Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 09:23, 03 paź 2018

anpi napisał(a)

To może cukinia z dynią się zapyliły i wyszła taka krzyżówka?U mnie na pryzmie kompostowej też parę takich cudaków wyrosło,tylko bardziej pasiaste.Na wszelki wypadek nie brałam do jedzenia.Poszły na przekompostowanie.

No dobrze, w takim razie bedzie tylko dekoracja ☺ Zanim jednak wyrzucę, to jeszcze przekroję, by sprawdzić jaka jest w środku.
Doranma 09:29, 03 paź 2018

marba napisał(a)
Z dyniami nie pomogę, nie za bardzo rozróżniam odmiany.
Nie mogę napatrzeć się na te cudne, białe miotełki miskantów. To jeden z uroków jesiennego ogrodu.

Też je uwielbiam ☺ Zawsze ścinam na zimę do wazonu, bardzo dobrze się trzymają, mogą stać nawet parę lat. Zaczęłam po trochu tego miskanta eksmitować, bo jest bardzo ekspansywny, ale nie łudzę się, całkowicie się go nie pozbędę, bo poprzerastał korzenie aronii i innych krzewów w pobliżu. Z uwagi na jego jesienne piękno jestem w stanie mu to wybaczyć. Jeśli będzie czas i siły, to postaram się wkopać ograniczniki, by nie szedł dalej.
Doranma 09:30, 03 paź 2018

anpi napisał(a)
Miskanty cudnie wyglądająPoszalały!
Ja planuję przeróbkę rabaty za grillem i tam jakieś trawy do hortensji, ale nie takie kolosy

Sadź miskanty chińskie, te są bezpieczne i jest tyle pięknych odmian ☺
anabuko1 09:54, 03 paź 2018

Dorotko dla mnie ta zielona to cukinia taja duża co urosła. A ta pomarańczowa to dynia hokkaido.
Trawy piękne
Doranma 12:31, 03 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Dorotko dla mnie ta zielona to cukinia taja duża co urosła. A ta pomarańczowa to dynia hokkaido.
Trawy piękne

Aniu, za jakiś czas ją przekroję, to sprawa się rozstrzygnie po kolorze miąższu A na razie leży na balkonowym stoliku i robi za dekorację. Młode na płocie, po przejściu przymrozku, wyglądały tak - trochę mało cukiniowo? Sama nie wiem ...

Doranma 16:09, 03 paź 2018

Cały niemal dzień dzisiaj pochmurny, wietrzno, chłodno, dobrze, że nie muszę z domu wychodzić, tylko tyle co do apteki i sklepu po drobne zakupy. Mam za to dużo czasu, by swobodnie buszować po Ogrodowisku
Dla rozjaśnienia zaokiennej szarości wstawiam jeszcze kilka słonecznych ujęć z ostatniej soboty. Taki mój nieco jesienny, ukochany misz-masz

Doranma 16:13, 03 paź 2018

Wrzosy źle zniosły minioną zimę, zarosły perzem w ciągu sezonu i zaczynam tracić nadzieję, że jeszcze uda mi się ten kawałek uporządkować w tym miesiącu Czasu robi się już coraz mniej ...

Ciekawskie rdest i pomidorki wdzierają się na ganek

Zieleń też jest piękna.

Doranma 16:15, 03 paź 2018

Im bliżej końca sezonu, tym więcej zdjęć pstrykam, jakby w przeczuciu, że zaraz przerwa, że trzeba będzie kilka miesięcy czekać na nowe ...

Owoc mojej magnolii.

Doranma 16:25, 03 paź 2018

Trzmielina zaczyna się przebarwiać - uwielbiam jej płonącą, jesienną czerwień. Ech, kiedy ja zrobię w tym miejscu porządek ...

W warzywniku jeszcze dynia ozdobna próbuje kwitnąć, chociaż listki już zważone mrozem.

A tu już przyczyna braku kratownicy na pleckach pergoli. Bo tak się samo prosiło, żeby zrobić tutaj osłonięte miejsce na ławkę, stół... Ale wówczas nie widziałabym jesiennego stroju borówek, marcinków, wrzosów, a wiosną prymulek, kamasji... Zostało więc otwarte okno na te widoki

Jednocześnie to chyba najbardziej zaniedbany fragment działki, mimo że najbardziej intensywnie używany i oglądany, bo na wprost ganku. Wciąż czekam na dobry pomysł w głowie lub jakąś zdjęciową inspirację. Mam nadzieję, że do wiosny coś się narodzi i będzie możliwość zrealizowania. Na razie cieszę się tym, co udało się zrobić w tym sezonie - budową pergoli i udanym przesadzaniem 30-letniej winorośli Aurora. Tej jesieni powinnam jeszcze zdążyć posadzić różę Laguna w przeciwległym końcu pergoli. No i nieustanna walka o życie tej jabłoni wciąż trwa od kilku lat ...

marba 17:00, 03 paź 2018

Piękny ten Twój ogrodowy misz masz. U mnie w wielu miejscach jest podobnie.