Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 20:45, 30 paź 2023

Iwonka 20:45, 30 paź 2023

Gruszka_na_w... 21:36, 30 paź 2023

Te zdjęcia robione w październiku mają niesamowity nastrój. Światło potrafi zmienić się z minuty na minutę, a wraz z nim zmienia się wygląd ogrodu. Jak w kalejdoskopie.
Dobrze jest mieć wyraźne 4 pory roku w ogrodzie. Nudy nie ma.
Mam nadzieje, że wieczór włoski się udał. Kibicuję warzywnikowym planom.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 23:30, 30 paź 2023

Iwonka napisał(a)

Jako miłośniczka różnych odmian fioletów zacytowałam, cudne!
Magleska 07:51, 31 paź 2023

Przepięknie
wzdycham z zachwytu -nie wiem jak bardziej wyrazić ,że jest zjawiskowo

a jak tam skarpa przy przyszłym warzywniku ? obsadzona ? pewnie tak ,tylko nic nie piszesz
Buziaki
Agatorek 07:22, 02 lis 2023

Obłędne kolory!
Za to lubię jesień
Iwonka 10:27, 04 lis 2023

Haniu masz rację, jesienią trzeba mieć aparat w pogotowiu ze względu na niespodziewaną grę światła. Za to uwielbiam też jesień. I doceniam nasze 4 pory roku.
Wieczór włoski trawię do dziś Moje smaki. Do tego godzina podarowana plus pełnia krwawego księżyca i najważniejsze - niezawodne towarzystwo - niezapomniane chwile.
Warzywnik to na razie małe cztery skrzynie, ale kusi mnie działka obok, tylko wody tam brak.

Bożenko zaczełam doceniać moje bordowe drzewa. Gdy rzuciłam się na zmiany w głowie było mi tylko zielono. Teraz na spokojnie łączę to co mam, a nawet dosadzam. Ładnie przebarwia się ten klon nad oczkiem i cieszą mnie kwitnące miskanty.

Madzia skarpa obsadzona i nazwana twoim imieniem
Wrzucę fotki.

Aga jesień, szczególnie ta ZPJ ma moc. U Ciebie to dopiero będzie festiwal kolorów!!!
Iwonka 10:37, 04 lis 2023

Listopadowa gaura Graceful White. Świetnie trzyma pion, cały czas kwitnie.
A były i ulewy zlewy i mocne wiatry.

Sadzonki nieco okrojone, dzieliłam w sierpniu na obsadzenie remontowanej rabaty.

Świetnie można ją też ukorzenić ze ściętych łodyżek, tych nie zdrewniałych.
Polecam tę odmianę bardziej niż Whirling Butterflies. Tamta już jest lekkim kołtunem

Gruszka_na_w... 13:03, 04 lis 2023

Iwonka napisał(a)
Listopadowa gaura Graceful White. Świetnie trzyma pion, cały czas kwitnie.
A były i ulewy zlewy i mocne wiatry.

Sadzonki nieco okrojone, dzieliłam w sierpniu na obsadzenie remontowanej rabaty.

Świetnie można ją też ukorzenić ze ściętych łodyżek, tych nie zdrewniałych.
Polecam tę odmianę bardziej niż Whirling Butterflies. Tamta już jest lekkim kołtunem

A widzisz, a u mnie Whirling Butterflies kwitnie aż do pierwszych mrozów. Zimą rzeczywiście tworzy spory kołtun, ale nie miała nigdy problemów z zimowaniem. Trochę się obawiam, bo kilka egzemplarzy przesadzałam w środku lata i nie wiem, czy przeżyją.

Włoskie smaki uwielbiam. Krwawy księżyc jako element dekoracyjny- to musiał być wspaniały wieczór.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 18:14, 04 lis 2023

Haniu Moja gaura Whirling Butterflies też nadal kwitnie (fotka z frontu sprzed dwóch dni), tylko porównując z tą drugą ma bardziej poczochrany wygląd, taki kołtun jak to określiła Mrokasia. Graceful White jest niższa i trzyma pion oraz porządek

A my trzymamy kciuki za nasze przesadzane gaury. Myślę, że dadzą radę. Na pewno moje już zdążyły się ukorzenić, mają dużo przyrostów.