Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:25, 23 lip 2018

effka napisał(a)

Przyjemnie się patrzy na swoje dzieło
Mówisz podzielić ID, nigdy jeszze nic nie dzieliłam jakoś boję się wykopywać jak nie muszę... może jednak się odważę.
Tak myślę z tym cięciem śliw, że może teraz tylko dzikie odrosty utnę bo jest ich mnóstwo a koronę zostawię do wiosny.

Ja wykopałam, otrząsnęłam z ziemi i potem patrzyłam gdzie są całe rozety liści - brałam po 2-3 rozety razem i odrywałam z korzeniami.

Z cięciem śliw - zrób tak jak piszesz .
iwka 12:38, 23 lip 2018

co do cięcia nigry to w kajecie mam zapisane : pierwsze cięcie pobudzające roślinę do wypuszczenia bocznych przyrostów wykonuje się w marcu. Drugie, polegające na skróceniu o 2/3 młodych tegorocznych pędów wykonuje się na początku czerwca. Trzecie cięcie korygujące należy wykonać ok 15 sierpnia. Starsze z uformowaną koroną można przycinać dwa razy w roku.

Kasia rabata z ID wyszła bombowo też mam takie zestawienie tylko nie w takiej ilości Kiedyś powiększę chyba połacie ID
Kasya 12:42, 23 lip 2018

Czy nigre bedziesz wyprowadzac wyzej ? czy z galazkami tak nisko jak jest ?
AngelikaX 12:42, 23 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Co myślicie? Dobrze wyszło?

Nawet rzekłabym bardzo dobrze
mrokasia 13:03, 23 lip 2018

iwka napisał(a)
co do cięcia nigry to w kajecie mam zapisane : pierwsze cięcie pobudzające roślinę do wypuszczenia bocznych przyrostów wykonuje się w marcu. Drugie, polegające na skróceniu o 2/3 młodych tegorocznych pędów wykonuje się na początku czerwca. Trzecie cięcie korygujące należy wykonać ok 15 sierpnia. Starsze z uformowaną koroną można przycinać dwa razy w roku.

Kasia rabata z ID wyszła bombowo też mam takie zestawienie tylko nie w takiej ilości Kiedyś powiększę chyba połacie ID

Ooo, dzięki za podpowiedź, muszę sobie zapisać.

Dzięki za pochwałę bonsajowej .
mrokasia 13:06, 23 lip 2018

Kasya napisał(a)
Czy nigre bedziesz wyprowadzac wyzej ? czy z galazkami tak nisko jak jest ?

Pytasz o tą właśnie kupioną? Nie wiem jeszcze...
Wstępnie po przymierzeniu w miejscu po pęcherznicy wyszło mi, że powinnam jej upitolić te dolne gałązki i trochę wyprowadzić wyżej bo jednak za niska jest a mam plan, żeby upchnąć pod nią z lewej strony jakąś nie za dużą hortkę .

Jak posadzę to pokażę i będę się radzić .

A masz jakąś sugestię?
mrokasia 13:07, 23 lip 2018

AngelikaX napisał(a)

Nawet rzekłabym bardzo dobrze

Dzięki Angela . Teraz jest jeszcze lepiej bo już nie ma w rogu tego berberysa .
malgol 13:26, 23 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Pytasz o tą właśnie kupioną? Nie wiem jeszcze...
Wstępnie po przymierzeniu w miejscu po pęcherznicy wyszło mi, że powinnam jej upitolić te dolne gałązki i trochę wyprowadzić wyżej bo jednak za niska jest a mam plan, żeby upchnąć pod nią z lewej strony jakąś nie za dużą hortkę .

Jak posadzę to pokażę i będę się radzić .

A masz jakąś sugestię?

Moje Nigry, które widziałaś na fotkach ostatnio służą za podpórke dla anabelek.Poniewaz maja rozgałęzione pnie to głowy hortek się na nich wspierają,swiatło do nich dochodzi i jest jakaś korzyść z tego ,że nie maja jednej nogi
mrokasia 13:34, 23 lip 2018

malgol napisał(a)

Moje Nigry, które widziałaś na fotkach ostatnio służą za podpórke dla anabelek.Poniewaz maja rozgałęzione pnie to głowy hortek się na nich wspierają,swiatło do nich dochodzi i jest jakaś korzyść z tego ,że nie maja jednej nogi

No widzisz - kilka nóg może być atutem .
Ta moja ma ewidentnie jedną nogę, ale te najniższe gałązki rzeczywiście nisko są... popatrzę jak już posadzę .
mrokasia 13:47, 23 lip 2018

Kochane, pisałam już ale napiszę jeszcze raz i zapytam co robić.
Chodzi o rabatę, gdzie zamiast pęcherznicy będzie pissardi. Otóż, z 3 lata temu uschła nam tam jedna, narożna tuja z żywopłotu. Wycięliśmy i został pieniek. Póki rosła tam pęcherznica ten prześwit w rogu nie był jakoś mega drażniący ale jak ją wykopałam to ujrzałam ten prześwit w pełnej krasie. Postanowiłam posadzić nową tuję w miejsce tej wyciętej. Zmobilizowałam eMa do wykopania karpy. Po jej wytarganiu okazało się, że tam pełno mrówek jest - takich małych, jasnobrązowych. Wczoraj posypałam trutką, dziś pogrzebałam trochę widłami i dosypałam jeszcze trochę trutki. I teraz nie wiem co robić - myślicie, że mogę bezpiecznie posadzić tam dziś nową tuję????