Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Gosialuk 22:52, 29 kwi 2020

No ja nie wiem jak można zachwycający ogród zmienić na jeszcze bardziej zachwycający, bo że taki będzie to nie wątpię. Właśnie mi podpowiedziałaś co posadzić przy rosplenicach, bo zawsze mam z tym problem. O ile przeżyły wykopywanie i dołowanie w styczniu.
Anitka 23:01, 29 kwi 2020

inka74 napisał(a)
Dopiero jak teraz palcem pokazujesz to, co cię drażni to cię rozumiem. I to bardzo dobrze, bo ja też mam miejsca, które na tyle skutecznie mnie męczą, że je zmieniam już trzeci czy czwarty raz. Uwierz, na zdjęciach z twojego ogrodu tego wszystkiego nie widać. On jest bardzo zgrany kompozycyjnie, jako całość, więc odbiera się go jako szerszy obraz. Te szczegóły umykają, to trzeba być fizycznie w ogrodzie, przez 4 pory roku, aby je dostrzec.

Kibicuję zmianom i trzymam kciuki.

Myślę, że to też kwestia kadrowania i robienia zdjęć atrakcyjnych ujęć w danej porze roku. Dla pocieszenia ja też cały czas przerabiam i obawiam się, że taki już nasz los. Nieraz coś przesuwam o 10 cm Ale ja zawsze szukam pozytywów. Mamy miejsce na chciejstwa.
Tak pojawiał się u mnie dereń pagodowy na miejsc wyciętego cyprysika (największe chciejstwo).

Anitka 23:06, 29 kwi 2020

Anitka 23:19, 29 kwi 2020

isia33 napisał(a)
Jesteś mistrzynią upychania roślin. Jak Ty to robisz, faktycznie musi być przemyślane co do centymetra. Uwielbiam takie komponowanie, porami roku i kolorami.

Każda pora roku jest ważna i trzeba o każdej pomyśleć. Albo chociaż zadbać o daną porę w miejscach gdzie się wówczas najwięcej czasu spędza lub ogląda prze okna.
Ja jestem bardzo konsekwentna co do kolorystki.

Przed wejściem do domu dominuje zieleń. Klon wypuszcza listki.

Przesadziłam tu ciemierniki, dodałam hosty, które miałam od Madzi z Ogrodu z Wilkiem i kokoryczkę od Sylwii z Rancza szmaragdowa dolina. Na wiosnę kwitną tu przebiśniegi, teraz zaczynają zielone szafirki. Potem pod klonem będzie hakonka zielona.
Anitka 23:25, 29 kwi 2020

Kokoryczka będzie zwieszać się nad kamieniem. Obok są hosty.

Zabrałam się za przycinanie iglaków.
Plamy za kostce pozostały po pryskaniu chwastów i samosiejek octem w zeszłym roku. Myślę, że w tych miejscach ocet wyczyścił kostkę a pozostałe części są brudne. Nie była myta dwa lata.

Anitka 23:26, 29 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gonisz Iwonkę z tymi zmianami

Was nie przegonię
Anitka 23:31, 29 kwi 2020

Gosialuk napisał(a)
No ja nie wiem jak można zachwycający ogród zmienić na jeszcze bardziej zachwycający, bo że taki będzie to nie wątpię. Właśnie mi podpowiedziałaś co posadzić przy rosplenicach, bo zawsze mam z tym problem. O ile przeżyły wykopywanie i dołowanie w styczniu.

Mam nadzieje, że te zmiany wyjdą mu na dobre. Orliki super się w tej funkcji sprawdzają. Ja sadzę te niskie.
basia3012 23:35, 29 kwi 2020

No i Anitko dotarłam do końca zmian. Chyba, że to jeszcze nie koniec? Pięknie jest, zadbanie, kolorystycznie dopieszczone. A najważniejsze, że właścicielka jest zadowolona z efektów. Pogratulować.
Ja też tej zimy i wiosny nie próżnowałam ale na efekty trzeba jeszcze poczekać. Drzewka na razie jak patyczki i inne roślinki też.
Dobrej nocy Anitko, zdrówka.
mirkaka 07:33, 30 kwi 2020

Ale sporo zmian, chciałabym mieć takie kompleksowe spojrzenie na ogród. Ja to tak jak Sylwia, kupię coś i potem latam po ogrodzie i upycham. Często zmieniam.
Masz nawodnienie pod tymi drzewami i krzakami czy latasz z wężem ogrodowym ?
Krakus 08:11, 30 kwi 2020

wow...zreszta zawsze jak oglądam Twój ogród to jest wow...niby byłem anie poznaję...zmiany wyjdą na lepsze ale u Ciebie to poprawianie kosmetyczne
dereń pagodowy super...długo Ci już rosnie że taki duzy ? chyba że taki duży już kupowałaś...super w tym miejscu wygląda i nie dziwię sie że to największe chciejstwo było