Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Japoński ogród Reni i Matiego

Japoński ogród Reni i Matiego

Dragonka 23:32, 09 lut 2019

Reniu, znalazłam stipę u Ciebie, dzięki za podpowiedź A siałaś ją wtedy w te doniczki od razu? Czy to już po pikowaniu takie fajne kępki? Gdzieś czytałam, że dziewczyny pikowały jak się 1-2 ździebełka pojawiały, ale nie wiem, czy ona się potem tak sama rozrasta jak przesadza się to 1 źdźbło? skomplikowane to
Renii 08:24, 10 lut 2019

Dragonka napisał(a)
Reniu, znalazłam stipę u Ciebie, dzięki za podpowiedź A siałaś ją wtedy w te doniczki od razu? Czy to już po pikowaniu takie fajne kępki? Gdzieś czytałam, że dziewczyny pikowały jak się 1-2 ździebełka pojawiały, ale nie wiem, czy ona się potem tak sama rozrasta jak przesadza się to 1 źdźbło? skomplikowane to

Ja siałam od razu w pojemniczek, który widzisz na zdjęciu. Po kilka nasion do jednego otworu. W zasadzie to całą paczuszkę nasionek wysiałam na jeden pojemniczek. Nic nie pikowałam. Chyba w maju do gruntu wsadziłam. Było już za późno żeby się sama rozsiała. Ty masz już nasiona więc siej szybciutko I wtedy do gruntu szybciej posadzisz. Może będziesz mieć własne siewki
Renii 15:06, 10 lut 2019

gogo napisał(a)
Widzę, że śniegu już nie masz i wiosna pokazuje swoje nadejście.
U mnie, choć jest na plusie, śniegu jeszcze sporo, bo było go dużo i topnienie potrwa.
Ale wiosny nie widać.

Dzisiaj Grażynko bardzo wiosennie u nas, ale do wiosny jeszcze daleko. Zdradliwa taka pogoda.
Nowa12 17:12, 10 lut 2019

Bardzo mu się przyjemnie poczytało Twoj wątek przy niedzieli. Tak sobie fajnie robisz nowe rabatki. A że masz sporo areału to już sobie wyobrażam jak będzie pięknie za parę lat. Zresztą już masz super. Też mnie ciągnie do kwaśnolubów ale wiem że to nie jest proste o nie zadbać. Także mam tylko róg rabaty z azaliami, wrzosami i 1 rożanecznikiem, który w dodatku kaprysi z kwitnieniem ale od zeszłego roku sporo urósł. Nie zapomnę jaki mu wykopaliśmy wielki dół a to było takie maleństwo .
gogo 17:57, 10 lut 2019

Oj, daleko do tej wiosny i dni jakoś za wolno płyną
U mnie, jak zwykle, mocno wieje, słońce się nie pokazało, choć było +6.
Kusiło mnie, żeby poszukać kiełków, ale zrezygnowałam.
Po chorobie, na taki wiatr, to kuszenie złego.
Renii 20:43, 10 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Bardzo mu się przyjemnie poczytało Twoj wątek przy niedzieli. Tak sobie fajnie robisz nowe rabatki. A że masz sporo areału to już sobie wyobrażam jak będzie pięknie za parę lat. Zresztą już masz super. Też mnie ciągnie do kwaśnolubów ale wiem że to nie jest proste o nie zadbać. Także mam tylko róg rabaty z azaliami, wrzosami i 1 rożanecznikiem, który w dodatku kaprysi z kwitnieniem ale od zeszłego roku sporo urósł. Nie zapomnę jaki mu wykopaliśmy wielki dół a to było takie maleństwo .

Właśnie Agata za parę lat, ale mam nadzieję, że roślinki posadzone w ubiegłym roku- w tym będę już dojrzalsze, a dalsze nasadzenia będę kontynuować i przygotowywać kolejne rabatki. Mam sporo kwasolubów, więc o +ziemię trzeba zadbać
Nowa12 21:01, 10 lut 2019

Renii napisał(a)

Właśnie Agata za parę lat, ale mam nadzieję, że roślinki posadzone w ubiegłym roku- w tym będę już dojrzalsze, a dalsze nasadzenia będę kontynuować i przygotowywać kolejne rabatki. Mam sporo kwasolubów, więc o +ziemię trzeba zadbać

Też liczę na to, że za parę lat u mnie też coś się fajnego wyklaruje .
Ale przecież nie od razu Rzym/ogród zbudowano . Krok po kroku do celu.
Milka 14:49, 11 lut 2019

Dragonka napisał(a)

Ja to bym doradziła posadzić jedną sztukę, a potem siewek bez siania od groma
Milka 14:50, 11 lut 2019

Renii napisał(a)

5 lat minie i będziesz ciąć, podcinać i pewnie coś tam wywalać tak u mnie był,
Renii 18:12, 11 lut 2019

5 lat to już dojrzały ogród Irenko, to i lepiej wygląda. Oczywiście cieszę się z każdego etapu