości. Muszę je redukować co proste nie jest. Ich pędy są kruche. Jak na początku tego nie zrobię to potem mam galimatias na kratce. Ale u mnie przeważają powojniki bylinowe, włoskie i późne. Wczesnych mam tylko dwa.
Kasia_CS 08:28, 21 maj 2018

A Ty chcesz jeden mieć od środka a drugi z zewnątrz kratki? Ja poki co tak mam z różą posadzone, ale to dopiero drugi sezon. U mnie łatwiej, bo to różne pędy i nie daję za bardzo przerastać róży do wewnątrz pergoli. Z powojnikami trudniej.
DorKa 09:00, 21 maj 2018

Ja się na pnączach nie znam jak i na innych zresztą ale macham poniedziałkowo
mrokasia 09:19, 21 maj 2018

inka74 napisał(a)
Dwa powojniki mogą być razem ale trzeba wziąć pod uwagę ich cięcie. Najczęściej do takich zestawień wybiera się odmiany o podobnych wymaganiach. Druga sprawa - powojniki po kilku latach dosyć mocno się rozrastają -czy starczy ci miejsca na 2 sztuki. Te co mam po 3 latach opanowały już kratki po 80 cm szerokości. Muszę je redukować co proste nie jest. Ich pędy są kruche. Jak na początku tego nie zrobię to potem mam galimatias na kratce. Ale u mnie przeważają powojniki bylinowe, włoskie i późne. Wczesnych mam tylko dwa.

Iwonka, dzięki kochana, na to, że muszą mieć podobne wymagania co do cięcia to nawet sama wpadłam, ale miałam wątpliwości właśnie co do rozrostu. może lepiej będzie jeden z tych co mam przenieść gdzie indziej i na jego miejsce dać inny.
Annak 09:20, 21 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
A Ty chcesz jeden mieć od środka a drugi z zewnątrz kratki? Ja poki co tak mam z różą posadzone, ale to dopiero drugi sezon. U mnie łatwiej, bo to różne pędy i nie daję za bardzo przerastać róży do wewnątrz pergoli. Z powojnikami trudniej.

Kasiu, a jaką różę dałaś do powojnika? Kupiłam polecanego przez Ciebie powojnika Solina...
mrokasia 09:49, 21 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Chyba musiałabym je oba posadzić po tej samej stronie czyli na zewnątrz bo od środka nie ma miejsca (jest krawężnik bardzo blisko).
Ale zaczęłam myśleć o tym, by jedne z tych powojników wymienić na inny, kwitnący w innym czasie.
mrokasia 09:50, 21 maj 2018

DorKa napisał(a)
Ja się na pnączach nie znam jak i na innych zresztą ale macham poniedziałkowo

Też macham .
Toszka 10:09, 21 maj 2018

Kasiu, o powojniki pytaj Katel vel Królowej powojników. Po sąsiedzku ma wątek
Makao_J 10:24, 21 maj 2018

Dziewczyny może kogoś zainteresuje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8394-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2018