Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 07:18, 04 cze 2024

Juzia ty rewolucyjna a ja już raczej nie. Lubię oglądać ładne kompozycje, niektóre drobiazgi zostają i jest pomysł na niewielki lifting
Łyse pole to pole na marzenia. Spełniaj, miejscówka sielska i urocza.

Magara bajka wreszcie doczekała się deszczu, będzie busz Gaura idzie w korzeń, wkrótce opuszcza szkło po majonezie i wędruje do plastiku z ziemią

Madzia porównując z innymi dereniami u mnie teutonia kwitnie długo, patrząc na zdjęcia w tym sezonie około miesiąca. Jest dosyć kompaktowa, na razie przyrost fajny, wolny. Ile ma szerokość, kiepska jestem w wymiarowaniu. Zerknij na fotki z drewutnią, obwódka z czyśca może trochę pokaże. Nie biegnę mierzyć bo pada a robota wzywa

Iwonka 07:19, 04 cze 2024

Zapraszam na krótki spacer do Sylwii i Wojtka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9663-ranczo-szmaragdowa-dolina-ii?page=3990
Juzia 08:12, 04 cze 2024

Iwonka napisał(a)
Juzia ty rewolucyjna a ja już raczej nie. Lubię oglądać ładne kompozycje, niektóre drobiazgi zostają i jest pomysł na niewielki lifting
Łyse pole to pole na marzenia. Spełniaj, miejscówka sielska i urocza.

Ja też już raczej nie... ale czasem wystarczy impuls
Liftingi to i owszem, tylko też żebym nie przesadzała bo.. wszyscy jak sprzedają domy to z ogrodów wykopują...a ja planuję dosadzać

Widziałam fotki z rancza Niewyczyszczony obiektyw też mi coś
Krakus 08:32, 04 cze 2024

Piękne derenie...i jak zawsze googlowania 10 min bo tyloma odmianami rzucasz cos tam zapisałem...

ogród jak zawsze dopieszczony..
April 09:58, 04 cze 2024

Iwonka napisał(a)
Majowej historii ciąg dalszy Tetrisowo nie działo się chyba nic,
Poplewiłam, odświeżyłam kanciki.

Cisy w donicach przed wejściem niestety nie przetrwały. Zamieniłam na swoją hakone, jest ok, zielono

Nadrabiam zaległości bo jakieś spore mi się zrobiły. Oglądam dalej ale w międzyczasie pytanie bo mi potem umknie.
Mam takie styropianowe donice jak ty, tylko ciemniejsze. Posadziłam Macrę, paproć i hosty. Paproć nie dała rady. Dumam co dalej, bo mam w cieniu. Pytanie brzmi czy robiłaś dziury w dnie dla odpływu? Bo ja nie i przyszło mi do głowy czy rośliny się jednak nie duszą. Choć bardzo pilnuję żeby nie przelać. Cisy nie przetrwały z jakiego powodu? Masz jakiś pomysł?

Oglądam dalej bo cudnie masz
A zdjęcia Magdy super, dłuższy czas się zastanawiałam w jakim jestem ogrodzie i czy aby wątku nie pomyliłam
Rojodziejowa 10:01, 04 cze 2024

No wybija sie Teutonia faktycznie, ale takie zakupy wolę robić stacjonarnie, a na miejscu mam tylko Milky Way, China Girl , Heart Throb i Weisse Fontaine. Te ostatnie jakoś najbardziej mi pokrojem pasowały, ale żaden z nich nie ma takich przylistków jak Twoja Teutonia
April 10:14, 04 cze 2024

Iwonka napisał(a)

Czy to brunnera Variegata czy jakaś inna odmiana? Pięknie masz pod brzozami, jedna z moich ulubionych rabat u ciebie. Muszę nad swoją białą popracować bo nie w każdym momencie jest interesująca.
MartaCho 10:19, 04 cze 2024

Śliczny jest ten dereń Teotonia. Nieustannie zachwycam się każdym zakątkiem Twojego ogrodu.
Inne zalety mieszkania na wzgórzu na pewno dzisiaj, przy dzisiejszych ulewach odczuwasz
Iwonka 18:47, 04 cze 2024

Juzia całe szczęście, że miewamy te impulsy Choć jak pomyślę, że miałabym jeszcze raz robić to co zrobiłam, to mi słabo Ale w nowym miejscu, oj chyba byłyby dodatkowe endorfiny, czego ci bardzo życzę A teraz dosadzaj, praktyka czyni mistrza!!!

Krakus dopieściłam nieco bo czas i wena były. Teraz pilnuję chwastów, co jest jedną z moich ulubionych prac w ogrodzie. Niech sobie rosną, mam zajęcie Przy zakupie derenia ważne żeby miał choć jeden kwiat. To dobrze rokuje na kolejne kwitnienia.

April ja też zrywami tu bywam, żyćko Co do donic, wiesz, że mam je już tyle lat i nie pamiętam czy mają odpływy. Stoją nieco pod dachem od strony północno-wschodniej. Deszcz rzadko je zalewa, bardziej obawiałabym się mojej niepamięci do podlewania I myślę, że to załatwiło w tym sezonie cisy. Plus dodatkowo mróz, który niby w zacisznym miejscu ale jednak tu właśnie hamuje. I płytkie sadzenie, bo przecież to cisy lubią

Goście w ogrodzie to zawsze inne spojrzenie, super. Lubię takie kadry. Mnie zazwyczaj przyciągają te same i wieje nudą.

Brunera o która pytasz to variegata. Fajna jest ale ślimaki ją uwielbiają.

Asia też wolę drzewa obejrzeć przed zakupem. Najbardziej żałuję Milky Way, ale kilka lat temu stacjonarnie wybór był niewielki a tak bardzo chciałam jakiegoś derenia
Widziałaś na żywo kwiaty odmiany Heart Throb? Na fotkach ciekawy odcień różu.
Teutonia ma podsadki nieco bardziej owalne niż reszta, trochę jak Venus tylko w miniaturze.
Mój pierwszy dereniowy zachwyt to wątek Hortensjada. Bożenka ma tyle odmian.

Marta teutonia faktycznie piękna, pamiętam, że na dzień mamy wypatrzyłam ją u Gargasa
Popadało u nas solidnie, fakt na wzgórzu jest bezpiecznie, ale też niespodziewane gejzery miewałam. Stare drenaże wzgórza są poprzerywane, wszechobecna betonoza plus gwałtowne zlewy to mieszanka wybuchowa a raczej zalewowa. Pozdrawiam

Alija 19:05, 04 cze 2024

Iwonka napisał(a)
Dereń Teutonia, chyba na ten moment mój ulubiony.

Cudny ten dereń. W ogóle masz fantastyczny ogród, białe zakątki urocze, bardzo lubię biel w ogrodzie.