Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

LIDKA 19:37, 19 lut 2026

Ciekawe okazy Kasia wybralaś. Ja zamówiłam 10 szt. Dwa gat z serii rokoko co już mam i jedna nowa w ilości 5 szt. Będę sadzić róze w podwójnych rzędach. Zapatrzyłam się na profil Doris Garden na insta i takie rabaty mi się podobają.

Chociaż też mam takie przebłyski myśli czy ja dobrze robię mając po 3 lub 6 takich samych krzewów.
Bo tyle tych róż jest pięknych co mi się podobają a ogród nie jest z gumy.
kasiab 19:55, 19 lut 2026

Wafel napisał(a)
Koko Loko chyba podobna? Czasem to denerwujące, że u jednego sprzedawcy nie ma wszystkich odmian. Pewnie są dostępne w innych szkółkach, może później domówisz razem z jakimiś bylinami - wypełniaczami

Tam była, bo właśnie zależało mi na jednym dostawcy, konkretnie tym (mam już róże z tej szkółki i są wspaniałe; dla porównania te które kupiłam lojalnie w donicach się chowają do tych z gołym korzeniem)tylko się zapiłam

Byliny będę kupować lokalnie- wybiorę się tam ze ściętymi kwiatami z krzewów
kasiab 20:00, 19 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Ciekawe okazy Kasia wybralaś. Ja zamówiłam 10 szt. Dwa gat z serii rokoko co już mam i jedna nowa w ilości 5 szt. Będę sadzić róze w podwójnych rzędach. Zapatrzyłam się na profil Doris Garden na insta i takie rabaty mi się podobają.

Chociaż też mam takie przebłyski myśli czy ja dobrze robię mając po 3 lub 6 takich samych krzewów.
Bo tyle tych róż jest pięknych co mi się podobają a ogród nie jest z gumy.

Muszę zajrzeć i zobaczyć co fajnego pokazuje

Ja akurat chcę różne krzewy róż właśnie z powodu ograniczonego miejsca i wielu chciejstw
Mam rabatę z grujecznikami i tam każda róża jest inna, każda na swój sposób zachwycająca i bardzo mi się podoba ten efekt. Czekam z dołożeniem bylin dodatkowych aż rabata nabierze masy i pokaże na co ją stać w tym sezonie
Gosialuk 18:01, 20 lut 2026

Kasia plan całkiem konkretny. Ja też zacznę od wycinania traw i bylin. Tylko z tym czekam na temperatury ciut wyższe. Przy najbliższej okazji, to muszę pozbierać opadłe gałęzie i podciąć gałęzie drzew rosnących wzdłuż rowu. Ogrodniczce nigdy pracy nie brakuje.
A co planujesz na tej frontowej?
kasiab 21:08, 20 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Kasia plan całkiem konkretny. Ja też zacznę od wycinania traw i bylin. Tylko z tym czekam na temperatury ciut wyższe. Przy najbliższej okazji, to muszę pozbierać opadłe gałęzie i podciąć gałęzie drzew rosnących wzdłuż rowu. Ogrodniczce nigdy pracy nie brakuje.
A co planujesz na tej frontowej?

Gosiu nie czekałam na lepsze temperatury i dzisiaj wzięłam nożyce do żywopłotu i po trawach i bylinach na froncie i z boku. U mnie od jutra ma padać i tak sobie pomyślałam, że jak to wszystko będzie mokre to nie da się ciąć nożycami do żywopłotu i będę kombinować z sekatorem także mam z głowy

Co planuję? Chcę jednak ładny romantyczny front. Najlepiej bardzo bogaty i zmienny Trudno... W zeszłym roku najlepiej mi było wśród róż w towarzystwie bylin i traw (a to nowa rabata i dość biedna)
Mój pierwotny front minimalistyczny był świetny na początku, gdzie bałam się miksów i eksperymentów. Wytrzymałam z nim długo bo dobre 4-5 lat. Wystarczy. Teraz chce na bogato

Powodzenia przy zbieraniu gałęzi (nie znoszę tego robić). Ja wołam dzieci i jak obcinam moje graby to one je wrzucają do taczki
Gosialuk 15:13, 21 lut 2026

Romantycznie czyli różano-bylinowo. Fajnie.
Moje dzieci już za duże na zbieranie gałęzi. Prędzej męża będę wołać. To jednak taka praca, którą trzeba wykonać, a nic nowego nie wnosi.
sylwia_slomc... 19:21, 21 lut 2026

Przez te parę lat masz już większe doświadczenie z roślinami więc nie dziwota, ze teraz na bogato chcesz
LIDKA 19:44, 21 lut 2026

Nabieramy doświadczenia ogrodniczego, wiedzy i gusta nam się wyrabiają.
Ja lubię np trawy duże ale już ich nie mam na rabatach tylko basenowa trawiasta zostaje.
Mam małe miscanty na kortowej ale też je pożegnam. To chyba taki zachwyt trawami początkujących ogrodników bo szybko dają efekt. A potem przychodzi moment że kwiatków się chce i ich nigdy dość.
kasiab 20:48, 21 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Romantycznie czyli różano-bylinowo. Fajnie.
Moje dzieci już za duże na zbieranie gałęzi. Prędzej męża będę wołać. To jednak taka praca, którą trzeba wykonać, a nic nowego nie wnosi.

Święte słowa! Nic nie wnosi. Mi po skakaniu na drabinie już się nie chce schylać i zbierać, tym bardziej, że robię w międzyczasie sporo innych prac
kasiab 20:50, 21 lut 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przez te parę lat masz już większe doświadczenie z roślinami więc nie dziwota, ze teraz na bogato chcesz

Pewnie tak. Zdecydowanie nabrałam odwagi, by cokolwiek zmienić. Pamiętam swoje początki, jak z wielką spiną kupowałam i sadziłam rośliny. Dmuchałam i chuchałam... Normalnie jakby od tego miało zależeć moje życie
Więcej pochłanialo to mojej energii i nocek niż zakup samochodu