Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 22:09, 29 maj 2018

Monia81 napisał(a)
Pięknie ci te różyczki kwitną, cudnie buźka

Ciekawa jestem jakie będą za 2-3 dni
Doranma 22:12, 29 maj 2018

inka74 napisał(a)
Waltztime po rozwinięciu śliczna. Ja Barona wydałam. U mnie urósł w pierwszym roku na 150 cm i nie miałam dla niego miejsca ;(

Tak, ma tendencję do wypuszczania batów na wys. 2,5 metra. W ubiegłym roku przycięłam na ok. 1,5 metra i dzięki temu teraz ma dużo pędów bocznych z pączkami kwiatowymi. W opisie podają, że kwitnie całymi pęczkami, a u mnie 1 - 3 kwiatki tylko na łodydze Ale kwiat jest oryginalny, więc daję mu jeszcze szansę
Doranma 22:18, 29 maj 2018

Dziś dla odmiany trochę peonii. To też taki kwiat, o którego życie muszę walczyć na moim mokradle. Staram się więc podwyższać rabaty, dodawać dużo kompostu, by kłącza nie gniły. W sumie nie wiem ile mam krzaczków, ale sporo. Niektóre od czasu posadzenia co roku niemal takie same, ale jest kilka, z których jestem naprawdę zadowolona. Kwitną i nabierają masy z sezonu na sezon ku mojej uciesze

Doranma 22:21, 29 maj 2018

A ta pięknotka rozwinęła się już w domowym wazonie, ale zapach ma nieciekawy

Lubię wszystkie peonie, oprócz czerwonych, zarówno te o pełnych kwiatostanach, jak i z pojedynczym okółkiem płatków. Może dlatego, że takie kapryśne na mojej glebie, to bardziej pożądane
Monia81 08:12, 30 maj 2018

Dorotko cudne piwonie, a ta biała tak fajnie liźnięta tym różem ja w tym sezonie planuję sobie jeszcze dokupić, lubię je mimo, że krótkie kwitnięcie mają, a fakt zdarzają się takie, że ten zapach nie jest zbytnio fajny...
Doranma 18:55, 30 maj 2018

Monia81 napisał(a)
Dorotko cudne piwonie, a ta biała tak fajnie liźnięta tym różem ja w tym sezonie planuję sobie jeszcze dokupić, lubię je mimo, że krótkie kwitnięcie mają, a fakt zdarzają się takie, że ten zapach nie jest zbytnio fajny...

Monia, peonie są chyba bardziej do oglądania, niż do wąchania Aczkolwiek ta biała, popularna Festiva Maxima, ma i urok, i przyjemny zapach - polecam! Bardzo ja lubię za tę nietypową plamkę koloru - jakby puszczała do nas oczko Im więcej ma się odmian, tym kwitnienie dłuższe i bardziej można się nimi nacieszyć.
Doranma 19:00, 30 maj 2018

Dzięki różnym odmianom lilaków w moim ogrodzie, przez ponad miesiąc mogę wsadzać nos w kolejne upajające kiście kwiatów. Te ostatnie -ottawski, węgierski, drobnolistny - nawet lubią moją glebę, nie marudzą, zdrowo rosną i za to ja też je jeszcze bardziej lubię

Doranma 19:05, 30 maj 2018

Jeszcze trochę aktualnych różności, bo zaraz ich nie będzie ...

Iryski zniszczył deszcz. Ale że te zakwitły po raz pierwszy w tym roku, to uwieczniam

To taka pora roku, że jest bardziej zielono, niż kolorowo - lubię ...

Doranma 19:08, 30 maj 2018

Pozostałości po kwiatkach tarczownicy - zdobią.

Goście nieproszeni, ale i wspomnienie z dzieciństwa drogie sercu.

Liliowce podzieliły los irysów - stłuczone przez deszcz leżą pokotem.

Doranma 19:14, 30 maj 2018

Delikatność nowych odmian kuklika

A ja czekam już na nową porcję miłych wrażeń ogrodowych, czerwcowych, których Wam też życzę