Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 09:27, 12 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że walczysz z ćmą
U mnie ostatnio jeszcze nie było, ale po tygodniu to nie wiem, jutro będę oglądać znowu. Może ja odstraszą opryski z sąsiednich pól i nie przyleci.....

Ćma tak wybiórczo atakuje. Mam 4 bukszpany zupełnie przez nią nie ruszone, są to egzemplarze, które mam od dawna w kilku miejscach, zrywam na wiosnę do koszyczka. Nie pryskałam ich profilaktycznie a są na razie ok.
Koło urzędu u nas większość kul z kilkunastu była zupełnie zjedzona a ze trzy egzemplarze obok wcale. Także przeglądaj systematycznie, na wieś do mojej mamy chyba z osiedla Abiczko doleciały
Iwonka 09:33, 12 sie 2018

Wykopałam wszystkie jukki, zupełnie nie mam gdzie ich posadzić, może ktoś je przygarnie?
Agania 13:32, 15 wrz 2018

Juki są piękne, ale już w ogrodach poszły w zapomnienie...ja je lubię i mam
rabatę z jukami właśnie

Iwonko one zawsze odrastają w miejscu gdzie zostały posadzone, wystarczy mały strzępek korzenia a odrośnie...ja czyściłam dwa miejsca pod inne nasadzenia i zawsze mi odrastały.

Kolejna juka pojawiła mi się w murowanej donicy po 7 latach...piszę to nie
po to żeby Cię zniechęcić tylko dla tego żebyś miała na to miejsce oko

Podlało nam ogrody u mnie już słoneczko wychodzi

Pokaż nam ogród i jak tam nowa hortensja bukietowa

kasiek 07:41, 16 wrz 2018

Iwonka uprasza się o nowe focie. Wiem że trochę zwolniłaś no ale ileż można
Impregnowałaś meble czy zostawiłaś jak są ?
Iwonka 10:01, 16 wrz 2018

Agania napisał(a)
Juki są piękne, ale już w ogrodach poszły w zapomnienie...ja je lubię i mam
rabatę z jukami właśnie

Iwonko one zawsze odrastają w miejscu gdzie zostały posadzone, wystarczy mały strzępek korzenia a odrośnie...ja czyściłam dwa miejsca pod inne nasadzenia i zawsze mi odrastały.

Kolejna juka pojawiła mi się w murowanej donicy po 7 latach...piszę to nie
po to żeby Cię zniechęcić tylko dla tego żebyś miała na to miejsce oko

Podlało nam ogrody u mnie już słoneczko wychodzi

Pokaż nam ogród i jak tam nowa hortensja bukietowa

Agatko po krótkim resecie wreszcie łaskawym okiem zaczynam patrzeć na ogród i nawet mam ochotę wyciągnąć aparat To chyba zasługa odpoczynku i jesiennego światła, które łagodzi wszelkie niedociągnięcia.
Jukki poszły do siostry, akurat robiła remont na południowej skarpie i fajnie tam się wpasowały. Mam coraz większą świadomość co do wyboru roślin, przechodzi mi kolekcjonerstwo a włącza się minimalizm. Jedynie byliny mnie kuszą, oj kuszą
Iwonka 10:06, 16 wrz 2018

kasiek napisał(a)
Iwonka uprasza się o nowe focie. Wiem że trochę zwolniłaś no ale ileż można
Impregnowałaś meble czy zostawiłaś jak są ?

Będą, będą W sierpniu odpoczywałam a wrzesień jak to wrzesień, szaleństwo szkolne i nie tylko.
Meble zostawiłam zeszlifowane, bez żadnej impregnacji. Zobaczmy co czas przyniesie... Nie lubię stylistyki tego zestawu więc jak padnie to nawet dobrze
sylwia_slomc... 10:07, 16 wrz 2018

Iwonka byliny to nie minimalizm
Iwonka 10:42, 16 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonka byliny to nie minimalizm

No to właśnie napisałam, że mnie kuszą oj kuszą I po tym sezonie mam ich zdecydowanie więcej także dzięki Wam Na wiosnę długo nie będę nic w tej rabacie ruszać, żeby przypadkiem przy plewieniu czegoś nie wyrzucić, bo już sama nie wiem, gdzie co sadziłam
sylwia_slomc... 10:45, 16 wrz 2018

Ale bardzo ładna Ci ta bylinówka wyszła
Iwonka 11:00, 16 wrz 2018

Sierpień ogrodowo upłynął mi pod znakiem likwidacji żwirowych obwódek i przewożenia kompostu z drugiej działki. Brzmi niewinnie, ale uwierzcie, że w tych upałach i przy takiej masie zabrało to mnóstwo czasu... i moich kilogramów też
Przycięłam mocno cały żywopłot z tuj, co było niezłą akrobatyką przy jego obecnej wysokości. Trochę ten szpaler teraz straszy, odsłonił się nieco wysuszony środek, ale na wiosnę odbije a ja będę miała spokój na jakieś dwa następne lata. Oby
Zrobiłam też kilka nowych rabatek, ale w chwili obecnej są tak zarośnięte, że nie mam serca ich focić. Ambitnie nie dałam szmaty a korę chcę wysypać na wiosnę więc domyślacie się, jak to wszystko może wygladać

Większej dokumentacji ogrodu z ostatniego miesiąca niestety brak, trochę zdjęć przepadło po nagłej awarii systemu w laptopie. Na szczęście nie było ich dużo bo i lenia fotograficznego miałam

Poniżej kilka wrześniowych ujęć, cieszę się z ładnej pogody chociaż nowe rabatki wołają o deszcz...