Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Magara 22:53, 07 lut 2025

Iwonka, fajnie podziałałaś Najważniejsze chyba to, że bez napinki i obłędu w oczach
Oczar cudny, ciemierniki też, wszystko u Ciebie cudne - takie łagodne, spokój z tych Twoich fotek bije
Iwonka 09:15, 08 lut 2025

Monia81 napisał(a)
Cudny ten oczar, kolor fantastyczny Iwonko, ależ podziałałaś, ja jeszcze w lesie, chociaż dużo wyciełam jesienią to jeszcze sporo zostało, może jutro coś się uda podziałać spóźnione, ale najlepsze życzenia, wszystkiego najlepszego

Monia dziękuję za życzenia i miłe słowa Pozdrawiam Was i do szybkiego zobaczenia
U ciebie Kochana jest mnóstwo bylin, fajnie zacząć już jesienią.
Oczar jest śliczny i co roku żal mi że rośnie tak daleko od okien.
Za to przyjemniej przy kompostowniku
Ciężko mi go sfotografować w całości, od drugiej strony mam bardzo mokro.

Iwonka 09:33, 08 lut 2025

Magara napisał(a)
Iwonka, fajnie podziałałaś Najważniejsze chyba to, że bez napinki i obłędu w oczach
Oczar cudny, ciemierniki też, wszystko u Ciebie cudne - takie łagodne, spokój z tych Twoich fotek bije
Oczy to teraz priorytet w ogrodzie, zero napinki i ruch bez dźwigania. Okulary ochronne obowiązkowe.
Spokój tylko na fotkach uwierz.
Mieszkam w okolicy dobrze skomunikowanej niestety kosztem hałasu, który akurat w kierunku mojej góry niesie się bardzo.
Staram się już tego nie słyszeć i dbać o żywopłot

Ciemierniki dobrze u mnie rosną.
Wymyśliłam, że to właśnie one a nie cebulowe będą gwiazdorzyć na przedwiośniu na rabatach.
Nie są tanie ale trwałe.
Podsumowując coroczny koszt cebulek które niestety zanikają, inwestycja w ciemierniki jest zdecydowanie lepsza

Rojodziejowa 15:33, 08 lut 2025

Fakt! Nie wiem, czemu jeszcze sama nie doszłam do tego wniosku?!
Urszulla 19:59, 08 lut 2025

Iwonka napisał(a)

Iwonko, śliczne fotki, a ta ostatnia powala
Jak mróweczka podziałałaś. U Was chyba cieplej. Ja dopiero dziś rozpoczęłam sezon, od cięcia drzew. Czekam z niecierpliwością na ferie za tydzień,
Niesamowite jak puste wydają się u Ciebie rabaty, a potem nie ma gdzie stopy postawić

Monia81 20:24, 08 lut 2025

Iwonka też doszłam do tego samego wniosku z ciemiernikami dlatego rozmnażam
sylwia_slomc... 20:24, 08 lut 2025

Iwonko te dziury co niby kreta biorąc pod uwagę kształt i wielkość kopca bardziej mi wskazują chomika europejskiego. Jestem w szoku Ty już cały ogród wysprzątałaś i cięcia porobione...
Magara 22:40, 08 lut 2025

Iwonka napisał(a)

Ciemierniki dobrze u mnie rosną.
Wymyśliłam, że to właśnie one a nie cebulowe będą gwiazdorzyć na przedwiośniu na rabatach.
Nie są tanie ale trwałe.
Podsumowując coroczny koszt cebulek które niestety zanikają, inwestycja w ciemierniki jest zdecydowanie lepsza

Od kiedy to przeczytałam przy porannej kawie - nie daje mi ten pomysł spokoju
Zastanawiam się tylko czy faktycznie bym się mogła obyć bez tych wszystkich drobiazgów w postaci krokusów, a później większych drobiazgów w postaci narcyzów Bez tulipanów - to wiem, nie umiałabym
Na pewno ciemierniki wygrywają tym, że już w lutym SĄ
Gosialuk 09:51, 09 lut 2025

Ale porządki już.
Ciemierniki fajne. Ja też je rozmnażam. Tylko na efekt takich siewek trzeba trochę poczekać.
U mnie z porządkami czekam na marzec.
Gruszka_na_w... 15:55, 09 lut 2025

Dobry pomysł z tym dosadzaniem ciemierników. Plusem jest nie tylko wczesne kwitnienie, ale i bardzo długie. Cebulowe, jeśli wiosna jest ciepła, przekwitają migusiem, a ciemierniki czasem zdobią aż do czerwca.
Zakończenia cięcia Ci zazdroszczę. ja już nie wyrabiam z kilkugodzinnym operowaniem sekatorami dwuręcznymi, jednoręcznymi i na wysięgniku. Ręce mi omdlewają. Godzina, półtorej dziennie to max.
Dobrze, że wywalasz ten żywopłot z berberysów. U siebie też ograniczyłam ich populację. Jesienne przebarwienia mają cudne, ale te kolce...okropność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies