Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 19:35, 25 paź 2023

Foto podsumowanie "sklejkowej" rabaty z różnych stron ogrodu.
Myślę, że udało się uchwycić nierówny układ terenu i kształt rabaty.
Kształt nieco dziwny, ale finalnie wynikający z pierwotnego układu i obecnego otoczenia.

I kilka myśli na koniec podsumowania.

Dwie kamienne donice przy których była pergola zostają. Posadzę w nich kule cisowe. Będą pasowały do reszty kul, a zwłaszcza dwóch obok. I ładnie zaakcentują przejście do kolejnego "pokoju" w ogrodzie. Donice i mocowania pergoli zamaskuję zieloną hakone Greenhills.

Żółty klon Shirasawy:
- chciałabym odsunąć 0,5 m od stożka cisowego. Ale mam pietra przed kolejnym jego przesadzaniem.
- ładnie się przebarwił na różne odcienie brązu, pasuje do glediczji i czerwonego (pomarańczowego) klona obok. Ale czy warto dla 3 tygodni spektaklu trzymać go na patelni?
- może lepiej przenieść na skarpę północną, gdzie zabieram kamienie, robię rabatę cienia i mam starego klona jesionolistnego, pstrokatego jak dereń, który ledwo zipie
- wtedy na miejsce Shirasawy posadzę klona z zielonymi, delikatnymi listkami. Na razie nie widzę tam pustej przestrzeni, patrząc z okien i z tarasu, drzewko ciekawie przysłania drewutnię

Na nowej części rabaty posadziłam kilka gaur, takich jak na przodzie, żeby połączyć obie części. Takie samo zadanie ma stipa.
Sesleria i siwy czyściec nawiązują do sąsiednich rabat. Tak samo jak kocimiętka, szałwia i jeżówki w kolorze kremu i fuksji.

W przyszłym roku na rabacie pojawi się bordowy rozchodnik Cherry Truffle, jako powtórzenie z dużej rabaty. Wahałam się teraz co do miejsca sadzenia.

Proso Shenandoah jest strzelistym akcentem rabaty, wybarwienie czerwone gra z klonem.
Trzy hortensje anabelle: 2 pink i 1 ciemniejsza ruby nawiązują do innych na dużej rabacie. Zmiksowałam kolor aby nie było zbyt mdło.

Arcydzięgiel - zobaczymy czy się pojawi Byłoby super znów go mieć jako przyciągającą wzrok, pojawiającą się z zaskoczenia wysoką strukturę. Lubię przełamania w klasycznym stopniowaniu.

Na rabacie jest też nowość u mnie - 5 jeżówek pallida. Mają nadać lekkości rabacie i stanowić nieco wyższy akcent niż niskie trawy.

Na razie upieram się i zostawiam duży stożek z cyprysika.
Względy praktyczne: lubię jego gałęzie na stroiki.
Estetycznie nie przeszkadza mi w tym miejscu a nawet pasuje. Przynajmniej na razie
Nawiązuje do dużych stożków, robi formę na planie.
Odcina i cieniuje kawałek rabaty która jest pozostałością po górce, na której posadziłam rośliny cienia.

To chyba tyle na ten moment, jeśli idzie o nową rabatę. Nie przeszkadza mi jej duża płaskość z jednej strony, myślę, że kolejne dwa lata pokażą czy to dobry kierunek nasadzeń czy jednak nie.

Awaryjnie przymierzyłam tam kiedyś cisy, które poszły na dużą rabatę.

LIDKA 20:14, 25 paź 2023

Iwonko obrałaś dobry kierunek zmian. Już widać że będzie ogród taki lżejszy i bardziej elegancki.

Iwonka 20:28, 25 paź 2023

LIDKA napisał(a)
Iwonko obrałaś dobry kierunek zmian. Już widać że będzie ogród taki lżejszy i bardziej elegancki.
Też mi się podoba ten kierunek
Jeśli uda się ruszyć prace związane z powiększeniem tarasu, zniknie zaznaczmy fragment trawnika.
Od ławeczki do tarasu nie będzie trawy.

Tym samym koszenie wokół domu zajmie nam około 15 minut. Przyzwoity czas na zielone bez nawozów i podlewania

Pomysł na sadzenie mam już w głowie, rysować nie będę bo nie umiem
Będzie spójnie z resztą, żadnych nowych roślin, tylko powtórzenie.
Iwonka 20:52, 25 paź 2023

Z roślin za którymi jeszcze się rozglądam to rośliny cienia.

Pokażę wam ciekawe nasadzenia przy jednej z krakowskich inwestycji.
Oczywiście jak to w Krakowie są hortensje ale jako akcent a nie łany.
Trochę roślin cienia, trochę słońca. Bardzo ciekawe rabaty miejskie, zadbane.
Lubię tu przystanąć na rowerze.

Rośnie m.in. obłędną miodunkę. Czy ktoś poznaje odmianę? Jestem chora na to cudo!!!