Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

abiko 20:59, 03 paź 2023

Iwonka, ależ Ty masz tam pięknie!
Jestem zachwycona. Anemonami, których nie mogę dostać, wszędzie niskie. A ta rabata koło drewutni...
Cudnie. Dziewczyny zrobiły świetną robotę z tymi zdjęciami.
Agatorek 18:06, 04 paź 2023

Madzia, Twoja córka zrobiła piękne zdjęcia ogrodu Iwonki

Ale to nic dziwnego. Ogród zachwyca ❤️
Iwonka 20:07, 07 paź 2023

Wafel napisał(a)
Witam się! Wpadłam tu przez reklamę na innym wątku (Magleska). Normalnie jestem w szoku, co za piękne rośliny i zestawienia; jak wy to dziewczyny wszystko ogarniacie w tych dużych ogrodach, a planowanie, komponowanie na dużej powierzchni, rany ile to przemyśleń i pracy! Wpadła mi w oko taka bladofioletowa, w pastelowym odcieniu róża (przy ławce), ciekawa jestem odmiany, może pamiętasz, bo ja mam bzika na punkcie fioletu...
Ja też cię witam Tak, Madzia zrobiła mi reklamę, nasz Pracuś Kochany.
Mój wątek powstał spontanicznie, zobaczyłam piękny ogród (Anitki) i żeby skomentować zalogowałam się. coś więcej historii jest tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=86

Ogród remontuję już chyba 6 rok, ale już bliżej niż dalej

A róża o która pytasz to Blue Moon, znaleziona w kącie szkółki, ze znikającą już nazwą. Chyba nikt jej nie chciał a mnie urzekł kolor, cudny, przydymiony fiolet.
Iwonka 20:10, 07 paź 2023

Urszulla napisał(a)
Fantastyczne foty fotograf wyśmienity relacje wreszcie ukazują piękno Twojego ogrodu, bo Ty ich skąpisz.
Widzę że rondo od tarasu obsadzone
Kancik na ścieżkach urocze, perfecto
Oliwka jest the best
Ja ciągle te same kadry, zazwyczaj to fragmenty ogrodu, które już lubię.

"Rondo" obsadzone, choć kształtem do ronda mu daleko
Wrzucę metamorfozę wkrótce. Fotki mam tylko czasu i natchnienia brak.
Zaczynam plewienie od kancików, to jakaś obsesja już.
Iwonka 20:12, 07 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pamiętam I pamietam o anafalisie perłowym dla Ciebie.
To super, że pamiętasz.
Na nową rabatę bardzo mi pasuje kolor anafalisa, cudny jest a nigdzie stacjonarnie go nie ma.
Iwonka 20:27, 07 paź 2023

abiko napisał(a)
Iwonka, ależ Ty masz tam pięknie!
Jestem zachwycona. Anemonami, których nie mogę dostać, wszędzie niskie. A ta rabata koło drewutni...
Cudnie. Dziewczyny zrobiły świetną robotę z tymi zdjęciami.
Rabata wyszła fajnie. Cieszę się, że odradziłyście mi posadzenie tam strong anabelek.
Pasują za to przy parkingu.

Moje zawilce przy zakupie też były małe, one z biegiem czasu nabierają masy i wysokości.
Choć faktycznie są odmiany niskie, ja mam Pretty Lady Emily.

Szkoda, że nie wiedziałam że szukasz zawilców, u Koniora były dorodne sadzonki po 10 zł. Świetna cena. Było kilka odmian z tych wysokich. Ja w Łobzowie kupowałam kiedyś po 19 zł. A teraz chyba już 29 zł albo więcej, dawno tam nie byłam.

Skręcając z Alei Krakowskich w Kazimierza Wielkiego jest duży fragment parku obsadzony białymi zawilcami i fioletowymi. Chyba Honorine Jobert i Serenade. Obłędnie to wygląda. Wcześniej królował tam bodziszek, teraz zawilce.
Iwonka 20:29, 07 paź 2023

Agatorek napisał(a)
Madzia, Twoja córka zrobiła piękne zdjęcia ogrodu Iwonki

Ale to nic dziwnego. Ogród zachwyca ❤️
Tak Agnieszko, piękna córka Madzi zrobiła nam piękne zdjęcia.
Nawet nasz Rudy łobuz, staruszek kot jakoś przyjaźniej na fotkach wygląda
Iwonka 20:39, 07 paź 2023

Monia81 napisał(a)
Iwonka cuuudownie żal mi tyłek ściska jak nie wiem co, że nie mogłam być z Wami w niedzielę... że też choróbsko mi się trafiło na końcówce sezonu....
Iwonka przez te tetrisy, różne wycinki i sadzenie bylin stworzyłaś przepiękny ogród, rdesty zabójcze
Monia mnie też ogromnie szkoda, że akurat wtedy mocno Cię rozłożyło. Ale już jest dobrze, to najważniejsze. A wiesz, co się odwlecze to nie uciecze I tego się trzymajmy!!!
Postaram się jutro dojechać do Madzi, choć pogoda coś mocno zaczyna psocić. U nas strasznie wieje, coraz bardziej. A zazwyczaj na noc wiatr ustaje...

Tetrisy nadały ogrodowi lekkości. Kiedyś inne rośliny się sadziło, inna była moda, bylin nie pamiętam ze szkółek.
Wszystko porosło i teraz trzeba walczyć z tym przaśnym chaosem nasadzeń. Ale już bliżej niż dalej i to mnie cieszy. Choć tetrisy ogrodowe chyba nigdy się nie kończą I to też jest fajne.

Rdesty dobrze u mnie rosną, służy im glina.
Wafel 20:55, 07 paź 2023

A więc to Blue Moon, pięknie określiłaś jej kolor, przydymiony fiolet - właśnie też mnie urzekł
Iwonka 21:19, 07 paź 2023

Wafel napisał(a)
A więc to Blue Moon, pięknie określiłaś jej kolor, przydymiony fiolet - właśnie też mnie urzekł
Wybarwieniu służy miejscówka tej róży, nie ma tam bezpośredniego słońca, kolor dłużej się utrzymuje, nie jest spalony promieniami. Róża jest bardzo zdrowa, oszalała w tym roku i jest ogromna. Kupiłam 1/3 z tej wysokości co obecnie.