Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Waclaw 16:05, 08 lip 2019

Doranma napisał(a)

Dziękuję, Gosiu ☺

Przez 30 lat moim utrapieniem był perz i "bagienna" trawka. Po latach uprawy trawka znikła, perzu jest znacznie mniej, to teraz pojawił się powój i chmiel ... Nabardziej rozprzestrzenia się chmiel. Gdzie go zauważę to przycinam nisko by góra usychała, ale jak się rozprawić z korzeniami to nie wiem, bo przeważnie wyrasta w krzewach

Z powojem ja również toczę walkę. Dokładne pielenie, wybieranie nawet najdrobniejszych kawałeczków kłączy ogranicza jego występowanie. Nie możesz dopuścić aby się rozsiał.
Doranma 17:15, 08 lip 2019

Waclaw napisał(a)

Z powojem ja również toczę walkę. Dokładne pielenie, wybieranie nawet najdrobniejszych kawałeczków kłączy ogranicza jego występowanie. Nie możesz dopuścić aby się rozsiał.

Czyli jest jeszcze gorszy niż perz? Bo te jego kawałeczki takie cieniutkie, nitkowate ... Pewnie ściągnęłam go sobie do ogrodu z jakimiś sadzonkami, bo przez lata go wcale nie było
greg66 18:16, 08 lip 2019

Dorotka piekną masz tą działkę i Ty tam tylko z doskoku? no proszę jedni mają taka glebe a inni taka jak ja, ale nie narzekam.

Tak podziwiajac Twój azyl czuję, że masz tam skrawek spokoju i oddechu od tego świata.
anabuko1 18:18, 08 lip 2019

Doranma napisał(a)
Jego pąki już zaczynają różowieć gdzieś na wysokości ponad 2 metrów

Piękne różne zakątki
I oczywiście kwitnienia
Doranma 22:25, 08 lip 2019

greg66 napisał(a)
Dorotka piekną masz tą działkę i Ty tam tylko z doskoku? no proszę jedni mają taka glebe a inni taka jak ja, ale nie narzekam.

Tak podziwiajac Twój azyl czuję, że masz tam skrawek spokoju i oddechu od tego świata.

Z doskoku, ale bywa, że przez cały dzień tylko 10 minut przerwy na jedzenie i dalej do roboty ☺ Kocham to!
Gleba z problemami, tylko innymi niż u Was - zimna glina na terenie zalewowym. Myślę że najlepszy sposób na każde warunki glebowe, to najpierw dobrze je poznać, potem polubić a następnie sadzić to, co też takie miejsca lubi. A po czwarte, piąte i szóste, to kompost, kompost i kompost ☺

Za komplementy dziękujemy - ja i moja działka, moja najlepsza terapeutka we wszelkich sytuacjach podbramkowych ☺
Doranma 22:26, 08 lip 2019

anabuko1 napisał(a)

Piękne różne zakątki
I oczywiście kwitnienia

☺☺☺
AniazUroczyska 03:41, 09 lip 2019

Doranma napisał(a)

A z innej beczki - dużo deszczu miałaś?

Popadło u nas trochę w nocy z soboty na niedzielę, a wcześniej to chyba z dwa miesiące temu!
Na resztę pytań odpowiem Ci tak na raty
Kindzia 12:49, 09 lip 2019

Och, Dorotko jak ja Cię rozumiem z robieniem zdjęć na zapas...ja też weekendowa ogrodniczka jestem. Jeszcze trochę, już bliżej niż dalej, i się przeprowadzimy. Może wtedy nie będę tak gonić z robotą, bo zawsze w tygodniu trochę skubnę.
Masz bardzo urokliwie u siebie. I ten biały domeczek...cudny!
Floksy i ja lubię, szczególnie te z oczkiem
I widzę monardy u Ciebie, moje zginęły, ale miejsce nie specjalnie dla nich dobre było. One chyba dużo słoneczka potrzebują? I ostatnio słyszałam, że trzeba je nieustająco przesadzać i dzielić, bo giną...nie mam na to czasu, niestety. A tak mi się podobają...
Wyłaniające niespodziewanie zwierzę może przestraszyć, wiem coś tym. Bardzo wczesną wiosną, po ciemku, podeszłam do naszej bramy. Poszłam czegoś poszukać, myślałam, że wypadło mi jak wysiadałam z samochodu. Zaświeiłam latarką...a za bramą bezpośrednio wielki jeleń...myślałam, że zawału dostanę. Nawet nie pisłam, a on nie uciekał w popłochu...odszedł sobie majestatycznie
Doranma 21:37, 09 lip 2019

Skończyła się susza ☺ Dziś dwa razy w ciągu dnia zmoczyło mnie porządnie a od 16 pada już spokojnie, miarowo, tak jak trzeba. Niech popada ze trzy dni, a potem może wracać lato ☺
Doranma 21:38, 09 lip 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Popadło u nas trochę w nocy z soboty na niedzielę, a wcześniej to chyba z dwa miesiące temu!
Na resztę pytań odpowiem Ci tak na raty

Aniu, trzymam za słowo ☺