Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 20:52, 25 paź 2023

Oprócz miodunki poluję jeszcze na świecznice o ciemnych liściach i zielonych.
Bardzo ładnie wybarwia się drzewo z ostatniej fotki.
Na wcześniejszych zdjęciach, w innym miejscu wybarwienie było bardziej pomarańczowe.
To jakiś klon?

LIDKA 21:21, 25 paź 2023

Jak na miejskie tereny to rzeczywiście te nasadzenia ciekawe.
W Zielonej Górze ładnie obssdzają duże ronda ale potem nie dbają i zarastają chwastami. Troche lepiej to wygląda w centrum. Sporo traw sadzą.
Iwonka 21:54, 25 paź 2023

LIDKA napisał(a)
Jak na miejskie tereny to rzeczywiście te nasadzenia ciekawe.
W Zielonej Górze ładnie obsadzają duże ronda ale potem nie dbają i zarastają chwastami. Trochę lepiej to wygląda w centrum. Sporo traw sadzą.
Rozmawiałam latem z panem z ochrony, raz w tygodniu była ekipa ogarniająca temat opieki nad roślinami. Nawet poziomki rosną To prywatna inwestycja, stąd może taki poziom zadbania.

Z miejskimi nasadzeniami różnie bywa, zależnie od funduszy. W Krakowie powstało wiele malutkich tzw. parków kieszonkowych. Jeden szczególnie lubię i bywam. Od kilku lat rośnie tam gaura, jeżówki, róże. Jest czysto choć widać, że opieki nie ma tam za wiele, ale nasadzenia się bronią i chwastów nie ma za dużo.

Szukałam jeszcze fotek z parku, gdzie posadzono łany bodziszka rozanne oraz zawilców białych i fioletowych, nie mogę znaleźć, ale spektakularnie to wygląda. Duże stare drzewa i łany delikatnych bylin.

Kordina 23:52, 25 paź 2023

Iwonka napisał(a)

Iwonko, przepiękne ujęcia podkreślone słońcem grzywki traw - bajeczne
sylwia_slomc... 00:20, 26 paź 2023

Iwonka napisał(a)

Zachwycające to ujęcie, jakby historia z filmu z innej epoki i kadr przed jakimś pałacykiem
MagdaLenka 10:06, 26 paź 2023

Ten klon, o którego pytasz, to może być Summer Red. Ma drobne listki i przebarwia się na czerwono-pomarańczowo. Mam go u siebie, ale jeszcze nie zmienia koloru. Żeby potwierdzić, trzeba czekać do wiosny, bo młode listki tej odmiany są czerwone, a potem zielenieją.
DariaB 14:39, 26 paź 2023

Zdjęcia ogrodu takie świeże i soczyste jakby to środek lata był, a nie końcówka października Nasadzenia w Krakowie super, a miodunki nie możesz uszczknąć Postraszyłaś mnie tymi korzeniami glediczji, ale cóż, mleko się rozlało, będę się martwić później
Urszulla 17:55, 26 paź 2023

Iwonka napisał(a)
Też tak myślę Ula. Dobrze, że rośliny trochę poczekały na sadzenie, pomysł się uleżał a rośliny po podziałach szczęśliwie nie ucierpiały.
Gaura i kuklik to mistrzowie wzrostu po podziale

Bardzo cenię kukliki na słoneczne stanowiska^5
Gaura super, ale czy nie przemarza zimą?
Iwonka 20:41, 27 paź 2023

Kordina napisał(a)

Iwonko, przepiękne ujęcia podkreślone słońcem grzywki traw - bajeczne
Trawy to nieznana mi kiedyś magia jesieni. Boję się ich ekspansywności, ale dla tak spektakularnego widowiska warto ryzykować i je sadzić.
Iwonka 20:42, 27 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zachwycające to ujęcie, jakby historia z filmu z innej epoki i kadr przed jakimś pałacykiem
Czasem uda się złapać chwilę i to jest w fotografii najpiękniejsze.
Poza tym jak widzisz Sylwia zaczynam w końcu myśleć obrazem, nie wycinkiem.
To ujęcie też mi już gra, nie byłoby tego bez nowych nasadzeń na środku.